Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Semnele care prevestesc diabetul

Prediabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului in sange, dar, de cele mai multe ori, fiind asimptomatic, ramane nedepistat. In 50% din cazuri, persoanele care se afla in faza de prediabet dezvolta aceasta boala in urmatorii zece ani. Barbatii care au o talie mai mare de 100 de cm si femeile care inregistreaza 90 de cm in talie risca sa dezvolte aceasta afectiune.

Studiile  arata ca una din cinci persoane se poate afla in faza de prediabet. Conform Consiliului director al Asociatiei Europene de Diabet (EASD), 11,6% din populatie sufera de diabet zaharat, iar 16% de prediabet. Acesta apare cand nivelul zaharului din sange este mai mare decat in mod normal, dar nu suficient de mare pentru ca pacientul sa  fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, fara modificari ale stilului de viata, progresia este inevitabila, noteaza gandul.info.

Prediabetul afecteaza atat adultii, cat si copiii, dar nu prezinta simptome evidente, pentru ca indicele glicemiei este in crestere de la an la an si se dezvolta lent. Diagnosticul prediabetului are la baza testul de toleranta la glucoza si este foarte important, deoarece ofera posibilitatea de a trata boala inainte de a se instala. Pe langa controlul periodic a indicelui glicemic, se pot observa anumite schimbari in organism, ca urmare a cresterii rezistentei la insulina.

Specialistii au demonstrat ca genetica are un rol important, insa excesul de grasime (in special in zona abdominala) si sedentarismul pot pune in pericol orice persoana. Factorii de risc sunt greutatea corporala, dimenisiunea taliei, alimentatia nesanatoasa, inactivitatea fizica, varsta, istoricul de familie sau chiar rasa.

Supraponderabilitatea creste riscul prediabetului, deoarece cu cat este tesutul mai gras, cu atat celulele devin mai rezistente la insulina. Un semnal de alarma poate fi o talie mai mare de 100 cm pentru barbati si mai mare de 90 cm pentru femei. De asemenea, exista un risc mai mare pentru femeile care au dezvoltat diabet gestational in timpul sarcinii, pentru cele care au nascut un copil mai mare de 4,10 kg sau pentru cele care sufera de sindromul ovarului polichistic.

Starile generale care pot fi asociate prediabetului sunt: tensiune arteriala crescuta, niveluri scazute de lipoproteine cu densitate mare (HDL), un nivel ridicat de trigliceride, dar si tulburarile somn, setea, urinarea frecventa, oboseala sau vederea neclara. Preventia si tratamentul din faza incipienta ajuta ca nivelul zaharului din sange sa revina la nivelul normal si sa se evite astfel instalarea diabetului.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Semnele care prevestesc diabetul

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×