Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Büyük Resim: WordPress İstatistikleri

Büyük Resim: WordPress İstatistikleri Büyük Resim: WordPress İstatistikleri

WordPress yeniyseniz belirtmekte fayda var. WordPress dünyadaki en popüler içerik yönetim sistemidir. PHP ve MySQL yazılım dilleri üzerinde geliştirilmiştir. Binlerce teması ve son derece işlevsel eklentileri ile milyonlarca kişi tarafından site oluşturmak için kullanılmaktadır.

WordPress saldırları yeni bir şey değil ve uygun güvenliği olmayan herhangi bir web sitesi kolayca tehlikeye girebilir. WordPress saldırılarına maruz kalan bir çok web sitesi var. Google, her hafta kötü amaçlı yazılımlar için yirmi bin, kimlik avı için yaklaşık elli bin kişiyi kara listeye almaktadır. WordPress, kötü niyetli bilgisayar korsanlarının hedeflediği birçok platform arasında ilk sıralardadır ve yalnızca kaliteli hosting şirketlerinin yoğun çabaları bu tehditlere karşı bir derece güvenlik sağlar.

WordPress ile oluşturulmuş web siteleri popülerliği nedeniyle korsanların başlıca hedefi haline gelmiştir. On sekiz milyondan fazla WordPress kullanıcısı, Mart 2017’de gerçekleşen WordPress ihlali sırasında tehlikeye girmişti. Bu ihlal bir WordPress eklentisi ile mümkün oldu ve aynı ay içinde bir wordpress teması 1.5 milyon kez saldırıya uğradı.

Tüm WordPress güvenlik açıklarının yaklaşık %40’ının siteler arası komut dosyası çalıştırma (XSS) nedeniyle, rapor edilen güvenlik açıklarının %50’sinin eklentilerle ilgili olduğuna inanılmaktadır.

Bir önlem olarak, kullanıcılar güvenlik açığı oluşturmaktan kaçınmak için uygun olmayan temaların ve eklentilerin kurulumuna karşı dikkatli olmalıdırlar. Varsayılan kullanıcı adlarını admin’den farklı bir isme değiştirmek ve farklı karakter setleri (büyük harf, küçük harf, sayılar, semboller) kullanan güçlü şifreler kullanmak gibi güvenlik önlemlerinin ihlal olasılığını azalttığı kanıtlanmıştır. En önemlisi, tüm eklentileri ve çekirdek WordPress kurulumunu güncel tutmaktır.

  • Tüm dünyadaki web sitelerinin %30’undan fazlası WordPress ile oluşturulmuştur.
  • WordPress’in meşhur “W” logosu 2005 yılında Santa Maria tarafından oluşturulmuştur. O terihten önce WordPress’in logosu yoktu.
  • Technorati’nin en iyi 100 blog listesindeki web sitelerinin 48 tanesi WordPress ile oluşturulmuştur.
  • Sisteme WordPress ismini veren kişi Christine Tremoule’dir.
  • İlk verisyonu (V 0.7) 27 mayıs 2003’te yayınlanmıştır.
  • Kurucularından biri Matt Mullenweg’dir.
  • Php, MySql ve JavaScript tabanlıdır.
  • WordPress.com ile WordPress.org’un misyonu aynı değildir.
  • WordPress uzmanlığı, 2014 yılında iş ilanlarında en çok aranan yetenekti.
  • Şimdiye kadar 367 versiyonu yayınlanmıştır.
  • 72’den fazla dili destekler
  • En son versiyonu 21 Mayıs 2019 itibarı ile 5.2.1’dir. 5.3 versiyonun 2019 yılı içinde sunulması planlanmıştır.
  • Sürümlerine Jazz sanatçılarının isimlerini vermektedir.
  • Temaların ortalama fiyatı 57 Dolar’dır.
  • 2008’den bu yana ThemeForest üzerinden yaklaşık 300 milyon Dolarlık WP Tema satılmıştır.
  • En çok satılan tema yaklaşık 360 bin kez satılan Avada’dır.
  • En çok kurulan ücretsiz WP tema Zerif Lite’dir. 200 binden fazla kez indirilmiştir.
  • En popüler WP sayfa oluşturma aracı Divi Builder, yaklaşık 580 bin web sitesinde kullanılmakta ve 32 dili desteklemektedir.
  • CMS pazarındaki payı yaklaşık %60’dır.
  • Alexa Top 1 milyondaki web sitelerinin %49’i WordPress, %5’i Drupal, %3’ü Joomla’dır.
  • WordPress ortalama kurulum süresi 5 dakikadır. Bu süre Joomla ve Drupal’da 10 dakikadır.
  • Wp ortalama 42 günde bir güncellenir. Bu süre Joomla için 36 gün, Drupal için 51 gündür.
  • Upwork üzerinde WP projelerinin oratalama fiyatı 194 Dolar’dır.
  • WP dosyalarında yaklaşık 480 bin satır kod, 180 bin satır yorum ve 100 bin boş satır bulunur.
  • WordPress adını Google’da aradığınızda 2.2 milyar sonuç gelir. Bu rakam Joomla için 120 milyon, Drupal için 68 milyondur.
  • WP eklentileri toplam 1.5 milyar kez indirilmiştir.
  • E-ticaret sitelerinin %28’i WooCommerce kullanır.
  • Wp eklenti mağazasında yaklaşık 52 bin eklenti bulunur.
  • En çok kurulan eklentiler Aksimet, Yoast SEO ve Contact Form7, 5’er miyon kez indirilmiştir.
  • Düşük güvenlik tedbirleri yüzünden 18 milyon WP kullanıcısı sorun yaşamıştır.
  • Filipinler ve İsveç devletlerinin resmi web siteleri wordpress’dir.
  • Dünyadaki üniversitelerin %44’ünün resmi web sitesi WordPress’tir.
  • Hüseyin Bolt, Sylvester Stallone, Rolling Stones ve Russel Brabd’ın web siteleri WP’dir.

WordPress’in Tarihi

Bir web tasarımcının neredeyse her ihtiyacını karsilayan, popüler içerik yönetim sistemi WordPress ile tanışalı çok uzun zaman oldu. 2003 yılında yayınlanan ilk versiyonunu hatırlamıyorum ancak 2005 yılı başlarında wordpress ile ilk tanıştığımda çok mutlu olduğumu hatırlayabiliyorum. İnternette yeni yazılımlarla tanışma süreci özellikle o yıllarda epey sancılı olurdu. WordPress bu konuda gerçekten çok başarılıydı. Kısa sürede benim gibi bir çok insan wordpress’i benimsedi ve kullanmaya başladı.

Özgür Yazılım

Açık kaynak topluluklarının, yazılım özgürlüğünden ödün vermeden bu kadar kullanışlı bir şey yapması gerçekten muhteşemdi. WordPress projesi, şu an kendisini adanmış geliştiriciler, kullanıcılar ve destekçilerden oluşan bir topluluk tarafından yönetilmektedir. (Bkz: WordPress neden ücretsiz? ).
WordPress, b2 / cafelog’un geliştirilmesinin durdurulması ile başladı. 2003 yılında, iki b2 / cafelog kullanıcısı Matt Mullenweg ve Mike Little’ın b2 / cafelog üzerine yeni bir platform oluşturmaya karar verdi.
Dünyanın her yerinden milyonlarca kullanıcıya fayda sağlayacak, binlerce iş yaratacak bir yolculuğa başlamak üzereydiler ve tüm geliştiriciler, tasarımcılar, yazarlar, blogcular ve web yayıncıları bundan yararlanacaktı.
27 Mayıs 2003 tarihinde Matt Mullenweg WordPress’in ilk sürümünün kullanılabilirliğini duyurdu. Topluluk tarafından iyi karşılandı. Altyapısı b2 /Cafelog’a dayanıyordu. WordPress’in ilk sürümü, yeni bir yönetici arayüzü, yeni şablonlar ve XHTML 1.1 uyumlu şablonlar içeriyordu. Yayın editörü ise aşağıdaki gibiydi:

WordPress 1.2

Mayıs 2004’te , WordPress’in 1.2 sürümü, eklenti mimarisiyle birlikte geldi. Bu mimari, kullanıcıların ve geliştiricilerin WordPress’in işlevselliğini arttırmak için kendi eklentilerini yazarak ve bunları topluluğun geri kalanıyla paylaşarak genişletmelerini sağladı. WordPress kendini dünyaya açarken, o anda blog endüstrisinde tamamen tersi bir şey oluyordu.

Bloglama araçları sektöründe pazar lideri o dönemde Moveable Type idi. Kullanıcılarının birçoğu tarafından beğenilmeyen yeni lisans şartlarını açıkladılar. Bu durum, kullanıcılarının birçoğunu yeni bir blog platformu aramaya zorladı.
WordPress 1.2, kullanıcılarına, rakiplerinde daha üstün özelliklere sahip, olgun, istikrarlı, kolay ve esnek bir platform sunan iddialı bir proje olarak sunuldu. WordPress’in uyarlama oranı bu sürümle hızlandırıldı.

WordPress 1.5

2005 yılının Şubat ayı, WordPress 1.5 sürümü, Sayfalar, yorum denetleme araçları, yeni varsayılan tema Kubrick ve tamamen yeni bir Tema Sistemi ile geldi. Matt bu yeniliği şöyle açıkladı:
1.5 sürümünde, sizden uyum sağlamanızı beklemeden, size uyum sağlayan inanılmaz esnek bir tema sistemi oluşturduk. Tüm web günlüğünüzün, daha önce olduğu gibi tek bir dosyada çalışmasını sağlayabilirsiniz ya da her bir farklı kategori için farklı bir şablona sahip olabilirsiniz. İstediğiniz kadar ya da 1 tane. Ayrıca üstbilgiler, altbilgiler ve kenar çubukları gibi ortak site öğelerini kendi dosyalarına böldük, böylece tek bir yerde yaptığınız değişikliği ve hemen her yerde görebilirsiniz.
Matt Mullenweg -WordPress 1.5’i Duyururken

WordPress 2.0

2005 yılının Aralık ayında , WordPress 2.0 yeni bir yönetici panosuyla piyasaya sürüldü. Bu yeni yönetici alanı, WordPress’teki yönetim ekranlarının tam bir revizyonuydu.

Kullanıcıların bazı basit görevleri gerçekleştirmek için bir sayfa yüklemesini gerektirmeyen daha iyi bir kullanıcı arayüzü oluşturmak için JavaScript ve DHTML kullandılar. Kullanıcılar artık yazı düzenleyiciyi terk etmeden mesajlara kategorilere ve etiketler ulaşabiliyor, düzenleyebiliyor veya yorumlar ekranına geçmeden yorumları silebiliyorlardı.

Functions.php

Yeni yönetici kullanıcı arayüzü bu sürümdeki tek önemli gelişme değildi.
Akismet anti-spam eklentisi yüklü halde ile gelen ilk sürüm oldu. Aynı zamanda bir WordPress veritabanı yedekleme eklentisi olan ve 2007’yılında kaldırılacak olan wp-db-backup özelliği ile geldi. Bu sürüm için Theme sisteminde bir functions.php dosyasının kullanıldığı sürümdü.

WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg, 1 Mart 2006 tarihinde, WordPress ve WordPress logosu için marka tescili yaptırdı.

2008 yılında , Happy Cog adlı bir web tasarım şirketi, yeni bir WordPress yönetici arayüzünün tasarlanmasına yardımcı olmak için WordPress projesine katıldı. Yönetici kullanıcı arayüzünü tasarlamak için bir kullanılabilirlik çalışması yaptılar.
Devamında kısa kod ekleme, güncelleştirmeleri tek tıklamayla yapma ve yerleşik eklenti kurulumu yeni sürümlerle WordPress’e eklendi.

WordPress 3.0

2010 yılının haziran ayında , WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan şirket, WordPress markasının ve logosunun sahipliğini WordPress Vakfı’na devretti . Bu WordPress tarihinde önemli bir andı çünkü WordPress’in büyümeye devam edeceğini ve projeye devam etmek için bir şirkete ya da bir grup geliştiriciye bağımlı olmadığını garantilemiş oldu.
17 Haziran 2010’da, WordPress 3.0 yayımlandı. WordPress yazılımının CMS olarak büyük bir adımıydı bu. 3.0 sürümü, özel yazı türleri , daha iyi özel taksonomiler , özel arka planlar, başlık, menüler, yönetici ekranlarında içeriğe dayalı yardım gibi pek çok özelliği tanıttı . WordPress MU projesi, Multisite ağlar oluşturmak için WordPress çekirdeği ile birleştirildi .Ayrıca her yıl için yeni bir varsayılan tema geleneğini başlatan Twenty Ten teması bu sürümle birlikte geldi.

2011’de , yazı formatları ve admin çubuğu , WordPress’e eklendi.
O zamanlar, bazı WordPress eklentileri WordPress üzerinde güçlü e-ticaret platformları oluşturuyordu. Bu, WordPress kullanıcılarının çevrimiçi mağazalar oluşturmasını sağladı .

2012 yılında tema özelleştirici, tema önizlemeleri ve yeni medya yöneticisi tanıtıldı. Bu özellikler, görüntü galerileri oluştururken ve yeni bir temaya geçmeden önce önizleme sağlayarak yeni kullanıcılara muazzam bir şekilde yardımcı oldu .
2013 yılında, WordPress 3.7, ara sürümler için otomatik olarak güncelleme sağlayan yeni otomatik güncelleme özelliği ile geldi. Otomatik güncelleme özelliği, Google Chrome tarayıcısına çok benzer. Bazıları çeşitli nedenlerden dolayı bu özelliği beğenmedi, bu yüzden otomatik yanıtların nasıl devre dışı bırakılacağı konusunda da bir makale yazacağız.

WordPress 3.8

2013 yılına kadar, WordPress zaten dünyadaki en popüler CMS olmuştu.
Aralık 2013’te, yeni WordPress yönetici arayüzü olan MP6’yı tanıtan WordPress 3.8 yayımlandı. Bu yeni arayüz mobil uyumluydu, herhangi bir cihaza veya ekran boyutunda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçladı.

WordPress 3.9

16 Nisan 2014’te , WordPress 3.9 yayınlandı. WordPress görsel yazı editörünü geliştirmeye odaklandı. Görüntüler artık doğrudan yazı düzenleyicisine sürüklenip bırakılabilir. Kullanıcılar görüntüleri editörün içinde düzenleyebilir ve editör içinde galeri önizlemelerini görebilir hale geldi. WordPress 3.9 ayrıca canlı widget önizlemelerini, ses çalma listelerini ve diğer bazı geliştirmeleri de tanıttı.
WordPress çekirdeğine, daha sonraki WordPress 4.0 ve WordPress 4.1 sürümleriyle daha fazla ayrıntı verildi .

2014 yılı ayrıca, WordPres’in diğer dillerdeki yüklemelerin İngilizce yüklemeleri aştığı ilk yıl oldu.

2015 yılında WordPress 4.2 , 4.3 ve 4.4 yayınlandı. Bu sürümler, iyileştirilmiş yerelleştirme, emoji desteği, tema özelleştirici ve WordPress REST API’sı için altyapı oluşturma üzerine odaklanmıştır.

WordPress 4.0

Aynı yıl, en popüler WordPress E-Ticaret eklentisi olan WooCommerce, Automattic (WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan şirket) tarafından satın alındı.

2016 yılında , WordPress 4.5 , 4.6 ve 4.7 yayınlandı. Her sürüm, bazı yeni özellikler ve geliştirmeler getirdi. 2016 boyunca en dikkate değer değişiklikler eklentiler ve temalar için güncellemeler, tarayıcı depolama kullanarak içerik kurtarma ve tema özelleştirici için özel css özelliği güncellendi. 2016 sonuna kadar, WordPress.org aktif olarak HTTP’leri desteklediğini duyurdu.

2017 yılında , WordPress 4.8 ve 4.9 piyasaya sürüldü. Bu sürümler ses, video, resim, galeri, zengin metin ve HTML eklemek için birkaç yeni varsayılan widget getirdi. Bu yayınlar ayrıca WordPress için yeni ve modern bir yayıncılık deneyimi olan Gutenberg Projesi’nin temellerini attı.

WordPress 5.0

Gutenberg’in gelişimi 2018’de devam etti. Bu blok tabanlı düzenleme deneyimi devam etti ve 6 Aralık 2018’de 5.0 Sürümü yayınlandı. WordPress tarihinin en büyük güncellemelerinden birini yaptı ve 5.0 hemen ardın bazı bug gidermeleriyle 5.2 versiyonunu yayınladı. Gutenberg editörü tamamen entegre etti. 2020 yılına kadar eski editörün kullanılabileceğini açıkladı. Yirmi Ondokuz adlı yeni teması da görülmeye değer.

WordPress’te sırada ne var?

WordPress, dünya çapında milyonlarca web yayıncısının ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak gelişmektedir. WordPress’in yönü doğrudan kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlıdır. Dünyanın dört bir yanındaki insanların harika web alanları yaratmalarına yardımcı olmaya devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu makalenin WordPress’in geçmişini anlamanıza yardımcı olacağını umuyorum. Ayrıca, WordPress’in sahne arkasında nasıl çalıştığını (infografik) ve her web sitesinin kullanması gereken en iyi WordPress eklentilerini de görmek isteyebileceğinizden WordPress ile ilgili faydalı içerik üretmeye devam edeceğim.

Kaynaklar:
WordPress.com
WordPress.org
Wikipedia.org
searchengineland.com
yoast.com

automattic.com
wpbeginer.com

Büyük Resim: WordPress İstatistikleri Büyük Resim: WordPress İstatistikleri



This post first appeared on SEO İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler, please read the originial post: here

Share the post

Büyük Resim: WordPress İstatistikleri

×

Subscribe to Seo İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×