Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ce este Guarana si cat de sanatos este acest arbore

Guarana (Paullinia cupana) este un arbore ce creste în bazinul Amazonului, în special în Brazilia. Se mai numeste si cacao braziliana.
Fructele sale sunt mici, rosii si cresc în ciorchini. Atunci cand se coace, fructul se sparge si apare o samanta neagra.

În scop medicinal si în alimente se utilizeaza semintele. Acestea se scot dupa ce fructul este lasat cateva zile la fermentat, sunt uscate pana ce ajung la un continut de apa de aproximativ 9% si apoi sunt macinate si transformate într-o pudra fina, din care uneori se obtine o pasta. Din seminte se poate obtine si extract de guarana.
guarana - planta, fructe, seminteAceasta este utilizata pentru slabit, cresterea performantei fizice, reducerea oboselii psihice si fizice, hipertensiune, diaree, febra, afectiuni cardiace, dureri de cap etc. Mai este utilizata si ca stimulator al sistemului nervos si afrodiziac si în prevenirea malariei si dizenteriei.

În industria alimentara este cel mai dest utilzata în bauturile energizante.

Mugurii, frunzele si radacinile acestei plante sunt utilizate în America Centrala si de Sud pentru omorarea si capturarea pestilor.

Efectele consumului de Guarana
Semintele de guarana contin o cantitate foarte mare de cofeina (3.2 - 7% din greutatea uscata - în general spre pragul inferior). Ca si comparatie, boabele de cafea contin 0.8-2.4% cofeina.

Mare parte din efectele preparatelor ce o contin sunt atribuite cofeinei. Totusi, semintele mai contin si alti compusi care au aratat în diverse studii ca au efecte benefice importante.

Acestea mai contin si teobromina, teofilina, procianidine, catechina si epicatechina, taninuri (9.5-16%), proteine (15%), amidon (30%), acizi grasi, fibre etc.

Principalul rol al produselor ce contin guarana este de stimulator al sistemului nervos central (atribuit cofeinei - urmati linkul de mai sus).

Totusi, mai sunt si alte efecte ce merita mentionate.

De exemplu, la o doza de 75 mg / kg corp s-a observat o îmbunatatire a memoriei si a vitezei de reactie (efect neatribuit cofeinei).

În cadrul studiilor pe animale s-a observat ca reduce depresia la fel de bine ca medicamentul conventional imipramin (dozele au fost de 30 mg/kg pentru guarana si 20 mg/kg pentru imipramin). Acest efect nu este atribuit cofeinei.

În ceea ce priveste reducerea anxietatii rezultatele nu sunt concludente, anumite studii gasind beneficii, iar altele nu.

Efectele antialergice apar abia la 1 g / kg, o doza ce probabil nu poate fi utilizata în cazul oamenilor pentru ca nu este practica si pentru ca aduce cu ea si o cantitate foarte mare de cofeina. Acelasi lucru este valabil si în ceea ce priveste protectia testiculelor de actiunea cadmiului.

Tot în cadrul testelor pe animale s-a observat ca doze mari au efect anticancerigen, în principal prin împiedicarea raspandirii / cresterii tumorilor.

Este posibil ca semintele de guarana sa trateze oboseala si depresia în cazul femeilor bolnave de cancer la san care fac chimioterapie, însa rezultatele studiilor sunt contradictorii.

În ceea ce priveste scaderea în greutate exista dovezi insuficiente care sa sprijine utilizarea acestui supliment în diete.

Totusi, în combinatie cu yerba mate si frunze de damiana reduce pofta de mancare cu aproximativ 18% daca este administrata cu 15 minute înainte de masa (3 capsule de YGD). Efectul este mai puternic decat cel a 5 grame de inulina.

Se pare ca actiunea combinatiei de mai sus se cumuleaza cu ce a inulinei (daca se administreaza ambele, pofta de mancare scade cu 27%).

Catuama, un amestec ce contine guarana, muira puama, trichilia catigua si ghimbir are proprietati vasodilatatoare si alte cateva efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

În cazul celor doua combinatii de mai sus nu se stie daca amestecul genereaza efectele sau daca unul dintre ingrediente sau mai multe.

Guarana este si un antioxidant bun.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Ce este Guarana si cat de sanatos este acest arbore

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×