Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Sosyal Paylaşım Siteleri

Sosyal Paylaşım Siteleri ve Sosyal medya siteleri hangileri Sosyal Paylaşım Siteleri, Sosyal medya siteleri, Blog, Mikro blog, Sosyal ağlar ve Sosyal imleme hakkında kısa bilgiler…

Sosyal Medya olarak dilimize giren “social media” nın kullanıcı sayısı her geçen gün artmakta. Son yapılan araştırmalar “sosyal medya kullanıcısı” sayısının 2 milyardan fazla olduğunu gösteriyor. Dünya ile birlikte Türkiye‘de de akıllı cep telefonları ve taşınabilir cihazların yaygınlaşmasıyla ile sosyal paylaşım kullananların sayısı her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de şuan 40 milyondan fazla sosyal medya hesabı olduğu tahmin ediliyor. Bu oran Türkiye’nin nüfusu göz önüne alındığında ise yüzde 50’ye denk gelmektedir. Buda her iki kişiden birisinin sosyal medya kullanıcısı olduğu tezini ortaya çıkarmaktadır.

Dünya geneline bakıldığında hiçbir buluş veya teknoloji internet ve internetin nimeti olan sosyal medya kadar hızlı yayılmamıştır. Radyo icat ediliyor, zaman içinde kullanan sayısı artıyor tam 38 yıl sonra 50 milyon dinleyiciye ulaşıyor. Aynı şekilde televizyonda buna benzer bir kader yaşıyor. Televizyon, 13 sene sonra anca 50 milyon seyirciye ulaşabiliyor. CERN laboratuarlarında bilimsel çalışmaların yanı sıra teknolojiye yön veren çalışmalarda yapılmaktadır.

Sosyal medya siteleri, Sosyal Paylaşım Siteleri

1993 yılında www eklentisinin standart hale getirilmesi ile hızlı bir ivme yaşayan internet 5 sene gibi kısa bir sürede 50 milyon kullanıcıya ulaşarak tüm zamanların hızla yayılan teknolojisi unvanına sahip olmuştur. Büyük medya kuruluşları sosyal medya sitelerindeki gündemi haberleştirererek okuyucularına sunmaktadır hatta yayına yeni başlayan bir dizinin sosyal medya karnesi düşükse bir kaç bölüm sonra bitirilmektedir..

Sosyal medya siteleri diğer bir ad ile Sosyal Paylaşım Siteleri ise internetin bağımsız ve her yerden geliştirilebilir özelliğinin de vermiş olduğu destek ile bir yıl gibi kısa sayılacak bir zaman diliminde 2 milyar kullanıcıya ulaşarak tüm zamanlarda kırılması zor bir başarıya ulaşmıştır.

2015 yılında yayınlanan bir araştırma sonucuna göre dünya çapında 2 milyar 80 milyondan fazla Sosyal Medya Hesabı olduğu sanılıyor. Her geçen gün artış gösteren sosyal medya siteleri ile bu rakam her geçen gün artmaktadır. Dünya genelinde kullanılan sosyal medya hesaplarının 900 milyondan fazlası Çin ve Güney Asya ülkelerinde kullanılıyor. Amerika’da ki sosyal paylaşım sitesine üye olan kullanıcı sayısı 500 milyondan fazla. En çok ülkeyi üzerinde barındıran yaşlı Avrupa kıtasındaki sosyal medya sitesine üye kullanıcı sayısı 400 milyon civarında bulunuyor. Geriye kalan 300 milyon sosyal paylaşım sitesi kullanıcıları ise diğer ülke insanından oluşmaktadır.

Her alanda yardımcımız ve haber kaynağımız olan cep telefonlarının yaygınlaşmasının etkisi ve mobil internet olanaklarının yaygınlaşması ile sosyal ağların sayısı her geçen gün artmaktadır. Her geçen gün farklı özelliğe ve farklı kullanıcı grubuna hitap eden yeni bir sosyal paylaşım sitesi gün yüzüne çıkmaktadır. Yeni çıkan sosyal medya sitelerinin yanı sıra gelişen ve kendini yenileyen sosyal medya sitesi alanında popüler olamayıp yada eski cazibesini kaybederek internetin derinliklerinde unutulan pek çok sosyal paylaşım sitesi mevcuttur.  Sizler için çok yaygın olarak kullanılan sosyal medya sitelerini (sosyal paylaşım siteleri) ni bu yazıda listeledik.

Sosyal medya, Blog, Mikro blog, Sosyal ağlar ve Sosyal imleme hakkında kısa bilgiler

İnternet ve halkla ilişkileri bir araya getiren en önemli kavram olarak karşımıza “sosyal medya” çıkıyor. Sosyal medya internet kullanıcıları için sınırsız fırsatlar sunmakta. Bu fırsatlar şirketlere de yansımakla beraber, ürün ve hizmetlerinde sorun yaşayan, müşterilerini memnun edemeyen şirketler için sosyal medya bir tehlike haline gelmeye başlıyor.

Bu sebeple şirketlerin PR 2.0, yani internet ortamında halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunmaya başlamaları, sosyal medyayı tanımaları ve iş süreçlerini daha doğru bir şekilde yönlendirmeleri gerekiyor.

Kulağa hoş gelen sözler, uygulamaya geçmediği sürece hiçbir şirket için değer taşımıyor. Uygulamaya geçmek için ise önce anlamak, sonra stratejiler oluşturmak gerekiyor.

PR 2.0 anlamak için; web 2.0, bloglar, sosyal ağlar gibi bazı kavramları tanımlayalım.

WEB 2.0

İnternet kullanıcılarının, internette belirli kaynaklardan eriştiği içerikleri sadece takip ettiği süreçten, kullanıcıların kendi içeriklerini ürettiği, bu içerikleri başkalarıyla paylaştığı sürece geçişi tanımlamak amacıyla Web 2.0 ifadesi kullanılıyor. İnternet sitelerindeki tasarım ve yazılım teknolojilerindeki değişimin sonucu olan bu paylaşım ortamı birçoğumuzun internette sıkça kullandığı Facebook, Youtube, Flickr, Blogger gibi binlerce ücretsiz internet sitesi sayesinde ortaya çıkıyor. İnternet siteleri ortamı sunarken, internet kullanıcıları, içeriği oluşturuyor.

BLOG

Web 2.0 sürecinin en önemli unsurlarından olan blog, kelime anlamı olarak “web günlüğü” olarak tanımlanıyor. Bir veya daha fazla kişi tarafından hazırlanan bloglar bireyler veya kurumlar tarafından hazırlanabilir. Bir blog’u önemli kılan en önemli unsuru içeriğidir. Blogları değerli kılan özellikleri, güncel, samimi ve değerli içerikler sunabilmesidir. Dünyada ve ülkemizde oldukça fazla takip edilen ve okurlarının görüşlerini etkileyebilen on binlerce blog yazarı bulunuyor. Blog yazarlarının tanınması ve etkili olması için internet kullanıcıları tarafından itibar görecek içerikler sunabilmesi gerekli. Şirketler tanınmış ve etkili blog yazarları ile iletişim halinde olmanın ne kadar önemli olduğunu bildiklerinden önemli blog yazarlarını medya ilişkileri süreçlerine katıyor.

MİKRO BLOG

Bloglarla kıyaslarsak, en önemli özelliği anlık ve kısa içerikler ile başkalarıyla içerik paylaşılmasını sağlamak. En popüler mikro blog servislerinden olan Twitter’da girilen her blog yazısı 140 karakterle sınırlıdır. İnsanların anlık olarak ne yaptıklarını başkalarıyla paylaşmalarını sağlayan mikro bloglar, özellikle profesyoneller tarafından bilgi ve haber paylaşımı amaçlı kullanılıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir gelişmeyi en hızlı duyuran platformlar Mikro Bloglardır. Bir iki cümleyle sınırlı içerikle ile güncellenebilmeleri, cep telefonu ve iPhone gibi mobil araçlar ile kolayca kullanılabilmeleri, içeriğin hızlı bir şekilde yayılmasına olanak sağlıyor.

SOSYAL AĞLAR

İnternet kullanıcılarının birbirleriyle tanışması, irtibata geçmesi, içerik paylaşımında bulunması, tartışma ortamı oluşturması ve ortak ilgi alanlarındaki kişilerin bir araya gelebileceği gruplar oluşturulması amacıyla oluşturulan internet siteleri sosyal ağlar olarak tanımlanıyor. Ülkemizde oldukça popüler olan Facebook buna bir örnektir. Sadece iş amaçlı ilişkiler kurabileceğiniz Linkedin önemli sosyal ağlardan biridir.

SOSYAL İMLEME

İnternet kullanıcılarının beğendikleri internet sitelerini ve internet sayfalarını başkalarıyla paylaşmasına olanak sağlar. İnternet kullanıcıları paylaşılan içerikleri oylayarak ve yorumlayarak takip ederler. Bu sayede internette yer alan milyonlarca içerik arasında insanların ilgisini çekebilecek yazılar, resimler ve videolar ön plana çıkabilir.

SOSYAL MEDYA

Bireylerin internette birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar sosyal medyayı oluşturur. Sosyal ağlar, bloglar, mikro bloglar, anlık mesajlaşma programları, sohbet siteleri, forumlar gibi insanların bir biriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde internet kullanıcıları aradıkları ve ilgilendikleri içeriklere ulaşma fırsatına erişiyor. İlk bakışta bireyler veya küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar gibi görünsede, paylaşılan bilgi veya içerikle ilgilenen kişi sayısı oldukça hızlı ve fazla şekilde artıyor. İnternet kullanıcılarının olumlu ve olumsuz deneyimlerini internet ortamında paylaşmaları şirketler için fırsatları ve tehlikeleri beraberinde getiriyor.

PR 2.0, yani internette yürüteceğiniz halkla ilişkiler faaliyetleri için, bu kavramları bilmenin de ötesinde uygulamaya geçmeniz gerekiyor. Kendi içeriklerinizi sosyal medyada paylaşmaya başlamadan önce, sosyal medyayı takip etmeye başlamalı ve insanların internette nasıl diyaloglar oluşturduğunu anlamaya çalışmalısınız.



This post first appeared on Haberimport.com - Güncel Haber, Gündemdeki Haber, please read the originial post: here

Share the post

Sosyal Paylaşım Siteleri

×

Subscribe to Haberimport.com - Güncel Haber, Gündemdeki Haber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×