Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Yedekleme nedir ve neden önemlidir?

Yedeklemeler birincil iş görevlerine girmez. Operasyon ek gelir getirmez, bu nedenle uzun süre ikincil Olarak kabul edildi ve verileri depolamak için geleneksel çözümler kullanıldı. Dünyada yeni teknolojilerin ortaya çıktığı zaman durum önemli ölçüde değişti. Bugün neredeyse tüm işlemler çevrimiçi olarak yapılmaktadır – faturaların ödenmesi, tahminlerin hazırlanması, mal ve hizmetlerin araştırılması, iş ortakları ve müşterilerle iletişim kurulması. Tüm bilgiler çalışma bilgisayarında saklanır ve kaybolması üretim süreçlerinde ciddi kesintilere, veri kayıplarına neden olabilir.

Verilerin yanlışlıkla silinmesi, sabit disk bozulması, kimlik avı ve bilgisayar korsanlığı saldırıları, kötü amaçlı virüs bulaşması – bu ve diğer nedenler bilgilerin kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle, işletmeler için operasyonel stratejilerin önemli bir kısmı verilerin yedeklenmesiydi. Bunun için en iyi seçenek, bulutta yüksek düzeyde güvenilirlik ve güvenlik sağlayan kopyalar oluşturmaktır.

Yedekleme nedir

Yedekleme veya backup, başka bir aygıtta dosyalarınızın, uygulamalarınızın ve önemli belgelerinizin kopyalarını oluşturmaktır. Prosedürün özü, ana cihazdaki verilerle ilgili bir sorun olması durumunda oluşturulan kopyanın etkilenmeyeceği veya hasar görmeyeceğidir.

Tam güvenlik için, yedekleme uygulamaları aşağıdaki bilgi depolama stratejisini sağlar:

  1. Kopya No. 1. Bu, doğrudan çalışan cihazda oluşturulan yerel bir kopyadır. Çalışanlar gerektiğinde bu dosyaları normal işlerinde kullanırlar.
  2. Kopyalama No. 2. Yerel yedek kopya. Depolanan bilgilere işyerinde erişilebilir.
  3. Kopya No. 3. Bilgilerin ofis dışında saklanması. Bu seçenek, ekipmana veya ofisin kendisine bir şey olması durumunda dosyaların tam güvenliğini sağlar. Örneğin, hacker saldırıları sırasında veya doğal afetler nedeniyle.

Gelelim ne önemli konuya – hangi verileri yedeklenecek ve 3 numaralı kopyayı saklamak için hangi yeri seçmeli? Hangisi daha iyi – normal çözümler mi yoksa bulutta harici depolama mı?

Hangi bilgiler rezervasyonlara tabidir

Yedeklemeye tabi olanlar

  • İşletim için gerekli tüm programlar ve uygulamalar dahil işletim sistemi;
  • Dosya sunucularında çalışanların hem genel hem de kişisel dizinlerini içeren dosya sistemi;
  • Sanal makineler gibi hasarlı sunucuları ve DBMS’yi kurtarmak için kullanılabilecek bilgiler;
  • Microsoft Exchange Server, Active Directory, SQL Server ve kuruluşta yer alan diğer otomatik sistemler hakkında bilgiler;
  • Ağ ayarları, NAS yapılandırması, İnternet bağlantısı parolaları ve oturum açma bilgileri.

Yedekleme yaparken akılda tutulması gereken iki önemli şey vardır. Birincisi, hangi bilgilerin kaydedilmesi gerektiğini belirlemektir – programlar yeniden yüklenebiliyorsa, bir kopya olmadan ticari yazışmaların veya işlemlerin ayrıntılarını geri yüklemek neredeyse imkansızdır. İkincisi, felaket kurtarmayı test ederken düzenli olarak kopyalar oluşturmaktır.

Yedeklemeler için fiziksel ortam yerine bulut

Unitrends araştırmasına göre, tüm şirketlerin %36’dan fazlası yedek depolama platformu olarak bulutu seçiyor. İşletmeler, bir dizi avantaj nedeniyle bulut depolamayı tercih ediyor:

  • Verimlilik ve yönetim kolaylığı. Bulutun kullanımı, bilgileri yerel olarak teyplerde veya disklerde depolamaktan ve başka bir yere taşımaktan çok daha kolaydır. Aynı zamanda internete bağlı olmak şartıyla her yerden bulut depolamaya erişim sağlayabilirsiniz.
  • Ölçeklenebilirlik. Bulutta sınırsız sayıda bilgi dosyası saklayabilirsiniz. Ayrıca, gerektiğinde depolama kapasitesini genişletmek her zaman mümkündür.
  • Kolaylık. Bulutu depolama olarak kullanarak, yalnızca otomatik modda bilgilerin düzenli olarak kopyalanmasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda felaket kurtarma veri kurtarmasını test edecek olan otomatik yedeklemeyi ayarlayabilirsiniz.
  • Yüksek güvenlik seviyesi. Buluta gönderilen tüm veriler şifrelenebilir ve üçüncü şahıslar tarafından alınmasına karşı korunabilir.

Bulut depolama lehine önemli bir artı ekonomik faydadır. Bulut yedekleme, çok sayıda sunucu kullanmaya kıyasla maliyetleri önemli ölçüde azaltır.

Veri nerede saklanır, doğru bulut depolama nasıl seçilir

Uzak bir depolama alanı seçerken, bulutta tam olarak hangi verilerin ve ne kadar yedekleneceğinin yanı sıra bunların yedeklenme ve kurtarılma zamanını da hesaba katmak gerekir.

İş için en popüler olan aşağıdaki seçeneklerdir:

  • Acronis teknolojileri – yerel veri yerleştirme, özel bulut kullanımı veya veri merkezi kiralama uygulamaları yapan şirketler için uygundur.
  • Veeam yedekleme hizmetleri – BT kaynaklarını bir sağlayıcının özel bulutunda barındıran şirketler tarafından tercih edilir. Bu, kendi altyapılarının kapasite olarak artırılması gerektiğinden, bulutta ek depolama organize edenler için iyi bir seçenektir.
  • CommVault teknolojisi, büyük miktarda bilgiye sahip büyük işletmeler için idealdir.

Günümüzde yedekleme, her bilgisayar veya akıllı telefon kullanıcısı için hayati bir işlemdir. İşe gelince, bir yedeklemenin yokluğunda, hiç kimse veri kaybından muaf olmadığı için felaket kaçınılmazdır.

Planlanmamış hasar veya veri kaybına karşı koruma, yedeklemenin ana amacıdır. Kendinizi korumak ve bir çökmeyi önlemek istiyorsanız, dijital bilgilerin güvenilir şekilde korunması ve saklanması için en uygun yedekleme senaryosunu seçmenizi tavsiye ederiz.

Photos by senivpetro, rawpixel.com on Freepik

The post Yedekleme nedir ve neden önemlidir? first appeared on Egonomik.


This post first appeared on Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence, please read the originial post: here

Share the post

Yedekleme nedir ve neden önemlidir?

×

Subscribe to Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×