Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Un ghid complet pentru cele cinci simțuri ale bebelușului tău

Poate fi o experiență uimitoare să-ți vezi copilul cum ia lumea pentru prima dată prin cele cinci simțuri. Pe măsură ce urmăriți acest lucru, probabil că aveți o mulțime de întrebări despre cum funcționează, se dezvoltă și evoluează cele cinci simțuri ale bebelușului dvs.

Poate doriți să știți în ce moment al sarcinii sunt dezvoltate simțurile copilului dumneavoastră. S-ar putea să nu fii sigur cât de bine dezvoltate sunt aceste simțuri la naștere și în ce moment devin mai mature. De asemenea, poate doriți să aflați mai multe despre modul în care bebelușul dvs. își folosește cele cinci simțuri în timp ce interacționează cu tine și lumea din jurul lui.

Aceste întrebări sunt fascinante și te vor ajuta să înțelegi mai bine funcționarea interioară a micuțului tău. Așadar, haideți să aruncăm o adâncime în fiecare dintre cele cinci simțuri ale bebelușului dvs., inclusiv mirosul, atingerea, gustul, văzul și auzul.

Miros

Simțul mirosului bebelușului tău este unul dintre primele simțuri care se dezvoltă în uter. Receptorii olfactivi (mirosi) încep să se dezvolte încă de la 8 săptămâni de gestație și devin complet funcționali la aproximativ 24 de săptămâni.

Aceasta înseamnă că bebelușul tău se naște cu un simț al mirosului complet dezvoltat!

După naștere, simțul olfactiv al bebelușului îl ajută să-și găsească alimentele, cum ar fi laptele matern sau formula, spune Samantha N. Goldman , OTD, OTR/L, terapeut ocupațional. „Multe mamici își pot aminti acel „târât” inițial, în care copilul este capabil să găsească sânul pentru a se hrăni imediat după naștere”, descrie Dr. Goldman. „Chiar și imediat după naștere, bebelușii sunt capabili să recunoască și să fie calmați de parfumul mamei lor, deoarece au fost deja expuși la acesta în uter.”

Chiar și după primele etape ale vieții, bebelușii continuă să folosească puterea mirosului pentru conexiuni și securitate, spune Daniel Ganjian , MD, medic pediatru la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California. Pe măsură ce bebelușul tău se obișnuiește cu parfumul părinților lor. , vor putea să-și distingă părintele de un străin, spune dr. Ganjian.

Deși, uneori, acest lucru poate face dificilă predarea bebelușului unei persoane necunoscute, puteți valorifica puterea mirosului pentru a ajuta copilul să se simtă mai confortabil în situații noi. De exemplu, mulți bebeluși se vor simți mai confortabil dacă sunt înfășurați într-o pătură care miroase a părintelui lor, chiar și atunci când părintele lor nu poate fi prezent fizic, sugerează dr. Ganjian.

Atingere

Simțul tactil începe să se dezvolte la începutul gestației, de îndată ce 8 săptămâni. 3

 Simțul tactil al bebelușului tău îl ajută să se conecteze cu cei care îi îngrijesc și oferă sentimente de căldură și siguranță, spune Fadiyla Dopwell , MD, medic pediatru de dezvoltare și comportament la Pediatrix Developmental Medicine din Dallas. Acesta este motivul pentru care părinții nou-născuților sunt încurajați să exerseze piele la piele cu bebelușii lor, iar acest lucru este deosebit de important pentru copiii prematuri, spune dr. Dopwell.

Deși simțul tactil al bebelușului tău este complet dezvoltat la naștere, el continuă să evolueze pe măsură ce copilul tău crește, spune dr. Goldman. „Copiii nu știu inițial cum se simt toate texturile și obiectele – acest lucru se învață prin experiență”, notează Dr. Goldman. „Scopul principal al Touch este să ne protejeze; Cu toate acestea, bebelușii folosesc acest simț pentru a se lega de părinți, pentru a învăța cum să se joace, să se miște și să mănânce.”

Ca exemplu, dr. Goldman menționează reflexul de apucare al bebelușului tău , unul dintre câteva reflexe instinctive care sunt prezente la naștere. Acest reflex poate determina copilul să închidă mâna în jurul degetului îngrijitorului. Aceasta poate fi o experiență tactilă plăcută pentru nou-născutul tău, determinându-l să facă acest lucru din nou și din nou până când apucă singur degetul, explică dr. Goldman.

Gust

Ca și mirosul, simțul gustului al bebelușului tău este unul dintre cele mai primitive și importante simțuri. „Papilele gustative se dezvoltă încă de la 8 săptămâni de gestație, ceea ce înseamnă că simțul gustului se dezvoltă în primul trimestru”, spune dr. Dopwell. „Este unul dintre cele mai acute simțuri dezvoltate la naștere.” Papilele gustative ale bebelușului tău sunt complet funcționale la aproximativ 17 săptămâni de gestație.

Chiar și în uter, copilul tău își folosește simțul gustului, pe măsură ce încep să înghită și să guste lichidul amniotic . După naștere, bebelușul are o preferință gustativă față de aromele dulci sau sărate, ceea ce îl face să fie familiarizat cu gustul laptelui matern. Simțul gustului bebelușului tău este rafinat de aromele pe care le gustă prin laptele matern sau formula; cercetările arată că bebelușii alăptați tind să favorizeze alimentele cu arome la care au fost expuși în timpul alăptării.

Pe măsură ce îmbătrânesc, papilele lor gustative continuă să se maturizeze și să evolueze, iar mai multe arome devin gustoase. Odată ce bebelușul tău mănâncă substanțe solide, dr. Ganjian sugerează să-i expui la o varietate de arome devreme, astfel încât să-și dezvolte un palat expansiv și (sperăm!) să nu devină un pretențios cu mâncarea.

Vedere

Vederea este unul dintre ultimele simțuri care se dezvoltă și nu este pe deplin matură la naștere. Vederea bebelușului începe să se dezvolte în primul trimestru, la aproximativ 7 până la 9 săptămâni de gestație. „În aproximativ 27 de săptămâni de gestație, copilul dumneavoastră își poate deschide ochii”, spune dr. Dopwell. „Până la 31-32 de săptămâni de gestație, un făt răspunde la lumina puternică.” Dar vederea bebelușului tău este încă neclară la naștere și bebelușii pot vedea doar lungimea unei rigle în fața lor, adaugă ea.

Deși simțul văzului bebelușului tău nu este complet clar la naștere, acesta începe rapid să se perfecționeze pe măsură ce timpul trece, spune dr. Ganjian. La început, bebelușii văd oamenii doar când sunt foarte aproape și nu văd culoarea. Dar, pe măsură ce lunile progresează, bebelușii pot vedea obiecte care sunt mai îndepărtate și încep să vadă culori, explică dr. Ganjian.

Îți poți menține copilul angajat în primele luni ținându-l la câțiva centimetri de fața ta și privindu-l în ochi. Vei vedea că ochii lor încep să se concentreze și să te privească cu atenție și s-ar putea să începi să scoți câteva zâmbete de la micuțul tău.

De ce unii bebeluși se nasc orbi

Problemele cu vederea sau orbirea pot fi prezente la naștere și pot apărea ca urmare a dezvoltării în uter. Acest lucru se poate întâmpla deoarece părți ale ochilor bebelușului sau nervul optic al acestuia nu se dezvoltă corespunzător. Problemele pot apărea și ca urmare a problemelor de procesare a creierului, în care creierul bebelușului nu este capabil să proceseze corect imaginile pe care le primește.

Bebelușii care se nasc orbi sau cu afecțiuni de vedere pot învăța, trăiesc o viață plină și pot prospera. Dar copilul dumneavoastră va avea nevoie de ajutorul unui specialist. Dacă aveți îngrijorări cu privire la vederea bebelușului dvs., contactați medicul pediatru.

Auz

Auzul începe să se dezvolte încă din 16 săptămâni de gestație și devine mai bine reglat în timpul sarcinii și sugarului.

„Ca și celelalte sisteme, sistemul auditiv continuă să se dezvolte după naștere și ajută un copil să exploreze lumea”, spune dr. Dopwell.

Bebelușul tău începe să-ți audă vocea în pântec și apoi este capabil să te recunoască după naștere, spune dr. Dopwell. Acest lucru le ajută la capacitatea lor de a forma atașamente sigure cu îngrijitorii lor principali. Pe măsură ce lunile trec, simțul lor al auzului ajută la dezvoltarea limbajului, explică dr. Dopwell.

Copilului dumneavoastră i se va face un test de auz la scurt timp după naștere, dar ar trebui să continuați să monitorizați auzul copilului dumneavoastră pe măsură ce trece timpul, deoarece problemele cu auzul pot cauza deficite de limbaj și de învățare. Semnele că bebelușul dumneavoastră poate fi surd sau greu de auz includ faptul că nu reacționează la sunetele puternice, nu își întoarce capul către o sursă de sunet până la vârsta de 6 luni și nu încearcă să facă cuvinte precum „mama” sau „tata” până la 12 ani. luni.

De ce unii bebeluși se nasc surzi

Aproximativ 1 din 3000 de copii se naște cu pierdere a auzului parțială sau completă. Aproximativ jumătate din pierderea auzului nou-născutului este cauzată de genetică, iar aproximativ o treime este cauzată de un sindrom, cum ar fi sindromul Usher sau sindromul Down. Alte cauze includ infecția la părintele care naște sau traumatismele la capul copilului. În aproximativ o pătrime din toate cazurile, cauza rămâne necunoscută.

Bebelușul tău va face un test de auz la scurt timp după naștere, dar uneori pierderea auzului nu este evidentă imediat. Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are pierderi de învățare sau poate fi surd, adresați-vă medicului pediatru. Semnele de pierdere a auzului includ un nou-născut care nu tresări când aude sunete puternice. Începând cu 3 sau 4 luni, un bebeluș cu pierdere de auz s-ar putea să nu se întoarcă la tine după ce ți-a auzit vocea. Toate familiile vor face alegeri diferite cu privire la modul de gestionare a pierderii auzului copilului lor, dar este important să vă cunoașteți opțiunile și să începeți aceste discuții din timp.

Alte Simturi

Experiența senzorială a bebelușului tău depășește cele cinci simțuri de bază. Potrivit Dr. Goldman, există alte trei simțuri de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienți, dar experiența acelui copil: simțul vestibular (simțul echilibrului și mișcarea), simțul proprioceptiv (simțul conștientizării corpului), și simțul interoceptiv ( percepția a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului).

Bebelușii experimentează aceste simțuri „în plus” în diferite moduri. De exemplu, spune dr. Goldman, bebelușul tău experimentează simțul vestibular atunci când este legănat sau sărit. Propiocepția nu este complet dezvoltată la bebeluși la început; încă nu sunt capabili să-și controleze mișcările. Acesta este, parțial, motivul pentru care bebelușilor le place să aibă corpul înfășat în siguranță, spune dr. Goldman.

Interocepția – care implică lucruri precum senzația de foame în interior și a ști când să folosești baia – este, de asemenea, un sentiment care nu este pe deplin dezvoltat la bebeluși. spune dr. Goldman. „Acest sens este cel mai recent sens identificat și o mulțime de cercetări sunt încă în curs de finalizare privind când și cum se dezvoltă”, notează dr. Goldman. „Bineînțeles, știm că bebelușii nu pot identifica, sau nu pot să-și dea timpul, când fac pipi sau caca, așa că știm că interocepția se dezvoltă pe măsură ce cresc.”

A-ți vedea copilul „prinde viață” prin simțuri este una dintre cele mai interesante și împlinitoare experiențe ca părinte. Adesea, îl vezi literalmente pe copilul tău descoperă mediul din jurul lui în timp real.

Toți bebelușii se dezvoltă în ritmul lor și nu toți copiii își folosesc sau își experimentează cele cinci simțuri în același mod. Dacă aveți întrebări despre simțurile copilului dumneavoastră sau despre dezvoltarea generală, nu ezitați să contactați medicul pediatru cu întrebări suplimentare.

Articolul Un ghid complet pentru cele cinci simțuri ale bebelușului tău apare prima dată în DayNews24.



This post first appeared on DayNews24, please read the originial post: here

Share the post

Un ghid complet pentru cele cinci simțuri ale bebelușului tău

×

Subscribe to Daynews24

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×