Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum joacă prozodia un rol în dezvoltarea limbajului

În primele luni de viață, nou-născuții trec de la plâns și mormăit la gâghioială și bolboroseală. Este incredibil de urmărit! S-ar putea chiar să observi că bebelușul tău imită sunetele sau zgomotele pe care le faci. Dincolo de a fi dulce, acesta este un semn că bebelușul tău ascultă și învață, cu mult înainte de a vorbi.

Bebelușii pot imita, deoarece prima componentă a limbajului la care acordă atenție este melodia. Copilul tău testează această abilitate cu vorbăria lor adorabilă și cântatoare. Această repetare face parte din prozodie, care este chiar prima fază a dezvoltării limbajului! Este un semn că micuțul tău este pe cale să vorbească. Iată ce trebuie să știi despre prozodie și despre dezvoltarea vorbirii copilului tău.

Ce este prozodia?

Prozodia este ritmul și melodia limbajului vorbit. „Prozodia este calitatea vocală pe care oamenii o folosesc pentru a indica dacă pun o întrebare, fac o declarație sau manifestă entuziasm”, explică patologul de vorbire și limbaj Jocelyn M. Wood. Fiecare limbă are propria sa prozodie unică.

[Prozodia este] un echilibru delicat al mai multor caracteristici acustice, cum ar fi frecvența sau înălțimea, ritmul sau durata, intensitatea sau volumul, intonația sau modelul de înălțime.
— CAROLINE MENEZE, DR., CCC-SLP

Prozodia este totul în vorbire, în afară de modul în care pronunțăm vocalele și consoanele împreună, ceea ce conferă vorbirii noastre o calitate umană, spune Caroline Meneze, dr., CCC-SLP, cercetător în prozodie la Programul de patologie a vorbirii și limbajului de la Universitatea din Toledo. „[Prozodia este] un echilibru delicat al mai multor caracteristici acustice, cum ar fi frecvența sau înălțimea, ritmul sau durata, intensitatea sau volumul, intonația sau modelul de înălțime”, spune ea.

Prozodia nu este separată de limbaj, ci mai degrabă o parte indispensabilă a acestuia. „Este de fapt esențial pentru înțelegerea noastră a aspectelor sociale ale limbajului”, spune neuropsihologul pediatru Sarah Allen, PhD, CBIS. „De exemplu, am putea spune „Foarte bine!” cu un ton emoționant înălțător, care transmite entuziasm și sprijin sau am putea spune: „Foarte bine!” pe un ton sarcastic, cu un sunet lipsit, care transmite dezgust și antipatie față de un comportament.”

Cum învață bebelușii limbajul

Deși nu te așezi și nu-ți înveți copilul cum să vorbească, există lucruri pe care le poți face pentru a ajuta copilul să dezvolte limbajul. Cel mai important este să vorbești cu copilul tău des și regulat. Un studiu publicat în revista medicală Psychological Science a constatat că copiii ai căror părinți au petrecut mai mult timp vorbind și interacționând cu ei ca nou-născuți aveau un vocabular mai mare la vârsta de 2 ani decât cei care nu au avut. Deși acest lucru a fost adevărat numai atunci când adulții au interacționat direct cu bebelușii, nu atunci când bebelușii au auzit limbajul.

Oferirea unui model de limbaj de calitate, plin cu vocabular bogat , nu trebuie să fie o corvoadă. O modalitate bună de a te obișnui să vorbești cu micuțul tău este să-ți povestești ziua în timp ce arăți și numi obiecte. De exemplu, poți să-ți vorbești copilul cu privire la schimbarea scutecului, să arăți și să numești fructele și legumele într-o excursie la băcănie sau chiar să dai un joc cu joc al rutinei tale de dimineață.

Citirea cu voce tare pentru bebelușul dvs. de la naștere este o altă modalitate de a vă asigura că îl scufundați în limbajul vorbit. Împărtășirea cărților în copilărie a fost legată de un vocabular mai înalt în anii preșcolari.

Programați ora poveștii la anumite momente ale zilei, cum ar fi înainte de somn și de culcare, pentru a vă ajuta să găsiți timp pentru a citi cu voce tare în fiecare zi.

Pe măsură ce bebelușul tău te ascultă vorbind cu ei, încep să interiorizeze prozodia, modelele de vorbire și cuvintele.

Rolul prozodiei în achiziția limbajului

Prozodia este primul pas în dezvoltarea limbajului și primul lucru pe care bebelușii îl imită. „Prozodia pune o bază importantă pentru achiziția limbajului”, spune patologul de vorbire și limbaj Shelby Stangl. De fapt, bebelușii încep să imite prozodia limbii lor materne în primele 6 luni de viață.

Sugarii mici pot recunoaște ritmul și intonația propriei limbi atunci când li se prezintă mai multe melodii lingvistice cu mult înainte de a putea înțelege sau vorbi cuvinte. „Un copil codifică prozodia vorbirii încă de la început”, spune dr. Meneze. Puteți vedea acest lucru atunci când un copil de 4 luni începe să repete „da-da-da-da”, de exemplu. Ei încearcă să copieze ritmul și melodia limbii lor materne.

Prozodia și identificarea timpurie a întârzierilor de învățare

Studierea prozodiei sugarilor poate oferi indicii despre viitoarele întârzieri de învățare. În primele 6 luni de viață, un bebeluș neurotipic va face imitații din ce în ce mai complexe ale ritmului și melodiei limbii materne.

Dacă un sugar nu urmează progresia tipică, aceasta poate indica viitoare tulburări de vorbire sau limbaj.

Cercetătorii au descoperit că copiii cu autism aveau modele de plâns diferite de cele tipice la vârsta de 1 lună.

„Oamenii cu autism […] tind să se lupte cu prozodia limbajului”, subliniază Allen. „Deoarece nu îi imită în mod natural pe ceilalți în comportament, gesturi sociale sau ton, vocile lor au adesea un sunet cântător și au dificultăți în înțelegerea limbajului care oferă indicii despre sensul tonului.”

Cu toate acestea, încă nu știm suficient pentru a face declarații certe despre prozodie și viitoarele întârzieri de limbaj. „În timp ce unele studii au raportat diferențe în vocalizarea plânsului în dezvoltarea normală și a bebelușilor din spectrul autismului, suntem departe de a dezvolta diagnosticul diferențial al tulburărilor de vorbire și/sau limbaj în acest stadiu incipient”, spune Meneze. Dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea limbajului copilului dumneavoastră, cel mai bine este să discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală.

De ce ar trebui să folosești Baby Talk

Este practic imposibil să vorbești cu un copil fără să folosești o voce ascuțită și cântătoare. Și dacă vă întrebați dacă folosirea vorbirii dirijate către sugar (IDS), cunoscută și sub denumirea de „vorbire bebelușului”, este sau nu benefică, știți că este cu siguranță! Nu numai că bebelușii preferă să asculte IDS, dar ajută și la sprijinirea înțelegerii celor mici. În plus, vorbirea cu bebelușul folosește adesea prozodie exagerată.

Vorbirea dirijată de sugar este exagerată și plină de ritmuri și melodii diferite, deoarece acest lucru este ceea ce sugarii înțeleg.

— SHELBY STANGL

Pe lângă faptul că le este mai ușor pentru bebeluși să înțeleagă adulții care îi îngrijesc, prozodia exagerată oferă un model timpuriu al modului în care sună limbajul, astfel încât cei mici să înceapă să-l încerce ei înșiși. „Copiii învață să folosească modele de intonație pentru vorbire mai târziu [și ei] folosesc, de asemenea, caracteristicile prozodice pentru a învăța limba cu succes”, explică Stangl.

Stangl spune că utilizarea IDS este instinctivă pentru părinți. „Vorbirea dirijată de bebeluș este exagerată și plină de ritmuri și melodii diferite, deoarece acest lucru este ceea ce sugarii înțeleg. Cercetările arată că sugarii sunt mult mai probabil să asocieze semnificațiile cuvintelor atunci când adultul utilizează IDS față de vorbirea dirijată de adulți (ADS)” explică ea.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să continui să vorbești și să interacționezi cu copilul tău. În curând, veți auzi primele sunete ale dezvoltării limbajului!

Articolul Cum joacă prozodia un rol în dezvoltarea limbajului apare prima dată în DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Cum joacă prozodia un rol în dezvoltarea limbajului

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×