Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

deși a primit subvenții ecologice, arde lemnul din unele dintre cele mai prețioase păduri din lume

O companie energetică care a primit subvenții ecologice în valoare de 6 miliarde de lire sterline din Marea Britanie a continuat să ardă lemn din unele dintre cele mai prețioase păduri din lume, informează BBC.

Documentele obținute de Panorama arată că Drax a luat lemn din păduri rare din Canada, despre care a afirmat că sunt „zone interzise”. Aceste documente au fost publicate în contextul în care guvernul decide dacă va mai acorda miliarde de dolari pentru subvențiile de mediu finanțate de plătitorii de facturi la energie, la sediul din Yorkshire al firmei. Drax declară că peleții săi de lemn sunt „sustenabili și recoltați legal”.

Centrala Drax, situată în apropiere de Selby, în North Yorkshire, este o centrală pe cărbune transformată care arde peleți de lemn. În 2023, aceasta a produs aproximativ 5% din energia electrică din Marea Britanie. Situl a devenit o parte esențială a eforturilor guvernului de a-și îndeplini obiectivele climatice.

Proprietarul său, Drax, primește bani de la plătitorii de facturi de energie, deoarece electricitatea produsă prin arderea peleților este clasificată ca fiind regenerabilă și tratată ca fiind fără emisii.

De fapt, centrala electrică emite aproximativ 12 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, dar, în conformitate cu normele internaționale, Regatul Unit nu este obligat să contabilizeze aceste emisii.

Toate cele 6,5 milioane de tone de peleți de lemn arse de Drax în fiecare an sunt produse în străinătate. Multe provin de la cele 17 fabrici de peleți ale Drax din SUA și Canada.

În 2022, Panorama a dezvăluit că firma a obținut licențe de exploatare forestieră în provincia canadiană British Columbia și a filmat bușteni care erau transportați din ceea ce în emisiune se spunea că este o pădure primară către o fabrică de peleți deținută de Drax.

Pădurile primare sunt păduri naturale care nu au fost perturbate în mod semnificativ de activitatea umană.

Promisiuni nerespectate

În urma investigației BBC, Drax a negat că a luat lemn din pădurile primare, dar a declarat că nu va mai solicita alte licențe de exploatare forestieră în provincie. Cu toate acestea, compania continuă să ia bușteni întregi din păduri care au fost tăiate de companiile forestiere. Panorama a obținut documente de la Ministerul Pădurilor din Columbia Britanică care arată că, în 2023, compania a luat peste 40.000 de tone de lemn din așa-numitele păduri „vechi”.Vechile păduri sunt unele dintre cele mai vechi păduri despre care guvernul provincial spune că oferă „habitate, structuri și funcții ecologice unice”.

Un exemplu este un „bloc tăiat” de 87 de hectare (215 acri) numit EM807M – situat la 180 de mile vest de orașul de exploatare forestieră Prince George – care a fost clasificat în întregime ca fiind de creștere veche. Deși o companie de exploatare forestieră deținea licența de tăiere a sitului, registrele de exploatare arată că Drax a luat 26% din tot lemnul recoltat.

În total, Drax a primit 130 de camioane încărcate cu bușteni întregi de pe sit iarna trecută. Lemnul a fost transformat în peleți, iar o parte a fost arsă la centrala sa electrică din Yorkshire.

Nouăzeci la sută din blocul tăiat a avut clasificarea și mai înaltă de „zonă de amânare prioritară”. Această categorie este destinată pădurilor vechi care sunt „rare, în pericol și de neînlocuit”, potrivit unui grup de experți independenți din Columbia Britanică.

Experții au recomandat ca exploatarea forestieră să fie suspendată în zonele de amânare prioritară, dar tăierea lor este în continuare legală. Guvernul provinciei Columbia Britanică a declarat că lucrează pentru a se asigura că mai multe păduri bătrâne sunt amânate și protejate.

Păduri aproape dispărute

Utilizarea de către Drax a lemnului din această pădure „de neînlocuit” a fost departe de a fi o situație singulară.

Documentele forestiere arată că, în primele nouă luni ale anului trecut, compania a luat lemn din 30 de mărci diferite de lemn din Columbia Britanică, unde mai mult de 25% din pădure a fost desemnată ca fiind veche. Douăzeci și șase dintre aceste marcaje de lemn au inclus zonele de amânare a priorității, care sunt și mai rare.

Mărcile de lemn – coduri bătute pe lemn cu ajutorul unor ciocane speciale – identifică tot lemnul tăiat în baza unor licențe individuale de exploatare forestieră pe una sau mai multe parcele de teren. Urma de hârtie a mărcii de lemn a însemnat că Panorama a putut urmări buștenii până la fabricile de peleți ale Drax.

În total, Drax s-a aprovizionat cu aproximativ 55.000 de metri cubi de bușteni întregi – adică peste 1.100 de încărcături mari de camion – din mărci de lemn care conțin păduri vechi.

Ecologistul Michelle Connolly, de la grupul de campanie Conservation North din Columbia Britanică, spune că producerea de peleți din păduri bătrâne nu poate fi niciodată sustenabilă.

„Pădurile vechi din Columbia Britanică sunt aproape dispărute din cauza a 70 de ani de exploatare forestieră pentru a alimenta fabricile de cherestea și de celuloză, iar Drax contribuie la împingerea celor care ne-au mai rămas în prăpastie, împreună cu biodiversitatea noastră nativă”, spune ea.

Ca răspuns la cele mai recente descoperiri ale BBC, Drax a recunoscut că a luat lemn din pădurile vechi. Dar a declarat pentru Panorama că 77% din materialul pentru peleții de lemn canadieni provine din rumeguș și reziduuri de la fabricile de cherestea, iar restul din reziduuri forestiere și bușteni de calitate inferioară.Un purtător de cuvânt al companiei spune că aceasta își revizuiește periodic politica și practicile de aprovizionare, astfel încât „să țină cont de evoluția dinamicii forestiere, a legislației, a politicilor și a științei”.

Drax spune că a decis în octombrie 2023 să nu se mai aprovizioneze cu lemn din zonele de amânare a priorității pentru arboretele vechi și că „se lucrează în continuare la implementarea acestei decizii prin intermediul lanțului de aprovizionare”.

Compania nu contestă faptul că încă mai preia lemn din situri cu arborete bătrâne care nu sunt zone de amânare prioritară.

Arderea lemnului din pădurile vechi contrazice afirmațiile anterioare ale companiei. Într-un raport din 2017 despre sustenabilitate, Drax a declarat că nu va lua lemn din ceea ce a numit „zone de neatârnare”.Acesta spunea: „Nu luăm din păduri protejate, păduri vechi sau păduri primare, situri care au fost clasificate ca având o valoare ridicată a biodiversității”.

Drax a declarat pentru BBC Panorama că documentul din 2017 este „acum învechit” și că politica și practicile sale actuale sunt „mai sofisticate”.

Cea mai recentă politică de aprovizionare a companiei, publicată în 2019, nu face nicio mențiune despre protejarea pădurilor vechi sau primare, în schimb vorbește despre evitarea „deteriorării sau perturbării pădurilor cu conținut ridicat de carbon”.

Schema de subvenții din Marea Britanie pentru centrala Drax ar trebui să se încheie în 2027, dar guvernul se consultă cu privire la planurile de prelungire a acesteia până la sfârșitul deceniului, ceea ce ar putea costa plătitorii de facturi încă 4 miliarde de lire sterline.

Compania spune că emisiile eliberate de arderea lemnului sunt compensate prin plantarea de noi copaci. Însă criticii spun că este nevoie de zeci de ani pentru ca noii copaci să crească și că noile păduri s-ar putea să nu fie niciodată capabile să capteze atât de mult dioxid de carbon.

Drax ajută guvernul britanic să își îndeplinească obiectivele climatice, deoarece, cel puțin pe hârtie, centrala electrică este tratată ca fiind lipsită de emisii. Acest lucru se datorează faptului că normele internaționale de contabilizare a emisiilor de carbon prevăd că emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea lemnului sunt contabilizate în țara în care sunt tăiați copacii și nu în cea în care sunt arși.

Orice subvenții suplimentare ar fi pentru a sprijini Drax în timp ce încearcă să instaleze tehnologia de captare a carbonului pentru a reduce emisiile la centrala sa electrică. Anterior, consilierii științifici guvernamentali din cadrul Comitetului pentru schimbări climatice – un organism public independent și non-departamental – au avertizat că subvențiile pentru arderea peleților din lemn nu ar trebui prelungite dincolo de 2027.

Drax a recunoscut că a luat lemn din pădurile vechi

Ca răspuns la cele mai recente descoperiri ale BBC, Drax a recunoscut că a luat lemn din pădurile vechi. Dar a declarat pentru Panorama că 77% din materialul pentru peleții de lemn canadieni provine din rumeguș și reziduuri de la fabricile de cherestea, iar restul din reziduuri forestiere și bușteni de calitate inferioară.Un purtător de cuvânt al companiei spune că aceasta își revizuiește periodic politica și practicile de aprovizionare, astfel încât „să țină cont de evoluția dinamicii forestiere, a legislației, a politicilor și a științei”.

Drax spune că a decis în octombrie 2023 să nu se mai aprovizioneze cu lemn din zonele de amânare a priorității pentru arboretele vechi și că „se lucrează în continuare la implementarea acestei decizii prin intermediul lanțului de aprovizionare”.Compania nu contestă faptul că încă mai preia lemn din situri cu arborete bătrâne care nu sunt zone de amânare prioritară.Arderea lemnului din pădurile vechi contrazice afirmațiile anterioare ale companiei. Într-un raport din 2017 despre sustenabilitate, Drax a declarat că nu va lua lemn din ceea ce a numit „zone de neatârnare”.

Acesta spunea: „Nu luăm din păduri protejate, păduri vechi sau păduri primare, situri care au fost clasificate ca având o valoare ridicată a biodiversității”.Drax a declarat pentru BBC Panorama că documentul din 2017 este „acum învechit” și că politica și practicile sale actuale sunt „mai sofisticate”.

Cea mai recentă politică de aprovizionare a companiei, publicată în 2019, nu face nicio mențiune despre protejarea pădurilor vechi sau primare, în schimb vorbește despre evitarea „deteriorării sau perturbării pădurilor cu conținut ridicat de carbon”.Schema de subvenții din Marea Britanie pentru centrala Drax ar trebui să se încheie în 2027, dar guvernul se consultă cu privire la planurile de prelungire a acesteia până la sfârșitul deceniului, ceea ce ar putea costa plătitorii de facturi încă 4 miliarde de lire sterline.

Compania spune că emisiile eliberate de arderea lemnului sunt compensate prin plantarea de noi copaci. Însă criticii spun că este nevoie de zeci de ani pentru ca noii copaci să crească și că noile păduri s-ar putea să nu fie niciodată capabile să capteze atât de mult dioxid de carbon.Drax ajută guvernul britanic să își îndeplinească obiectivele climatice, deoarece, cel puțin pe hârtie, centrala electrică este tratată ca fiind lipsită de emisii. Acest lucru se datorează faptului că normele internaționale de contabilizare a emisiilor de carbon prevăd că emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea lemnului sunt contabilizate în țara în care sunt tăiați copacii și nu în cea în care sunt arși.

Orice subvenții suplimentare ar fi pentru a sprijini Drax în timp ce încearcă să instaleze tehnologia de captare a carbonului pentru a reduce emisiile la centrala sa electrică.Anterior, consilierii științifici guvernamentali din cadrul Comitetului pentru schimbări climatice – un organism public independent și non-departamental – au avertizat că subvențiile pentru arderea peleților din lemn nu ar trebui prelungite dincolo de 2027.



Sursa

Articolul deși a primit subvenții ecologice, arde lemnul din unele dintre cele mai prețioase păduri din lume apare prima dată în DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

deși a primit subvenții ecologice, arde lemnul din unele dintre cele mai prețioase păduri din lume

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×