Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Alimente crude sau coapte?

Varietatea de alimente de care dispui astăzi la orice pas poate fi un plus sau un minus când vine vorba de sănătatea ta. Modalitatea de preparare a alimentelor a stârnit întotdeauna controverse. Dar care variantă este mai complexă din punct de vedere nutrițional?
Prin fierbere câștigi mai mulți nutrimenți
Atât legumele, cât și fructele pierd considerabil din vitamine în momentul fierbierii, dar dezvoltă alți nutrimenți.
Carnea și toate celelalte produse animale nu vor putea să fie mâncate crude niciodată pentru a aduce un plus de energie sau sănătate corpului tău. Dacă iei o bucată de carne și o asezonezi cu ierburi, condimente și o salată de legume, obții o masă sănătoasă.

Alegi să consumi mai des alimente fierte? Nu arunca niciodată zeama în care au fiert legumele! Aceasta conține toate substanțele pierdute de legume prin prepararea termică. Dacă vrei să faci doar o garnitură de legume, ai 2 variante: ori pui legumele în apa gata clocotită (ca să nu rămână chiar fără vitamine), ori refaci meniul și, cu zeama în care ai fiert legumele de garnitură, faci și o supă ori ciorbă sau un sos. Prin fierbere, ai o variantă sănătoasă prin care mâncărurile ies mai gustoase, fără a apela la prea multe grăsimi. Deci, din punctul de vedere al nutriționiștilor, gătitul înăbușit este cel mai sănătos.

Dacă vrei ca legumele să nu-și piardă gustul, culoarea, mineralele și vitaminele atunci alege să prepari bucatele tale la aburi.


Coacerea aduce frăgezimea și gustul bun

Cea mai bună variantă de gătit dar care necesită o perioadă mai mare de timp pentru preparare. Prin coacere, atât carnea, cât și legumele capătă un gust mult mai bun. Nici nu este nevoie să mai adaugi ulei deoarece carnea are suficientă grăsimie cât să se facă în propriul suc, eventual mai poți adăuga sos de roșii cu usturoi pisat, condimente sau vin.

Al dente sau fierte?

Cel mai bun exemplu îl avem cu pastele făinoase care trebuie fierte neapărat  exact cât scrie pe ambalaj, deoarece altfel, amidonul cu prea multă apă se absoarbe rapid în sânge. În felul acesta îți pui în pericol atât glicemia cât și silueta.  Prin urmare, al dente este valabil atât pentru paste cât și pentru orez.

Când vine vorba despre cartof, cea mai bună modalitate de a-l găti și a te bucura de aportul lui de nutrimenți este coacerea.

Roșiile spre exemplu sunt excelente în stare crudă, în salate. Licopenul însă, un antioxidant puternic cu care roșiile se laudă, este mai bine absorbit de organism dacă aceste legume sunt prelucrate termic.

Usturoi în momentul în care îl prepari, i se mărește conținutul de alicină, obținând astfel  proprietățile antibiotice și anticoagulante, doar dacă îl adaugi în mâncare cu doar 5-10 minute înainte să se termne de gătit mâncarea.
Morcovul  când este fiert, are indicele glicemic mai mare, dar de trei ori mai mulți antioxidanți.

Alimente crude - mai multe vitamine

Când spunem crud ne gândim imediat la fructe și legume, luate din grădină în starea lor naturală, pe care le spălăm și apoi le consumăm.

Mai mult decât atât, fructele sunt mult mai benefice și gustoase dacă le consumi în stare crudă. Nu am putea zice același lucru despre cartof, mazăre sau dovleac. Cert este că în stare crudă conțin foarte multă vitamina C, care, prin fierbere sau prăjire, coacere sau uscare, se pierde. Nu mai punem la socoteală faptul că, prin asocierea cu uleiul cel puțin, cartofii devin extrem de nocivi.

Deși fructele prelucrate termic se digeră mult mai ușor, prin acest mod de preparare se produce o creștere glicemică din cauza cantității de zahăr pe care o adaugi când faci compotul, dulceața sau șarlota.

Din punct de vedere nutrițional, e mai bine să consumi 400-500 g de fructe în stare crudă decât să mânânci un compot de 250 g.

Uleiul, în momentul în care se încinge, își pierde din proprietăți și provoacă o creștere a aportului caloric.This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Alimente crude sau coapte?

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×