Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Echipamentul de protecție împotriva pericolelor asociate cu temperaturi ridicate

Siguranța și Securitatea în Muncă (SSM) sau protecția muncii reprezintă setul de măsuri care trebuie implementate la locul de muncă pentru protejarea sănătății, integrității și siguranței angajaților.
SSM are ca obiectiv principal prevenirea accidentelor de muncă, prin evitarea și eliminarea riscurilor sau evaluarea și reducerea riscurilor care nu pot fi evitate. Domeniul este reglementat în principal prin Legea 319/2006 cu modificări ulterioare, HG 1425/2006 privind Normele metologice de aplicare a legii, Codul Muncii actualizat, dar și prin alte legi care ating protecția muncii.

Ce este echipamentul individual de protecție

Conform articolului 3 din Hotărârea 1048/2006, echipamentul individual de protecție reprezintă „orice echipament destinat să fie purtat sau ținut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa îi pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, precum și orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop”.

Legea definește temperaturi extreme drept temperaturi exterioare ale aerului de peste 37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În mediile de lucru expuse la temperaturi Ridicate, echipamentul de protecție este esențial pentru menținerea siguranței și sănătății angajaților, contribuind la prevenirea efectelor negative asupra stării de sănătate (arsuri solare sau de altă natură, insolație, epuizarea cauzată de temperaturi ridicate, șoc termic, stresul termic, etc). 

În perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorii au obligația de a implementa o serie de măsuri minimale, conform articolului 4 din OUG 99 /2000:

  • pentru ameliorarea condițiilor de muncă – să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice, să asigure ventilație la locul de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioade de repaos.
  • pentru menținerea stării de sănătate a angajaților – să asigure cantitatea de apă necesară, să asigure dușuri și echipamentul individual de protecție. 

Echipamentul individual de protecție trebuie asigurat de angajator dacă riscurile de muncă nu pot fi eliminate complet sau limitate suficient de mult prin măsurile de protecția muncii implementate în cadrul companiei.

Tipuri de echipament de protecție pentru temperaturi ridicate

Echipamentul de protecție pentru temperaturi ridicate cuprinde elemente diferite, în funcție de domeniul de activitate. Este important de știut că echipamentul de protecție se împarte în funcție de zona corpului pe care o protejează, din care principalele sunt:

  • echipament pentru protejarea capului (bonetă sau cască)
  • echipament pentru protejarea ochilor, urechilor, și a căilor respiratorii (ochelari șau vizieră, cască, mască)
  • echipament pentru protejarea mâinilor și picioarelor (mănuși, genunchiere, șosete, jambiere, bocanci cu talpă termoizolantă)

De asemenea, echipamentul de protecție poate asigura protecția în caz de expunere la soare sau împotriva temperaturilor ridicate.

Echipamentul de protecție pentru expunerea la soare include ochelari cu filtru UV, căciuli cu boruri mari și îmbrăcăminte cu mâneci lungi. Acestea asigură protecția ochilor și a pielii de radiațiile solare directe. 

Echipamentul de protecție pentru temperaturi ridicate (combinezon, încălțăminte, mănuși, cască, etc) trebuie să fie din material termoizolant, rezistent la temperaturi foarte ridicate și cu proprietăți ignifuge

Măsuri suplimentare pentru protecția împotriva temperaturilor ridicate

Aproape toate domeniile de activitate pot fi afectate de temperaturile ridicate. Cei care depun o muncă fizică intensă în aer liber (agricultură, construcții, silvicultură, transport, activități legate de domeniul public și drumuri, colectarea deșeurilor, mentenanță utilități, intervenții și sănătate) pot fi afectați de temperaturile ridicate și de expunerea directă la soare și căldură. Lucrătorii care activează la interior sunt, de asemenea, expuși riscurilor temperaturilor ridicate, mai ales dacă efectuează o muncă fizică grea purtând echipamente de protecție, în clădiri fără sisteme de climatizare performante sau în activități cu degajări mari de căldură industrială.

Echipamentul de protecție este esențial, dar adoptarea unor obiceiuri sănătoase suplimentare completează măsurile de protecție împotriva riscurilor asociate cu temperaturile ridicate. Hidratarea adecvată este importantă pentru un stil de viață sănătos, însă atunci când temperaturile sunt ridicate este vital ca lucrătorii să consume cât mai multe lichide pentru o hidratare corectă. De asemenea, angajatorul și responsabilii de echipe trebuie să se asigure că lucrătorii își iau pauze regulate pentru a se odihni și pentru a preveni epuizarea pe fondul temperaturilor ridicate. Anumite sarcini pot fi preluate prin rotație de mai multe echipe de angajați, astfel încât să permită alternarea muncii în spații mai răcoroase ce cea în spații cu temperaturi crescute. Angajatorii pot avea în vedere și modificarea programului de lucru, astfel încât să se evite acele ore din zi în care temperaturile sunt foarte ridicate și nivelul de radiații ultraviolete este crescut.

Toate aceste măsuri extra țin de organizarea fiecărei companii și sunt luate pentru protecția la locul de muncă, iar responsabilul SSM trebuie să se asigure de instruirea și responsabilizarea personalului angajat. Atât angajatorii, cât și angajații, au responsabilitatea de a folosi corespunzător echipamentul de protecție, dar și să cunoască și să respecte toate măsurile de prevenție și protecție pentru condiții de muncă sigure chiar și în condiții de temperaturi ridicate.

The post Echipamentul de protecție împotriva pericolelor asociate cu temperaturi ridicate first appeared on DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Echipamentul de protecție împotriva pericolelor asociate cu temperaturi ridicate

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×