Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum functioneaza sistemele de filtrare ale aspiratoarelor?

Gradul de eficienta al aspiratoarele este dat de capacitatea de colectare a prafului si murdariei. Sistemul de aspirare central ofera o putere de vacuum si de curatare superioare. Alegerea unui model de inalta calitate care are un motor puternic reprezinta cheia reusitei, dat fiind faptul ca sistemul de aspirare va functiona perfect pentru mult timp iar aspiratorul va avea durata lunga de viata.

In ceea ce priveste intretinerea trebuie sa aveti grija sa inlocuiti filtrele la timp, nu doar atunci cand observati ca puterea de aspirare scade iar aspiratorul nu mai poate functiona la capacitate maxima. Unele sisteme necesita mentenanta suplimentara, pentru a asigura o functionare optima.

Cele mai bune sisteme de aspirare nu au nevoie de o intretinere speciala si pot functiona ani de zile fara sa fie nevoie de reparatii. De indata ce filtrul este imbibat cu mizerie si praf, acesta trebuie schimbat imediat iar grija pentru o inlocuire periodica, prelungeste in mod evident buna functionare a aspiratorului.

In ceea ce priveste curatarea filtrelor, puteti lua in considerare si metodele de Filtrare alternative, care nu necesita mentenanta. Asadar, va fi aspirata toata mizeria existenta, precum bacteriile, cariile, polenul sau pielea exfoliata si parul animalelor de companie. Toate acestea Sunt stocate in recipientul de acumulare si in filtru.

De ce necesita sistemele de aspirare centrale filtre ?

Principala functie a filtrului este de a proteja motorul impotriva particulelor fine de praf care pot dauna bunei functionari a acestuia. Chiar si modelele performante care functioneaza pe baza unui sistem ciclonic fara filtru lasa praful sa treaca prin motor, ceea ce scade in mod considerabil durata de functionare a motorului.

Un alt beneficiu de a avea un filtru HEPA in sistemul central este ca performanta oferita este net superioara. Filtrele anti-alergeni permit colectarea chiar si ca elor mai fine particule si nu impastie praful peste tot. Avantajul suprem al acestui sistem de aspirare consta in faptul ca reduce simptomele alergiilor, indepartand orice urma de acarieni.

Unele aspiratoare folosesc o abordare a filtrarii pe principiul hibrid, iar acestea se dovedesc a fi o alegere excelenta, avand in vedere ca se prezinta atata in varianta cu sac, cat si fara sac de acumulare. Un model hibrid va permite sa beneficiati de comoditate si sa realizati o curatenie eficienta fara prea mult efort. In ceea ce priveste varianta cu sac, acesta este prevazut cu un sac anti-alergeni iar in cazul celei fara sac, se foloseste filtrul secundar pentru colectarea prafului.

Unele modele sunt echipate cu un filtru optional ce nu necesita mentenanta si filtre premium ce ofera un randament maxim. Altele sunt prevazute cu un filtru cu auto-curatare. In acest caz, in timp ce aspiratorul functioneaza, filtrul va urca cu ajutorul absorbtiei motorului catre zona superioara, iar atunci cand aspiratorul se opreste, filtrul va cadea catre recipientul de acumulare. Asa se explica faptul ca orice exces de murdarie va ajunge in recipient, datorita faptului ca acest tip de filtrare se face pe verticala.

In ce consta eficienta de filtrare ?

Dupa cum spuneam, filtrele sunt de mai multe feluri. Unele au capacitatea de a retine chiar si particulele foarte mici de praf, in timp ce altele nu sunt la fel de eficiente. Nivelul ridicat de eficacitatea este dat de procentajul particulelor filtrate.

Asadar, un filtru care are o eficienta de 95% poate colecta particule de 0.1 microni, ceea ce inseamna ca 90% din particulele de praf sunt retinute iar restul de 5% trec de filtru. O eficienta de 99% la particulele de 0.1 microni inseamna ca particulele de 0.1 microni sunt retinute iar restul de 1% trec prin filtru.

Prin urmare, cu cat este mai eficient un filtru, cu atat ofera mai multa protectie motorului si va curata mai bine spatiul de locuit.

Tipuri de filtrare ale aspiratoarelor centrale

  1. Filtrarea cu burete

Filtrarea cu burete este o solutie ieftina, dar nu foarte eficienta. Acest tip de filtrare functioneaza pe baza unui sistem ciclonic pentru a inlatura majoritatea particulelor de praf si murdarie. Particulele mici neseparate ciclonic vor fi captate de acest filtru.

Pe masura ce filtrul capteaza tot mai multa mizerie, debitul de aer se reduce, astfel ca filtrul trebuie imediat inlocuit. Din acest punct de vedere, modelul nu este foarte bine cotat.

  1. Filtrarea pe baza de cartus

Aceasta reprezinta o optiune demna de luat in considerare, deoarece se remarca printr-un debit de aer mai bun. Functioneaza tot prin actiunea ciclonica pentru a inlatura majoritatea resturilor din fluxul de aer. Acest tip de filtre pentru aspirator trebuie spalate sau inlocuite daca s-au murdarit in exces.

  1. Semi-Ciclonic

In cazul acestui sistem, vorbim despre filtrele ciclonice care pot functiona pe baza unui cartus sau a unui filtru de spuma. Actiunea ciclonica este renumit pentru ca separa majoritatea resturilor din fluxul de aer aspirat iar filtrul opreste particulele fine inainte sa intre in motor. Asadar, performanta crescuta a debitului de aer al unui sistem ciclonic scade datoria utilizarii filtrului secundar. Sistemele ciclonice cu filtre secundare necesita inlocuirea sau curatarea filtrului pentru a mentine un grad ridicat de performanta.

  1. Filtrarea ciclonica

Unii fabricanti produc aspiratoare ce functioneaza pe baza unor sisteme ciclonice, punand astfel in evidenta importanta filtrarii in sistemele centrale de aspirare.

Sistemele ciclonice nu folosesc filtre ci functioneaza doar prin actiunea ciclonica colectand toata murdaria. Putem spune ca acest tip de filtre nu protejeaza aproape deloc motorul, pentru ca o cantitate destul de mare de murdarie trece prin motor, deteriorandu-l in timp.

Aceste aspiratoare nu sunt prevazute cu un sistem de filtrare secundara dar au o sita protectoare ce previne intrarea in motor a particulelor mai mari de praf, care sunt separate prin actiunea ciclonica. Asadar resturile de tesaturi sau firele de par se vor depune pe sita de protectie si vor reduce debitul de aer. In acest sens, se recomanda curatarea sitei de protectie de fiecare data pentru a obtine un plus de eficienta in procesul de curatenie.

Atunci cand sita de protectie este perfect curata, sistemul ciclonic va oferi cel mai bun debit de aer dintre toate metodele de filtrare, desi ofera cea mai mica protectie a motorului. Din categoria dezavantaje, face parte si faptul ca acest tip de filtrare va expune potentialilor alergeni sau bacterii daunatoare datorita cantitatii mari de mizerie care se aduna in interior.

  1. Filtrarea cu saci anti-alergeni

Tehnologia sacilor din celuloza a avansat destul de mult, in detrimentul celor de hartie care se murdaresc imediat si se rup cu usurinta.  Modelele de ultima generatie sunt echipate cu saci ce au o structura similara cu a tesaturilor, multistrat, ce sunt facuti din celuloza si pot reține marea majoritate a alergenilor si a poluantilor. Asadar, inclusiv cand sacul este plin de praf si mizerie, acesta ramane curat pe exterior, reducand la maxim orice contact cu murdaria aspirata.

Prin urmare, nu sunteti deloc expusi prafului contaminat atunci cand se face golirea recipientului de acumulare. Din acest punct de vedere, aceasta reprezinta cea mai curata metoda de filtrare. La inlocuirea sacului, trebuie inlocuit si filtrul. Sacii alergeni se dovedesc a fi extrem de eficienti, datorita faptului ca expunerea la contaminantii aspirati este minimalizata. In plus, acest tip de aspiratoare nu au nevoie de o mentenanta speciala, fiind necesara doar inlocuirea sacului si a filtrului atunci cand este murdar.

  1. Filtrare fara mentenanta obligatorie

Filtrele cu auto-curatare flexeaza sus-jos atat cand functioneaza aspiratoarele, cat si atunci cand sunt oprite. Acest filtru nu se ”curata” singur iar excesul de murdarie care poate ramane atasat filtrului este scuturat datorita miscarii verticale.

Acumularile de murdarie maresc eficienta de filtrare, in detrimentul unei valori putin mai scazute a debitului de aer. Acest tip de filtru nu necesita mentenanta, trebuie doar sa-l scuturati bine pentru a cadea murdaria intr-un sac de protectie. In plus, filtrele de acest fel sunt permanente si nu vor fi schimbate pe durata de viata a sistemului central de aspirare.

Aceasta este una dintre cele mai folosite metode de filtrare, datorita faptului ca nu exista mentenanta obligatorie iar filtrele colecteaza cu usurinta toata murdaria.

  1. Filtrarea cu membrana HEPA

Acest tip de filtre sunt tratate cu o suprafata anti-adeziva  Aceasta este alegerea cea mai potrivita pentru cei care prefera aspiratoarele fara sac. Filtrele HEPA sunt captusite cu un strat anti-aderent ce previne aderarea depunerilor de murdarie la suprafata filtrului si au un grad ridicat de eficienta. Acestea sunt foarte performante pentru ca pot capta efectiv 99.97% din particulele cu o marime de 0.3 microni, in ceea ce priveste dimensiunea majoritatii bacteriilor.

Referintele in microni sunt impartite in categorii, astfel: polenul: de la 10 la 1000 microni, parul uman: de la 40 la 300 microni iar sporii de mucegai de la 10 la 300 microni. In acest fel, puteti remarca faptul ca aspiratoarele ultraperformante pot aspira chiar si cele mai fine particule cum este polenul, fara ca acestea sa poata fi observate de catre ochiul uman.

Este bine de stiut ca filtrele nu pot fi identificate pe baza culorii, ci in functie de capacitatea acestora. Cele care nu au nevoie de nici un fel de mentenanta si ofera cea mai buna filtrare sunt cu siguranta cele mai apreciate.

Aspiratoarele care sunt echipate cu filtre HEPA se bucura de o mare popularitate la nivel global si prezinta o investitie de succes. Pe langa faptul ca au o durata lunga de functionare, nu au nevoie de intretinere speciala si colecteaza cu usurinta chiar si cele mai fine urme de murdarie. Asa se explica faptul ca, in ultima vreme cerintele pentru asfel de aparate sunt in continua crestere, pentru ca oamenii responsabili iau in considerare in primul rand calitatea produselor achizitionate si apoi pretul.

The post Cum functioneaza sistemele de filtrare ale aspiratoarelor? first appeared on DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Cum functioneaza sistemele de filtrare ale aspiratoarelor?

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×