Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Dijital pazarlama nedir?

Markanızı, sattığınız ürün ya da hizmeti tanıtmak, satışlarınızı arttırmak istiyorsanız siz de mutlaka dijital pazarlamadan faydalgcanmalısınız. Dijital pazarlama sayesinde normalde ulaşabileceğinizden çok daha geniş bir potansiyel müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Peki nedir dijital pazarlama, gelin bunu ayrıntılı olarak inceleyelim.

Dijital pazarlama markanızı internet üzerinden çeşitli kanallar yoluyla tanıtma çalışmalarına denir. Bu kanallar büyük bir hızla değişim geçirirler, kimileri birkaç yıl gibi bir zamanda geçerliliğini yitirirler, kimileri eskisine göre çok daha popüler olur.

Şu anda dijital pazarlama alanında en çok kullanılan ve popüler olan kanallar arama pazarlaması, e-posta pazarlamacılığı ve sosyal medya pazarlamacılığı olarak biliniyor.

E-posta pazarlamacılığı en eski dijital pazarlama yöntemlerinden biridir. Markanızın bir posta listesi oluşturması ve potansiyel müşteri kitlenize buna ulaşma fırsatı vermeniz sonucu oluşur. Bu şekilde haftada, 2 haftada ya da ayda bir yollayacağınız bir bülten sayesinde müşterilerinizi yeniliklerinizden haberdar edebilirsiniz. Geniş bir e-posta listesi oluşturmanın en iyi yanı bu pazarlama biçminin düşük maliyetli olmasıdır. Hazırlayacağınız ilgi çekici, çok fazla uzun olmayan ve belki de görsellerden yardım alarak zenginleştirilmiş bir metin akıllarda kalıcı olmanıza yardımcı olacaktır.

E-posta listesi oluşturduktan sonra potansiyel müşteri kitlenizin canını sıkmayacak bir sıklıkta yeni bültenler yolladığınıza emin olmalısınız. Bu sattığınız ürün ya da hizmete göre değişkenlik gösterecektir. Mail atma sıklığınızı öğrenmenin en iyi yolu deneme yanılma yöntemi olacaktır. E-posta listeniz henüz küçükken bunu yapmaya başlarsanız çok daha verimli olacaktır. Kullandığınız e-posta aracı sayesinde yolladığınız mail’lerin okunmadan silindiği, okunduktan sonra silindiği ya da içindeki linklere ne sıklıkla tıklandığı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunlar pazarlama yöntemlerinizi daha verimli bir hâle getirmenizi sağlayacaktır.

Bir başka dijital pazarlama yöntemi ise Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO’dur. Arama motorlarında ürün ya da hizmetinizin alanıyla ilgili en çok aranmış kelimelerin bulunması ve bunların internet sitenizde doğru bir şekilde kullanılması sayesinde yeni potansiyel müşterilere ulaşılır. Burada anahtar faktör arama motorlarından tıklama sonucu sitenize gelen insanların markanızın alanıyla ilgili olmalarıdır. Fazla sayıda tıklama her zaman iyi sonuçlar vermek zorunda değildir, mühim olan müşteri olma potansiyeli olan insanlar arasında duyulmanızdır. SEO dijital pazarlamanın en önemli adımlarından biridir. İçerik üreterek dijital pazarlama yapmak istiyorsanız arama motoru optimizasyonu sonuçlarına mutlaka ihtiyacınız olacaktır, aksi takdirde ne kadar çok sayıda ve iyi kalitede içerik üretirseniz üretin ulaşmasını isteyeceğiniz kişilerin haberi dahi olmayacaktır.

SEO‘nun yanında onunla sıklıkla karıştırılan fakat aslında çok daha farklı bir pazarlama stratejisi olan SEM yani Arama Motoru Pazarlaması da bulunmaktadır. Bu yöntemin maliyeti biraz daha fazladır fakat SEO’da olduğu gibi web siteniz için ayrıca içerik üretmenize gerek kalmaz. Ürün ya da hizmetinizle yakından alakalı olan ve sık aranan sözcüklerde sayfanın başlarında ya da yan tarafında web sitenizin çıkması için yapılan hareketlerin tümü SEM olarak adlandırılır.

SEM yöntemiyle markanızı duyurmak istiyorsanız bir bütçe ayırmanız gerekecektir. İdeal rakama yine deneme-yanılma yöntemiyle kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Öncelikle arama sonuçlarında sitenizde çıkacak arama sözcüklerini seçerek işe başlamalısınız. Reklam için ödediğiniz parayı reklama tıklayarak web sitenize gelen ziyaretçi sayısına bölün, bu şekilde CPC’nizi bulursunuz. Açılımı Cost Per Click yani tıklanma başına ücret olan bu kavramı mutlaka not etmelisiniz. Farklı bütçeler var farklı arama kelimeleri deneyerek en uygun fiyatlı ve aynı zamanda da web sitenize en çok ziyaretçiyi çeken yöntemi bulacaksınız.

Günümüzde en etikili dijital pazarlama yöntemlerinden biri de sosyal medya dijital pazarlamasıdır. Bunun için pek çok farklı araç bulunmaktadır. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ve Youtube en bilinenleri ve en çok kullanıcıya sahip olanlardır. Sosyal medya pazarlamacılığında niceliğin nitelikten daha önemli olmadığını aklınızda tutmanızda fayda olur. Her sosyal medya kanalından bir hesap almak başta mantıklı görünse de ürün ya da hizmetinizi en iyi tanıtacak olan 2 ya da en fazla 3 tanesini aktif olarak kullanmanız çok daha iyi sonuçlar verecektir. Örneğin ürünüzünün görsel özellikleri yoksa Instagram hesabı üzerinden reklam yapmanız pek de iyi sonuçlar vermeyecektir. Eğer müşterilerinizle iletişimde olmanız gerekiyorsa, gayrıresmi bir dil kullanmak işinize yarayacaksa Twitter hesabı kullanabilirsiniz. Burada eğlenceli bir dil kullanarak takipçi sayınızı arttırabilir, müşterilerinizin sorunlarını özel mesajlaşma aracı sayesinde çözümleyebilirsiniz.

Bir başka dijital pazarlama yöntemi ise tıklama başına ödemeli olandır. PPC adı verilen bu pazarlama yöntemi özellikle de web sitenizin ziyaretçi akışına ihtiyacı varsa oldukça işinize yarayacaktır.

Sosyal Medya Pazarlamacılığı

Yukarıda saydığımız dijital pazarlama yöntemleri arasından belki de en karışık olanı sosyal medya pazarlamacılığıdır. Pek çok farklı kanaldan yürütülebilen bir pazarlama türü olduğu için her kanalın ayrı kuralları ya da uygulanması gereken stratejileri bulunur. Bunların ürün ya da hizmetinize göre de çeşitlilik katacağını düşünürseniz öğrenmeniz gereken pek çok farklı bilgi olabilir.

Sosyal medya kanallarında doğal ve organik bir şekilde takipçi toplamayı tercih edebilirsiniz fakat daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız reklam vermeniz son derece faydalı olacaktır. Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarında ücret karşılığı reklamlar verebilir, potansiyel müşterilerinizin timeline’larında görüntülenebilirsiniz.

Instagram reklam eğer ürününüz görsel bir şekilde pazarlanabilir bir ürünse özellikle tavsiye edilir. Pek çok insanın gün içerisinde cep telefonundan en sık kontrol ettiği uygulama Instagram olarak biliniyor. Sık güncellenen bir timeline’a sahip olduğu için kısa ve sık kontroller sayesinde sizin reklamınızın da görüntülenme olasılığı artar.

Instagram reklamları Facebook üzerinden verildiği için mutlaka bir Facebook Business hesabına da ihtiyacınız olacaktır. Reklamınızı dilerseniz Facebook üzerinden dilerseniz Instagram uygulamasından verebilirsiniz. qFacebook üzerinden verirseniz reklamı görüntüleyecek kişilerin ilgi alanlarını daha ayrıntılı bir şekilde seçebilirsiniz.

Instagram reklam fiyatları çok yüksek maliyetli değildir fakat reklam için ödediğiniz ücretin tam karşılığını almak için belli stratejiler izlemeniz gerekecektir. Öncelikle reklam vermek için seçtiğiniz görselin çözünürlük kalitesinin iyi olduğuna, dikkat çekici ve hoş bir resim olmasına dikkat edin. Altına yazdığınız açıklama sade, bilgi verici ve mümkün olduğunca kısa olmalı. Reklam verirken geniş bir kitle seçerek bütün bütçenizi buna ayırmayın. Lokasyonları ayırarak küçük hedef kitleler seçin ve sayıca fazla reklam verin. Böylece Instagram algoritması doğru bir hedef kitleye ulaşabilir.

Reklamınızı görenlerin web sitenize uğramasını istiyorsanız reklamı verirken bu seçeneği işaretlemelisiniz. İlk Instagram reklamlarınızdan istediğiniz verimi alamazsanız üzülmeyin. Siz tekrar tekrar reklam verdikçe tercih ettiğiniz kitleden daha fazla insana ulaşabileceksiniz. Böylece reklamlar için aynı ücreti veriyor olsanız da verim artacağı için aslında çok daha uygun fiyatlı bir hâle gelecektir.

Reklamları başka sosyal medya kanallarından da verebilirsiniz. Günümüzde en çok insana ulaşan reklamların büyük çoğunluğu Instagram üzerinden veriliyor olsa da farklı sosyal medya kanallarından Instagram kullanmayan müşteri kitlesine de ulaşabileceksiniz.



This post first appeared on Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence, please read the originial post: here

Share the post

Dijital pazarlama nedir?

×

Subscribe to Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×