Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Diversificarea bebelușilor: ce alimente să introduci, când și cum

Diversificarea dietei este una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea copilului. Introducerea de noi gusturi, texturi, mirosuri și culori înseamnă să-i dezvolți nutriția și să-i dezvolți plăcerea mâncării. Dar, se pune întrebarea, când introducem cina la bebeluși? Introducerea alimentelor trebuie să înceapă pas cu pas atunci când copilul are 6 luni și progresează treptat până când copilul împlinește 3 ani.

Din luna a 6-a, singurul aport de lapte matern sau formula de lapte praf nu mai sunt suficiente pentru a acoperi nevoile nutritive ale bebeluşului. Prin urmare, este importantă diversificarea bebelușilor, introducând alimente pe care bebelușul este capabil să le mestece, pentru a le putea înghiți.

O parte din informațiile prezente în articol sunt preluate din articolul „Diversificarea bebelușului – Introducerea alimentelor solide” din blogul celor de la BebeLorelli.ro.

Din cauza riscului de alergie alimentară, se recomandă să nu se înceapă introducerea de noi alimente, decât după 6 luni. Prin urmare, diversificarea alimentelor nu trebuie făcută niciodată înainte ca bebelușul să împlinească cinci luni și, în mod ideal, la începutul celei de-a șaptea luni.

De la lichid la solid fără grabă

Copilului nu îi este ușor să treacă de la hrana lichidă la hrana solidă. Folosește-ți răbdarea pentru a introduce treptat copilul în noi texturi. Începe cu piureul de cartofi și compotul amestecat fin, mai mult sau mai puțin curgător în funcție de preferințele copilului tău, apoi trece-l la texturi mai groase pentru a termina cu mese măcinate și consistente.

În orice caz, diversificarea va fi întotdeauna graduală, urmând un model specific de a introduce diferitele grupe de alimente, în funcție de vârsta bebelușului. Introdu întotdeauna câte o schimbare atunci când îl hrănești: mâncare, textură, biberon sau linguriță. Poți chiar să-i oferi o linguriță cu câteva zile înainte de a începe varietatea de alimente, astfel încât să se familiarizeze cu ea prin joacă.

Introdu legume în alimentația bebelușului

Alege legume fragede pe care stomacul bebelușului tău le va tolera bine: fasole verde, spanac, dovlecel fără semințe și coajă, praz alb, morcovi, vinete, dovleac, etc. Evita însă legumele bogate în fibre, precum partea verde a prazului, inimioarele de anghinare şi alte rădăcini tari, de exemplu, care sunt greu de digerat. Indiferent de leguma aleasă, aceasta trebuie mai întâi amestecată fin după gătirea prin fierbere sau la abur. Nu adăuga sare.

De altfel, pe lângă lapte, la prânz pot fi introduse și legumele pasate. Dă-i-le fie cu o linguriță, fie cu biberonul. Dacă legumele sunt introduse în biberon, înlocuiește mai întâi apa, cu piure de legume, apoi adăugă treptat câteva linguri de supă de legume în lapte. După două săptămâni, oferă bebelușului un biberon de supă groasă formată din jumătate cu lapte și jumătate cu legume: 150 ml apă sau piure + 5 linguri de lapte + 130 g legume. În același timp, nu uita să înlocuiești suzeta de primă vârstă cu o suzetă de a doua vârstă cu o fantă mai largă, pentru a ajusta debitul la consistența mesei.

Introdu fructe în dieta bebelușului

O dată pe zi, ca gustare și pe lângă biberon sau alăptare, îi poți oferi bebelușului un compot de fructe. Dacă îl faci acasă, alege fructe coapte şi nu adaugă zahăr. Apoi, fructe crude foarte coapte care pot fi făcute pur și simplu piure: pere, căpșuni, banane, piersici, cireșe, zmeură, caise etc.

Introdu proteine: lapte, carne și ouă

Carnea, peștele și ouăle sunt surse bune de fier pentru copilul tău și care sunt nevoi importante la această vârstă. Poţi alege:

  • Toate cărnurile, fără şuncă, fără coajă, fără organe şi mezeluri.
  • Toate tipurile de pește: gras, slab, proaspăt sau congelat, dar evită peștele pane. Ia în considerare diversitatea dacă oferi copilului două porții de pește (inclusiv un pește gras) pe săptămână și, desigur, îndepărtează oasele.
  • La începutul diversificării bebelușului, amestecă proteinele cu legumele. Apoi toacă-le sau zdrobește-le foarte fin.

În ceea ce privește cantitatea, nu introdu o porție de carne, pește sau ou pe zi la oricare dintre cele două mese principale (prânz sau cină) și ține cont de următoarele lucruri importante:

  • De la 6 la 8 luni: în total 10 g pe zi, echivalentul a 2 lingurițe de carne sau pește sau 1/4 dintr-un ou fiert tare.
  • De la 8 la 9 luni: 15 până la 20 g în total pe zi sau echivalentul a 2,5 până la 3 lingurițe de carne sau pește sau puțin peste 1/4 dintr-un ou fiert tare.
  • De la 10 la 12 luni: în total 20-25 g pe zi, echivalentul a 4 lingurițe de carne sau pește sau puțin mai puțin de 1/2 ou fiert tare.
  • De la 12 luni: 25 până la 30 g total de carne sau pește pe zi sau 1/2 ou fiert tare.

În afara meselor, apa este singura băutură pe care copilul o bea atunci când îi este sete. Utilizează același tip de apă pe care l-ai folosit pentru a pregăti biberonul.

(P)

Sursa

The post Diversificarea bebelușilor: ce alimente să introduci, când și cum first appeared on DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Diversificarea bebelușilor: ce alimente să introduci, când și cum

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×