Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum se schimbă laptele matern pentru a satisface nevoile bebelușilor

Laptele Matern este o sursă lichidă de hrană produsă de corpul uman pentru a hrăni bebelușii. Laptele matern nu numai că oferă copilului o nutriție completă, dar este și o sursă de protecție împotriva bolilor, inclusiv a sindromului morții subite a sugarului (SIDS). Corpul creează lapte matern ca răspuns la sarcină și la alăptarea unui copil la sân. Cu toate acestea, unele persoane care nu au fost însărcinate pot alăpta și cu ajutorul hormonilor, medicamentelor și stimulării, cum ar fi pomparea.

Alăptarea aduce beneficii părinților și copiilor într-o varietate de moduri, iar multe dintre aceste beneficii continuă mult după ce alăptarea sa încheiat. Din aceste motive, alăptarea exclusivă este recomandată cel puțin în primele șase luni de viață de către Academia Americană de Pediatrie. Cu toate acestea, formula pentru sugari este o alternativă dacă alăptarea nu este posibilă sau preferată de părinții copilului. Amintiți-vă că cel mai important este ca bebelușul dumneavoastră să fie hrănit și îngrijit.

Dacă puteți și alegeți să alăptați, știți că laptele matern oferă o nutriție excelentă, adaptată special pentru copilul dumneavoastră. Natura dinamică a laptelui matern este fascinantă: compoziția, culoarea, volumul și gustul acestuia se pot schimba ca răspuns la diverși factori atât la copil, cât și la părintele care alăptează. Aflați mai multe despre laptele matern, beneficiile alăptării și modul în care laptele matern se adaptează la nevoile bebelușului dvs. în creștere.

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este format din sute de substanțe, inclusiv proteine , grăsimi , carbohidrați , vitamine , minerale, apă, enzime și hormoni . nu este însă constantă; variază de la părinte la părinte. Se poate schimba chiar in cadrul aceluiasi parinte, in functie de nevoile bebelusului.

Laptele matern se schimba in timpul fiecarei alaptari, de la o alaptare la alta pe parcursul zilei si in timp pentru a satisface nevoile unui copil in crestere. Iată câteva dintre modificările care pot apărea în compoziția laptelui matern:

  • Pușele de creștere îi determină pe bebeluși să alăpteze mai des și pentru perioade mai lungi, ceea ce ajută la creșterea atât a volumului, cât și a conținutului de grăsime al laptelui matern.
  • S-a demonstrat că ceea ce mănânci afectează aroma laptelui tău și chiar influențează preferințele gustative ale bebelușului tău mai târziu în viață.
  • Conținutul de grăsime din lapte crește pe parcursul fiecărei hrăniri, laptele din spate furnizând de până la două sau trei ori mai multă grăsime decât laptele anterior . Laptele anterior este subțire, apos și mai mic în grăsimi, calorii și vitaminele A și E decât laptele din spate
  • Ziua versus noapte : Laptele matern este ca un ceas biologic, care se schimbă literalmente la oră. De exemplu, laptele matern conține niveluri scăzute ale unui aminoacid numit triptofan (precursorul melatoninei hormonului „somnului”) dimineața și niveluri mult mai mari noaptea. Prin alăptare, îl ajutați pe bebeluș să-și stabilească ritmul circadian de a fi treaz ziua și adormit noaptea.

Părinții care își pompează laptele pentru a se hrăni mai târziu ar putea dori să marcheze momentul în care a fost extras atunci când îl depozitează. În acest fel, îl pot hrăni în același moment al zilei pentru a oferi bebelușului lor factorii corespunzători timpului prezenți în lapte.

  • Bacteriile intestinale benefice din tractul gastrointestinal al părintelui pot migra către glandele mamare și pot fi încorporate în laptele matern, indicând o relație strânsă între sănătatea GI a părinților și cea a bebelușului lor.
  • Anticorpii sunt produși în laptele matern atunci când fie părintele sau copilul este bolnav, protejându-i astfel pe amândoi.

Etapele laptelui matern

Producția de lapte matern începe în timpul sarcinii. Când copilul tău se va naște, vei avea doar o cantitate mică de lapte în prima zi sau două. Nu vă faceți griji; acest lucru este mai mult decât suficient pentru nou-născutul tău. Bebelușul tău primește suficient lapte dacă are un scutec ud în prima zi, două scutece umede în ziua a doua și așa mai departe.

Până în a treia zi după naștere, producția de lapte matern crește. Pe măsură ce vă intră laptele matern, ar trebui să simțiți că sânii încep să se umple. Cu toate acestea, ar putea dura mai mult  (până la cinci zile) pentru mamele care se află pentru prima dată.

În primele două săptămâni după nașterea copilului, laptele matern progresează prin trei etape principale: colostru, lapte de tranziție și lapte matur.

Colostrul

Colostrul , primul tip de lapte matern, este prezent la sfârșitul sarcinii și în primele zile după nașterea copilului. Cantitatea de colostru pe care o produce corpul tău este mică, dar acel volum mic conține tot ce are nevoie noul tău bebeluș în primele zile de viață.

De obicei este gros, galben și lipicios, dar poate fi și subțire și de culoare albă sau portocalie. Dacă pompați, colostrul gros se poate bloca în tubul pompei.

Unelor mame le este mai ușor să exprime manual colostrul într-o ceașcă mică și apoi să-l toarne într-o sticlă. (Ar trebui să folosiți în continuare pompa pentru a vă stimula sânii și pentru a încuraja producția de lapte.)

Colostrul este cunoscut sub numele de „aur lichid” deoarece este plin de proteine, factori de creștere, globule albe și anticorpi, în special imunoglobulina A (IgA) pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Este, de asemenea, un laxativ natural care ajută la prevenirea icterului prin curățarea corpului bebelușului de meconiu: primul caca groasă, neagră, gudron.

Colostrul conține, de asemenea, niveluri ridicate de lactoferină , o proteină care are și proprietăți imunitare și ajută la absorbția fierului. Lactoferina cade în timpul tranziției de la colostru la laptele matur, dar este prezentă în toate formele de lapte matern.

Lapte de tranziție

Laptele matern de tranziție este o combinație de colostru și lapte matur. Când începe să vină laptele matern (la trei până la cinci zile după naștere), acesta se amestecă cu colostrul și trece treptat la lapte matur în decurs de câteva zile sau o săptămână.

Lapte matur

Laptele se transformă în lapte matern matur până la vârsta de aproximativ două săptămâni. În comparație cu colostrul, laptele matur are un conținut mai mic de proteine, dar mai bogat în grăsimi și carbohidrați. Laptele matur conține aproximativ 90% apă pentru a satisface nevoile de lichide ale bebelușului.

Un studiu din 2018 a arătat că conținutul de grăsimi și proteine ​​din laptele matern crește după 18 luni, în timp ce carbohidrații scad. Autorii au teoretizat că aceste schimbări sunt rezultatul adaptării laptelui matern la nevoile mai mari de energie ale copiilor mici în creștere.

Furnizare de lapte matern

Corpul dumneavoastră începe să producă lapte matern ca răspuns la sarcină și nașterea copilului dumneavoastră. Dar pentru a continua să produci lapte matern după ce copilul tău s-a născut, va trebui să alăptezi sau să extragi .

Îndepărtând laptele din sâni, îți vei stimula corpul să producă mai mult lapte. Cu cât alăptați sau extrageți mai des, cu atât veți produce mai mult lapte.

Aproape toate mamele au capacitatea de a produce lapte matern sănătos . Dacă sunteți îngrijorat de o cantitate scăzută de lapte , obțineți ajutor de la un medic, un consultant în alăptare sau un grup de sprijin pentru alăptare, cum ar fi La Leche.

De cele mai multe ori, corectarea zăvorului de alăptare a bebelușului și alăptarea mai des va ajuta.

Pe măsură ce bebelușul tău începe să doarmă pentru perioade mai lungi de timp noaptea, corpul tău se va adapta și el. În curând, veți putea dormi perioade mai lungi, fără a experimenta sânii umflați din cauza lipsei de hrănire timp de câteva ore.

Culoarea laptelui matern

Culoarea laptelui matern se poate schimba ca răspuns la diverși factori. De obicei este alb, galben sau albăstrui. Cu toate acestea, în funcție de ceea ce mănânci, poate avea o nuanță verde, portocalie, maro sau roz.

Ocazional, sângele din sindromul țevii ruginite sau sfârcurile crăpate poate apărea în laptele matern. Poate fi îngrijorător, dar nu este periculos. Atâta timp cât copilul tău nu  refuză sânul , este sigur să continui să alăptezi dacă laptele tău își schimbă culoarea.

Dacă observați o nuanță roșie sau roz pe lapte, este o idee bună să vă consultați medicul sau consultantul în alăptare pentru a verifica orice probleme de fond înainte ca acestea să interfereze cu alăptarea.

Medicamentele, inclusiv anumite antibiotice, pot afecta, de asemenea, culoarea laptelui matern. Această schimbare de culoare nu este dăunătoare, atâta timp cât medicamentele (și orice suplimente pe care le luați) au fost aprobate de medicul dumneavoastră pentru a le utiliza în timpul alăptării.

Gust de lapte matern

Aroma laptelui matern este descrisă ca fiind dulce și cremoasă. Își ia dulceața din lactoza de zahăr din lapte și este cremoasă datorită cantității de grăsime pe care o conține. Cu toate acestea, deoarece laptele dinainte are un conținut scăzut de grăsimi, va părea subțire și apos în comparație cu laptele din spate cu mai multe grăsimi.

După cum sa menționat mai sus, alimentele pe care le consumați vor contribui, de asemenea, la aroma laptelui matern. O dietă bogată în fructe și legume va expune copilul la aromele acestor alimente prin lapte și îl poate ajuta să accepte gustul fructelor și legumelor atunci când încep să mănânce solide.

Alți factori care influențează gustul laptelui matern includ medicamentele, hormonii, exercițiile fizice, fumatul, alcoolul și infecțiile precum mastita. Înghețarea și dezghețarea laptelui matern îi poate da, de asemenea, un gust de săpun pe care unii bebeluși s-ar putea să nu le placă, deși este totuși perfect sigur de hrănit.

The post Cum se schimbă laptele matern pentru a satisface nevoile bebelușilor first appeared on DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Cum se schimbă laptele matern pentru a satisface nevoile bebelușilor

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×