Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ce este bonding-ul dentar?

Bonding-ul Dentar este o procedura curenta in stomatologie si implica folosirea de lumini ultraviolete sau laser care ajuta la fixarea materialului compozit aplicat anterior. Este o procedura cosmetica putin costisitoare, in contextul unei eficacitati ridicate.

Utilizarea bondingului in estetica dentara

Bondingul dentar este un proces la care se recurge in situatii precise. Intre acestea se inscriu:

- repararea dintilor ciobiti, rupti, decolorati sau afectati de carii;

- eliminarea spatiilor interdentare (strungarete etc.);

- modificarea formei naturale a dintilor;

- cresterea dimensiunii dintilor;

- ca inlocuitor pentru procedurile de obturatie de amalgam;

- protejarea zonelor expuse ale radacinilor dentare in cazul retractiei gingivale.

Tipuri de bonding dentar

Exista doua tipuri majore de bonding dentar: direct si indirect. Bondingul direct implica in totalitate interventia medicului stomatolog care are rolul de a modela cat mai estetic cu putinta materialul compozitfizionomic. Acest amestec se aplica pe suprafata dintelui, dupa care este sculptat cu ajutorul unei frezespeciale, slefuit si in cele din urma modelat. Procedura de bonding direct nu implica necesitatea realizarii unui mulaj in prealabil.

Cat despre bondingul indirect, acesta implica interventia tehnicianului dentar. In vederea aplicarii ulterioare a unei coroane sau a unei fatete dentare, este necesara realizarea unui mulaj, nu inainte ca zona de lucru sa fie slefuita si pregatita pentru aplicarea coroanei/fatetei finale.

Dupa ambele tipuri de bonding, nu este exclus ca dintele asupra caruia s-a intervenit sa fie sensibil o perioada.

Ingrijirea post bonding dentar

Materialul compozit nu trebuie expus riscului de patare in decurs de aproximativ 48 de ore de la efectuarea procedurii de bonding. In acest sens, se recomanda evitarea bauturilor si a alimentelor care pot pata, precum ceaiurile verzi si negre, cafeaua, vinul rosu etc. Totodata, se recomanda si evitarea fumatului.

Dupa scurgerea celor 48 de ore, se revine la ingrijirea standard a danturii, cu periaj de cel putin 2 ori pe zi si vizite regulate la medicul stomatolog pentru curatarea dintilor.

Avantajele si dezavantajele bondingului dentar

Bondingul dentar este o procedura cu multiple avantaje, intre care cele mai importante vizeaza eficienta acestuia din punct de vedere estetic, cat si costurile reduse. De asemenea, este un procedeu rapid si nedureros si nu necesita anestezie decat in cazuri precise.

Cu toate acestea, materialele folosite la bondingul dentar sunt mai putin rezistente la pete si mai putin durabile prin comparatie cu fatetele ori coroanele dentare.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Ce este bonding-ul dentar?

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×