Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ethereum nedir, nasıl satın alınır?

Son zamanlarda birçoğumuz, hatta neredeyse herkes Bitcoin’i duymuştur. Pandemi başlangıcından itibaren gerçekleştirdiği büyük artışlardan sonra Bitcoin ve kripto paralar oldukça popüler hale gelmeye başladı. Özellikle 2020 yılı sonunda “Microstrategy”, “Tesla Corp” gibi büyük, kurumsal şirketlerin resmi olarak Bitcoin aldıklarını açıklaması kripto para piyasalara olan güveni artırdı. Kurumsal şirketlerin kripto para piyasalarında yer almasıyla hem geleneksel finans yatırımcıları hem de teknolojiye ilgi duyan yatırımcılar Bitcoin Alma işlemlerine yöneldiler.

Coinmarketcap (CMC) verilerine göre, toplam piyasa değerinin son 1 yılda yaklaşık 17 kat artmış olması talebin büyüklüğünün net bir göstergesi. Yine CMC verilerilerine göre, kripto paraların piyasa değeri sıralamasında Bitcoin’den sonra uzun süredir ikinci sırada yer alan Ethereum, kripto para yatırımcılarının en çok yatırım yaptığı altcoinlerden. Messari verilerine göre ise, Ethereum blockchain ağı Bitcoinden sonra 24 saat içerisinde en fazla işlemin yapıldığı ağı oluşturuyor. Bu durum Ether satın alma işlemlerine olan talebinin organik olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Bitcoin öncülüğünde kripto paraların popülerliği arttığından beri Ethereum daima piyasa değeri olarak Bitcoin’in bir numaralı takipçisi olmuştur.

Ethereum nedir?

2015 yılında Vitalik Buterin tarafından oluşturulan Ethereum, kendi kripto birimine (Ether) sahip olan açık kaynaklı, blokchain tabanlı, merkezi olmayan bir yazılım platformudur. Buterin kripto paraların birçoğunun altında yatan teknoloji olan Blockchain’in sadece değer saklamak için veya para transferi için değil, dijital varlıkların ve bilgilerin de bir yerden bir yere transferinden, yazılım geliştirmeye kadar birçok alanda kullanılabileceğini belirterek Ethereum Ağı’nı oluşturmuştur. Tabi bu sistemin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için sistemdeki tüm elemanların kabul ettiği bazı kurallar gerekmektedir. Ethereum işte tam bu noktada akıllı sözleşmeler (smart contrats) vasıtasıyla bütün ekosistemin aynı anda işlem yapabilmesine olanak sağlayarak, karşılığında Ether kullanılan kurallar ve sözleşmeleri ortaya koyuyor.

Ethereum 2.0 nedir?

Geçtiğimiz aylarda Ethereum’un yenilendiği ve sistemlerini değiştirdiklerini açıklandı. Ethereum 2.0 ya da Serenity olarak adlandırılan bu yeni sistemin getirileri oldukça önemli. Daha şimdiden kripto paraların tarihindeki en önemli gelişmelerden biri olarak gösterilen Ethereum 2.0 sürümü birçok avantajı beraberinde getirdi.

Ethereum 1.0 ile madenciler başrolde iken gerçekleştirilen güncellemeyle birlikte stake kavramının daha önemli hale getirilmesi planlanıyor. Eski sürümde Proof of Work sistemi hakimken, ikinci sürümde ise Proof of Stake sistemi geçerli olacak. Özetle, bir yatırımcı elinde ne kadar Ethereum tutarsa ekosistemde o kadar sözü geçebilecek. Bunun anlamı ise, Ether üretiminin sınırlandırılması 3 fazda gerçekleşecek olması ve bu geçişin zamanla yatırımcılarına çok daha büyük getirileri olacağı.

Bitcoin vs Ethereum

Kripto para piyasaları oluştuğu zamandan itibaren hacim olarak zirveyi paylaşan bu ikili, aynı zamanda birbiri ile en çok kıyaslanan kripto para birimleri olma özelliğine sahip. Birbirleri ile karşılaştırılan bu ikili için en önemli açıklamalardan birisini Ethereum’un kurucusu Vitalik; “Eğer Bitcoin kripto paraların altını ise Ether petrolüdür. Çünkü Eth internet sisteminin en önemli yakıtıdır.” diyerek yapmıştır. Nihayetinde Bitcoin dağıtık umumi defter teknoloji ile transferlerin ve dolayısıyla bakiyelerin kaydının tutulduğu bir ağ iken, Ethereum kendine ait bir kodlama dili, ödeme sistemi ve hatta internet tarayıcısı olan bir ağ oluşturuyor. Ek olarak Ethereum, ağını kullananlara blockchain üzerinde “merkeziyetsiz finansal modeller” kurmalarına imkan sağlıyor. Bu imkan “De-Fi” (Decentralised Finance) ekosisteminin oluşmasına sebebiyet vermiştir.

Kripto para sektörünün en önemli değerleri olan bu ikilinin diğer bir farkı BTC‘nin arzının 21 milyon ile sınırlandırılmış olmasına karşın, Ether’in sınırsız sayıda üretilebilecek olmasıdır. Bitcoin’den farklı olarak ekosistemi içinde birçok altcoin oluşmasını ön ayak olan Ethereum aynı zamanda BTC’den çok daha hızlıdır. Bitcoin sisteminde transfer işlemleri 45 dakikayı bulabiliyorken, Ethereum sisteminde yaklaşık 1 dakika içerisinde transferler gerçekleşir. Bu da Ether’in geleceği hakkında bizlere ipuçları vermektedir.

Nereden Ethereum alabilirim?

Yerli ve yabancı birçok kripto para borsasında, hatta neredeyse hepsinde işlem gören Ethereumu bu borsaların herhangi birinden alabilirsiniz. Yazılımı ve teknik kadrosu ile %100 yerli kripto para platformu olan Coinzo, hem güvenilir olması, hem de en ufak bir sorunda hızlı destek ekibi ile öne çıkmaktadır. Coinzo piyasadaki en düşük komisyon oranlarından birine sahip olmasının yanı sıra, E-devlet onayı istemesi gibi kullanıcılarına birçok avantaj sunuyor. Ayrıca Coinzo kripto para borsası bünyesinde, Ethereum sisteminde oluşturulmuş CNZ isimli borsa tokenları da bulunmakta. Cnz sayesinde, başta komisyon indirimleri olmak üzere Coinzo’nun kullanıcıları için sağladığı pek çok avantajından yararlanabilirsiniz.

Photo by WorldSpectrum on Pixabay

The post Ethereum nedir, nasıl satın alınır? first appeared on Egonomik.


This post first appeared on Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence, please read the originial post: here

Share the post

Ethereum nedir, nasıl satın alınır?

×

Subscribe to Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×