Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ce boli pot afecta creierul

Există numeroase afecțiuni cu localizarea cerebrală, de la tumori și epilepsie, până la cele degenerative, de tipul bolii Alzheimer.
Epilepsia

Boală neurologică ce duce la descărcări intense de activitate electrică în creier, epilepsia se manifestă prin convulsii, care, în lipsa tratamentului, devin tot mai dese. Nu se știe cu exactitate din ce cauză apare, fiind incriminați factori precum infecțiile sistemului nervos (meningita), convulsiile febrile, consumul de droguri, intoxicația cu diverse chimicale (plumb).

În țara noastră, în jur de 500.000 de persoane suferă de epilepsie. Tratamentul se face cu antiepileptice, existând și opțiuni precum chirurgia sau metoda stimulării vagale.
Boala Alzheimer

Afecțiune degenerativă cu evoluție îndelungată, boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la vârstnici. În cadrul maladiei, se distrug progresiv memoria, atenția, concentrarea, comunicarea și capacitatatea de a efectua activitățile zilnice. Există mai multestadii de severitate a bolii. În prima fază,apar lapsusurile frecvente, greutatea de a învăţa lucruri noi şi dificultatea persoanei de a-şi aminti, de pildă, să-şi ia medicamentele.

Pe măsură ce boala avansează, pe parcursul câtorva ani (până la 7), persoana nu-şi mai aminteşte întâmplările recente şi are greutăţi în a duce la bun sfârşit activităţi precum cumpărăturile şi se izolează din ce în ce mai mult. În ultimul stadiu, persoana are nevoie de ajutor pentru a se îmbrăca, de pildă, se rătăceşte uşor şi are probleme de comportament, nu mai poate înghiţi şi ajunge imobilizată la pat.Boala se tratează medicamentos, fiind de ajutor și terapiile de stimulare cognitivă și de rememorare.

Info

Declinul mintal este favorizat de stilul de viață nesănătos, care include fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool și stresul.
Boala Parkinson

Maladie cronică progresivă, boala Parkinson determină apariția unor modificări la nivelul ariei cerebrale ce controlează echilibrul și mișcările. Principalele simptome ale bolii sunt: tremorul, mersul greoi, mișcările lente și rigiditatea la nivelul mușchilor. Inițial, simptomele sunt mai puțin pronunțate, agravându-se în timp.

În cadrul bolii, dopamina, care acționează ca un transmițător între terminațiile nervoase, este absentă. De aceea, mesajul nu se mai transmite la nivelul conexiunii nervoase. Tratamentul în boala Parkinson vizează restabilirea transferului informației.

Accidentul vascular cerebral Cauză majoră de morbiditate și mortalitate, accidentul vascular cerebral (AVC) apare din cauza întreruperii fluxului circulator de la nivelul creierului. Din cauza privării de oxigen, apar complicații precum paralizia totală sau parțială, afectarea vorbirii și a capacității de efectuare a treburilor zilnice.

Cea mai frecventă formă de AVC este cea ischemică, survenită când se blochează o arteră care irigă țesutul nervos cu sânge. Forma hemoragică a accidentului vascular apare în urma ruperii unui vas de sânge.
Scleroza multiplă

Considerată „marele actor al neurologiei”, întrucât mimează multe alte boli ale sistemului nervos, scleroza multiplă este principala cauză de invaliditate la adulții tineri. Scleroza multiplă afectează capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase.

Este o boală autoimună, sistemul imunitar producând anticorpi împotriva mielinei (teacă ce învelește fibrele nervoase). Se manifestă prin tulburări de vedere, slăbiciune la mers, pierderea coordonării, furnicături, amețeală, tulburări de vorbire. Boala nu poate fi vindecată, scopul tratamentului fiind încetinirea evoluției ei.

Atenție la cancerul cerebral! Tumorile cerebrale maligne se manifestă prin dureri de cap accentuate, mai ales dimineaţa, cefaleea intensificându-se pe parcursul mai multor săptămâni, mai ales în poziţia culcat. Vărsăturile, greața, tulburările de comportament, de memorie, de limbaj și de vedere, modificările mersului sau de echilibru, scăderea forței musculare de la mâini sau de la picioare sunt alte simptome ce însoțesc cancerul cerebral.

Printre cele mai frecvente cauze ale cancerului cerebral se numără expunerea la radiații (în scop terapeutic sau în urma unui accident nuclear) și la diverse chimicale (formaldehidă, solvenți). Traumatismele craniene, consumul excesiv de alcool și fumatul sunt alți factori incriminați de apariția cancerului cerebral.

Tratamentul care oferă cea mai lungă supraviețuire este intervenția chirurgicală, în care se poate exciza în totalitate tumora, urmată de radioterapie cu sau fără chimioterapie.

Știai că...

...22 iulie marchează Ziua Mondială a Creierului? Prima ediție a fost organizată în 2014, la Federația Mondială de Neurologie.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Ce boli pot afecta creierul

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×