Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Atunci cand faci sport ce se intampla cu creierul

Hai să recunoaștem, foarte puțini dintre noi facem sport doar din plăcere. Marea majoritate care se apucă de sport o face pentru a scăpa de kilogramele acumulate. Însă ceea ce noi încă nu conștientizăm suficient este că, atunci când facem mișcare, beneficiile nu sunt doar pentru trup, ci și pentru creier.

Chiar dacă apelezi la exerciţiile fizice pentru slăbire, recuperare sau doar pentru creșterea masei musculare, mișcarea transformă în bine tot organismul.

Pentru a efectua mișcarea, mușchii au nevoie de energie, pe care o iau din rezervele de zahăr din organism. Corpul mai folosește și  adenozin trifosfat (ATP) și de glucoză.

După ce consumă aceste rezerve, corpul are nevoie de mai mult oxigen pentru a produce ATP. În felul acesta la mușchii solicitați se va transporta mai mult sânge pentru a face față acestei nevoi. În lipsa oxigenului se formează acidul lactic care favorizează instalarea febrei musculare, care se resimte cam la 30-50 minute după terminarea antrenamentului.
De ce apare febra musculară?

Această durere apare din cauza faptului că fibrele de mușchi în timpul antrenamentului au suferit micro-rupturi, care în timp ce se vindecă măresc mușchiul și îl fac mai puternic.

Respirația este deosebit de importantă în momentul în care facem sport. Practic în momentul antrenamentului corpul ar putea avea nevoie de până la 15 ori mai mult oxigen. Astfel se explică prezența pulsului accelerat.

Este semnalul transmis de creier că are nevoie de mai mult oxigen pentru a susține buna funcționare a întregului organism.
Sportul stimulează creșterea unor noi vase de sânge

Acesta este unul din motivele pentru care persoanele care fac sport constant tind să aibă tensiunea mai scăzută.  Pulsul crește pentru a circula o cantitate mai mare de oxigen într-un ritm mult mai rapid, iar inima pompează cu putere pentru a susține eforturile depuse. Creierul se bucură și el de beneficiile circulației din timpul mișcării. Se irigă și se oxigenează mult mai bine și imediat după încetarea efectuării mișcării  ne ajută să ne concentrăm mai bine.

Când faci sport regulat, creierul se obișnuiește cu noul nivel de sânge și oxigen pe care îl primește și se adaptează pornind sau oprind activitatea anumitor gene. Astfel cercetătorii susțin că multe dintre aceste schimbări îmbunătăţesc funcţionarea celulelor din creier și protejează împotriva unor boli precum Alzheimer, Parkinson și declinul mental care vine odată cu vârsta.

Sportul eliberează eliberează mai mulţi neurotransmiţători, precum endorfine, dopamină, și serotonină. Ei au un rol important în alungarea depresiei și îmbunătățirea calității vieții.

Mai mult, după un antrenament intens, rinichii permit filtrarea în urină a unui nivel mai mare de proteine. Apa se absoarbe mai bine pentru a hidrata tot corpul, ceea ce rezultă la formarea unei cantități mai mici de urină.

Creierul este principalul organ care dă comanda către toate organele din corpul tău și le susține în activitățile tale de zi cu zi. Stilul de viață sănătos, alimentația corespunzătoare, odihna, sunt benefice activității cerebrale.

Sportul ajută la oxigenarea fiecărei celule din organism, iar seara creierul poate asimila mai ușor și se poate regenera mai bine.

Când faci sport, trebuie să ții cont de două aspecte și anume: să ai o poziție corectă care să favorizeze o respirație corectă și să nu faci exces de mișcare. Este indicat să începi treptat și să crești gradul de dificultaten pe parcurs.This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Atunci cand faci sport ce se intampla cu creierul

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×