Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Detaylarıyla SEO, Optimizasyon Bileşenleri ve İstatistikler

Detaylarıyla SEO, Optimizasyon Bileşenleri ve İstatistikler Detaylarıyla SEO, Optimizasyon Bileşenleri ve İstatistikler

Yeni Başlayanlar İçin SEO ve Bileşenleri

Arama Motoru Optimizasyonu

SEO çabalarının niteliğini belirleyen ve ziyaretçilerle buluşturan Arama motorları günümüzün en önemli internet araçlarından biridir. Basit görünümlüdürler, arama kutusuna bir kelime yazarsınız ve 1 saniyeden çok daha kısa bir sürede o kelime ile ilgili internetteki en alakalı bilgileri sıralarlar.

Bir arama motoru iki temelden oluşur:

SEO Nedir?

SEO ne demek? 

Arama Motoru Optimizasyonu ifadesine karşılık gelen SEO, bir web sitesini işaret eden anahtar kelimelerin organik, yani ödemesiz arama sonuçlarında üst sıralarda konumlanmasını hedefleyerek, arama motorları ve kullanıcılar için erişilebilir hale getirmek üzere optimize edilmesi ve içeriğinin pazarlanması için gösterilen çabaları ifade eden bir kavram ve kısaltmadır. (Search Engine Optimization)

Arama motoru optimizasyonu ne anlama geliyor ve bu iş için ne gerekir?

SEO temel olarak, web sitesi trafiğini artırmak üzere organik arama sonuçlarında yüksek sıralama elde etmeye odaklanır. Organik olarak kastedilen, Google arama ağı reklamları gibi tıklama başına ödeme yapılarak gösterilen sonuçların haricindeki ödemesiz, yani aranan bilgi ile en çok eşleşen sonuçlardır.

Kullanıcıların bir web sitesi ile girdiği etkileşimin niteliği en önemli sıralanma sinyallerini oluşturmaktadır.

SEO, tecrübe ve veri noktalarına dayanarak sonuç almaya çalışılan birçok kuraldan oluşur.

SEO AMAÇLARI

SEO’nun ne olduğunuve amacını anlamak sitenizin sektörünüzdeki genel resme nasıl uyduğunu anlamanıza yardımcı olur. SEO gerçekte nedir ve neden web sitelerinin dikkat etmesi gerekir?

Pazarlamak istediğiniz herşeyin yazılı versiyonudur.

Tutarlı kampanyalarınız varsa, trafik çeken tüm kanallarınızla eşleşecek tutarlı içeriğe de sahip olmalısınız. Oyunda yeniyseniz, Google, web sitenizin varlığından nasıl haberdar olduğunu da açıklar.

SEO’da stratejiler vardır ev bazıları diğerlerinden daha önemlidir.

İnsanlar arama motorlarında bilgi ararken, bir sitenin sonuçlarda gösterilebilmesi için, arama motorlarının o sitenin değerli olduğunu belirlemesi gerekir.

Sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri keşfederek web içeriği oluşturmak, birden fazla sosyal medya platformunda etkili olmak bu stratejilerden bazılarıdır.

SEO uygulamaları ve stratejileri, arama motorlarının algoritmalarının sürekli güncellenmesinden dolayı web sitelerinin başarısı için etkili olmaya devam etmektedir.

Temel olarak SEO’nun var olmasının nedenleri

01

Bir web sitesinin belirli anahtar kelimeler arandığında, arama sonuçlarında daha iyi bir konumda sıralanmasını sağlamak.

02

Web sitesinin trafiğini, kullanıcıların sitede kalma süresini artırmak.

03

Arama sonuçlarını etkileyen algoritmaları sezgisel olarak anlamak.

04

Kullanıcı trendlerini keşfetmek ve daha verimli dijital pazarlama kampanyaları oluşturulmasına yardımcı olmak.

Temel Anlamda SEO

SEO’nun nihayi hedefi

SEO’nun nihai hedefi, sitedeki kullanılabilirliği artırmaktır, yani daha alakalı, karşılıklı fayda üretilebilecek ziyaretçiler edinmektir. İçerik olştururken anahtar kelimelere çok fazla yoğunlaşmak yerine fikir ve konular açısından bakmak daha doğrudur.

İçerik

İnsanların gerçekten okumak istedikleri, faydalanabilecekleri iceriçeriğin kalitesinin SEO ile vurgulanması çok daha kolaydır. İçerik tarafında işin püf noktası, iyi bir konu seçmek, ilgili birkaç makale yazmak ve bir sonraki kardeş makaleye geçmektir.

Trafik kaynaklarının çeşitlendirilmesi

Trafik kaynaklarının çeşitlendirilmesi büyümenin en iyi yoludur. Tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymadığınızda, maruz kalacağınız bazı cezaları diğer meşru stratejilerinizle gölgede bırakabilir ve kaliteli bir SEO stratejisi oluşturabilirsiniz.

Google üzerinde 2019 yılı boyunca yaklaşık 2,3 trilyon arama yapılmıştır. Bu rakam arama motoru üzerinden yapılan aramaların %75’ini oluşturur.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO’da başarı, verilen emekle, optimizasyonlar üzerinde harcanan zamanla muazzam derecede ilgilidir, ancak hangi stratejilerin veya uygulamaların daha fazla işe yaradığını ölçmek için analiz yapılır.

Ben SEO Uzmanı olarak müşterilerime kesin analitik verileri ve web sitesi istatistikleri sağlıyorum; böylece SEO stratejilerimin gerçekte ne işe yaradığını görerek daha etkili dijital pazarlama kararları alabiliyorlar.

Yeni Başlayanlar İçin İlk 5 SEO Adımı

SEO öğrenmek isteyenler için tecrübelerimi ve bizzat faydalandığım kaynakları paylaşıyorum. SEO’nun ne anlama geldiğini, neler gerektirdiğini ve yeni başlayanlar için bazı temel ipuçlarından bahsedelim.

Çok fazla bileşene sahip bir alan olan SEO, bir web sitesinin görünürlüğünü arttırmak ve buna bağlı olarak daha fazla trafiği çekmek için oluşturulmuş sayısız strateji ve taktiklerden oluşur.

SEO aslında en popüler dijital pazarlama taktiğidir. Her işletme kendi sektöründeki gelişmeleri ve rakiplerini takip etmek zorundadır ve bu yolla edindikleri bilgilerle dijital pazarlama stratejileri oluşturarak kendilerine bir konum oluşturabilirler.

İnternet kullanıcılarının çoğu, Web’de aradıkları bilgileri bulmak için Google ve Yandex gibi arama motorlarını kullanıyor. Dolayısıyla, işletmenizin web sitesi bu tür arama motorlarının sonuç sayfalarında en üst sıralarda yer almıyorsa daha az trafik, daha az dönüşüm elde edersiniz.

Bazı İstatistikler

  • Dünya nüfusunun %40’ından fazlası internet bağlantısına sahiptir.
  • Google’da her saniye 40.000 arama yapılmaktadır.
  • Facebook 1,7 milyar aktif kullanıcıya sahiptir (sosyal medya SEO için önemlidir.)
  • Günde 1,1 milyar kullanıcı Facebook’a giriş yapıyor.
Google Sıralama Faktörleri

Yukarıdaki verilerde göründüğüüzere internet ve sosyal medya kullanımı her geçen gün artıyor. Bunu göz önünde bulundurarak, herhangi bir iş için çevrimiçi bir varlığa sahip olmak ve sürekli geliştirmek önemlidir. SEO konusunda ilk kez birşeyler yapmak isteyenler için bazı temel stratejilere bir göz atalım.

Taktikler

Başlıca SEO Stratejileri

Gerçeğe Odaklanmak

Her tip dijital pazarlamada olduğu gibi, görünürlüğünüzü ve dönüşüm oranlarını artırmak için çeşitli etkili stratejiler vardır. SEO’da her şey web trafiğini kaliteli bir biçimde artırmak, alakalı insanları çekmek ve bu trafiği gerçek müşterilere dönüştürmekle ilgilidir.

Web Sitenizin Değerini Nasıl Artırırsınız?

Web sitenize trafik çekmek ve elde tutmak için SEO’da atmanız gereken ilk adımlar

Sosyal Medya

Verilen istatistikler göz önüne alındığında, sosyal medyadaki güçlü bir varlığınızın olması SEO için oldukça faydalıdır. Facebook ve Twitter herhangi bir işletmeye uygun iki platformdur, Pinterest ve Instagram gibi platformlar belirli sektörler için daha uygun olabilir. İşletmenizin kullandığı sosyal platform ne olursa olsun, görünürlüğü artırmak ve kitlenize sürekli mesaj iletmek için sosyal medya harika bir ortam olduğundan, düzenli olarak paylaşımda bulunmaya gayret edilmelidir.

Kaliteli İçerik

Arama motorları kullanıcıya hitap eder, bu nedenle Google ve diğer herhangi bir arama motoru kullanıcının isteğine en uygun sonuçları getirmeye çalışır. Çoğunlukla anahtar kelime aramaya dayalı bu yöntemle kaliteli içeriği keşfeder ve diğer bazı faktörlere göre sıralar. Hedeflenecek anahtar kelimeleri seçtiğinizde, yalnızca blog içeriği değil, aynı zamanda sitenizin mevcut sayfalarını da bu kelimelerle optimize etmeniz gerekir; seçtiğiniz anahtar kelimelerinizi başlıklara, meta açıklamalara, resim alt metinlerine ekleyebilirsiniz.

Backlinkler yani sitenize gelen bağlantılar

Sitenizin arama motoru tarafından belirlenen otoritesi sıralamanızı etkiler. Web sitenize gelen dış bağlantı (backlink) bağlantı ne kadar çok ise otorite puanınız o kadar yüksek olur. Bu bağlantılar Google gibi kaynaklarda geri bağlantı olarak alandırılır.

Sitemize gelen bağlantılar çeşitli şekillerde edinilebilir, ancak ceza almamak için dikkatli olmalısınız. Arama motoru bakış açısı, kaliteli ve alakalı sitelerden gelen bağlantılar bu web sitelerinin içeriğinizi güvenilir olarak görmesi fikrine dayanır. 

Site Yapısı, Kullanılabilirlik

Gezinme, estetik ve işlevsellik açısından web sitenizin yapısı kullanıcının gereksinimlerini karşılamalıdır.

Yeni başlayanlar site sayfalarının her birine diğer sayfaları işaret eden bağlantılar ekleyerek ilgili içeriğin birbirine bağlanmasını sağlayabilir.

Bu yöntem arama motorunun sitenizi daha hızlı anlamasına yardımcı olur ve kullanıcıların sitede kalmasını sağlayarak hemen çıkma oranınızı düşürür.


4. Hemen çıkma oranı nedir? 

Hemen çıkma oranı, herhangi bir işlem yapmadan veya başka bir sayfaya tıklamadan önce siteden ayrılanların oranını belirtir. Web sitenizin her bir sayfasının hemen çıkma oranı, doğrudan sitenizin arama motoru sonuçlarında nerede sıralanacağını etkiler.

Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür?

Elbette yukarıda bahsettiklerimizden çok daha fazla SEO stratejisi vardır. Bunlar SEO’nun temelleridir ve arama motorlarında görünürlüğü ve sıralamayı korumak için uygulanmalıdır. Web siteniz için herhangi bir SEO stratejisini uygularken, bir SEO aracı kullanmanız, ve bir SEO danışmanından destek almanız gerekebilir. SEO bazı durmlarda sezgiseldir, oldukça karmaşık hale gelebilir; ancak bir SEO uzmanı sizin için bu süreci basitleştirebilir; Markanız ve web siteniz için en uygun stratejileri keşfetmenizi sağlayabilir.

SEO ne anlama geldiğini anlattık ancak, SEO’nun uygulama alanı ve içeriği çok net değildir. SEO’nun etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak için zaman, strateji ve sürekli izleme, yani analiz gerekir. Kendi kendinize uygulayabileceğiniz birçok taktik olsa da, SEO sürekli değişiyor, bu yüzden mevcut trendleri yakalamak ve rakiplerinize ayak uydurmak zor olabilir.

Rekabetinizi takip edebilmek için doğru bir SEO aracına ihtiyacınız olacak. Bu araçlar sayesinde hassas verilere erişebilir, web siteniz için daha bilinçli kararlar alabilirsiniz. SEO uygulamalarını kontrol etmeye hazır olduğunuzda, çabalarınızın karşılığını en iyi şekilde alıp almadığınızı bu araçlar sayesinde görebileceksiniz. Her zaman en değerli bilgileri veren, en iyi araç Google Analytics’tir. Özellikle yeni başlayanlar Ahrefs, SemRush gibi araçlarla sıralamarını hemen yükseltebilecekleri fikrine kapılmamalıdır.

Sağlam SEO stratejileri ve kalite analitiği sayesinde daha fazla trafik elde etmek ve müşteri edinmek için web sitenizin arama motorlarında görünür olmasını sağlayabilirsiniz. SEO konusunda desteğe ihtiyacınız olursa ve bir SEO uzmanı ile çalışmaya başlamak isterseniz, iletişim sayfasında formu doldurarak iletişime geçmeniz yeterli.

5. Arama motoru nasıl çalışır, Arama Profili nedir?

Arama motorlarının en önemli amacı, kullanıcılara en iyi, en faydalı sonucu en kısa sürede göstermektir. Bunu özel yöntemlerle gerçekleştirir.

Arama motorları, taradıkları URL’lerin bir listesini kaydeder ve zamanlayıcıya aktarır. Zamanlayıcı her bir web sayfasının ne zaman ve ne kadar sürede taranacağına karar verir (bkz. google tarama bütçesi). Taranan sayfalar bilgilerin önem sırasına göre düzenlendiği ve dizine eklendiği ayrıştırıcıya gider.

Ayrıştırılan bağlantılar taramayı önceliklendiren ve tarama sıklığının göreli önemini belirleyen zamanlayıcıya gider. Bir şey aradığınızda sistem eşleşen sayfaları döndürür ve algoritmalar bu sayfaları alaka düzeyine göre sıralar.

SEO, arama motorlarının çalışma prensipleri göz önüne alınarak yapılır. Teknik SEO çalışmalarının hedefi web sitesinin teknolojisini ve içeriğini arama motorları ile uyumlu çalıştırmaktır.

  • Tarama (Crawling) – Dizin Oluşturma (indeksleme) – Bir web sitesindeki sayfaları tarama ve belleğe alma işlemi. Bu görev, tarayıcı, örümcek veya bot denilen yazılımlar ile yapılır ve indekslenir. İndekleme, sayfayı ya da dökümanı en iyi tanımlayan kelimeleri belirleme ve ilgili dizelere bağlama işlemidir.
  • Alaka Düzeyi Hesaplama – Aranan kelime birden çok sayfada bulunabilir. Arama motoru bu sayfaların hangisinin daha alakalı, yetkili ve öncelikli olduğunu anlamak için algoritmasına dayanan bir hesaplama yapar.
  • İşleme (Processing) – Kullanıcılar bir sorgu girdiğinde arama motoru bu sorguyu işler, sorgudaki anahtar kelimeleri algoritmalar sayesinde veritabanındaki dizine alınmış sayfalarla karşılaştırır.

Arama profili hedeflediğiniz ziyaretçinin neye benzediğidir. Yaş, cinsiyet, bazı yönelimler, demografik bilgiler, coğrafi konum, beğeniler, hoşlanmadıkları şeyler, sosyal medya eğilimleri, YouTube aktiviteleri gibi ve gerçek bir kişiyi oluşturan diğer özelliklerden oluşur.

Google’da arama profilinizin var olmak olasılığı çok yüksektir. Bu da kişiye özel arama sonucu anlamına gelebilir! SEO’da hedef kitlenizi ne kadar geniş tutarsanız dönüşüm şansınız ve içerik ihtiyacınız o kadar artar..


Arama motorları, algoritmaları keşfedildikçe güncelleme yaparak daha adaletli konumlandırma yapmaya çalışırlar. Bu nedenle arama sonuçlarındaki konumunuz sizden veya rakiplerinizden kaynaklanan bir nedene bağlı olmaksızın değişebilir.

İnsanlar farklı arama niyetlerine sahiptir ve bu nedenle sorguları genellikle belirli bir içerik türüne karşılık gelir. İçeriğin bu amaçlara uyacak şekilde düzenlenmesi ve belirli bir nişin hedeflenmesi organik dönüşüm veriminizi artırır.

SEO’da makul sayılan taktikler ve metodlar olduğu gibi, ihlal sayılan, kabul edilemez bazı yöntemler vardır.

  • White Hat SEO – Kabul edilebilir teknikler.
  • Black Hat SEO – Yönergeleri ihlal eden, kullanıcıları veya makineleri aldatmaya yönelik teknikler.
  • Gray Hat SEO – Yönergeleri ihlal edip etmediği hassas verilere dayalı veya arama motorları tarafından net bir açıklama yapılmamış, tartışmalı yöntemlerdir.

Google’da hiçbir şekilde sıralama alamıyorsanız ve nedenini bilmiyorsanız, web sitenizi Google’ın Arama Konsolunda test edin. Google Analytics de harika bir araçtır ancak Arama Konsolu özellikle SEO içindir.

Web sitenizin kod yapısı ile ilgili bir sorun varsa, sorunun tam olarak nerede olduğunu ya da herhangi bir uygulamadan dolayıbir cezanın söz konusu olup olmadığını görebilirsiniz.

6. Arama motoru içeriği nasıl eşleştirir?

Arama kutusuna bir kelime öbeği yazdığınızda arama motoru bunu web sitelerindeöneclikle başlıklar gibi belirgin konumlarda ve diğer gövde metinler aranır. Ancak bununla yetinmez, derecelendirmek için arama sorgusuyla ilgili başka kelimeleri de bulmak ister.

Temel olarak 3 stilde içerik vardır. Video, resim ve metin tabanlı içerik. Arama motorları, arama amacına veya arama profiline göre bunlardan herhangi birini öncelikli sıralayabilir.

7. İçerik Türleri Nelerdir?

Temel olarak dör tür içerik vardır. Blog yazıları, kategoriler (forum vb.), ürünler ve “Landing Page” olarak adlandırılan kurumsal açılış sayfaları. Arama sonuçları, aranan sorgunun türüne göre de belirlenir. Örneğin “Web siteme nasıl blog eklerim” biçiminde arama yaparsanız sonuçlarda blog yazıları sıralanacaktır. Ayrıca bu türler de kendi aralarında formatlara ayrılabilir; blog gönderilerinin nasıl yapılır veya haber makaleleri gibi türleri vardır.


8- White Hat SEO nedir?

Bir SEO taktiği, aşağıdaki özelliklere sahipse White Hat SEO olarak kabul edilir:

  • Arama motorunun yönergelerine uygundur.
  • Kullanıcıyı aldatan bir eylem içermez.
  • Arama motorunun belleğine aldığı ve sonuçlarda gösterdiği içeriğin kullanıcıya sunulan içerikle aynı olmasını sağlar.
  • Web sitesini arama motorları için optimize ederken, kullanıcıların ihmal edilmemesi gerektiğinin bilincindedir.
  • Web sitesinin kalitesini, içeriğin faydalı olmasını önemser.
  • White Hat SEO teknikleri her zaman kazanır. Dürüstlük ziyaretçilerinizle aranızda kuracağınız bağı güçlendirir ve bir arama motoru için bu bağ en güçlü sıralama faktörüdür.

“Amaç, ‘bağlantılarınızın doğal görünmesini sağlamak’ değildir; Amaç, bağlantılarınızın doğal olmasıdır.

Matt Cutts

Doğal olmayan bir yolla bağlantı oluşturmak er ya da geç tespit edilir ve cezalandırılır. Google’ın istediği, daha gelişmiş bağlantı kurma stratejileri bulmak değil, doğal olarak backlink kazandıran içerik oluşturmaktır.


9- Spamdexing, Black Hat SEO nedir?

SEO çalışmaları, aşağıda ifade edilen özelliklerdeyse, Spamdexing veya Black Hat Seo olarak tanımlanır:

  • Arama motoru yönergelerini ihlal ederek botları aldatan sıralama iyileştirmeleri yapmak.
  • Cloaking SEO – Web sitesinde herhangi bir sayfanın arama motorları ve kullanıcılar için farklı versiyonlarını oluşturmak.
  • Gizli, sayfanın arka fonu renginde, çok küçük boyutlarda metin kullanmak, çeşitli HTML kodları içinde gizlemek.
  • Metatag Stuffing – Meta bilgilerde anahtar kelimeleri tekrarlamak, içerikle ilgisiz kelimeler kullanmak.
  • Keyword Stuffing – Sayfanın anahtar kelime yoğunluğunu artırmaya yönelik hesaplanmış yerleşimler.
  • Az içeriğe sahip, çok benzer anahtar kelimeler ve kelime öbekleriyle doldurulmuş, düşük kaliteli web sayfaları oluşturmak. Bu sayfalara Doorway adı verilir.
  • Tamamı kavramsal olarak aynı metinlerden oluşmuş ancak farklı domainler kullanarak oluşturulmuş birden çok paravan web sitesi.
  • Orijinaline benzer içerikleri web tarayıcısına göstererek, kullanıcıları alakasız veya iyi niyetli olmayan web sitelerine yönlendirmek.
  • Popüler bir web sitesinin sahte bir kopyası oluşturmak. Bu yönteme hijacking denir.

Black Hat SEO yöntemleri kullanılarak da belirli başarılar elde edilebileceği bir gerçektir, ancak bu başarı uzun sürmemektedir. Uzun vadeli, başarılı bir SEO çalışması için Black Hat SEO yöntemlerinden uzak durulması önemlidir.

Backlink satan bir web sitesi Google tarafından tespit edildiğinde sağladığı tüm bağlantıların değeri ortadan kalkar.


10. Alan adı seçimin SEO’ya etkisi nedir?

İnternet üzerinden bir iş yapma fikirleri düşünülmeye başlandığında ilk akla gelen web sitesinin alan adıdır. Bir alan adı seçmeden önce, aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalıdır:

  • Hedef kitle tanımı,
  • Kitleye satmak veya sunmak istenilen şey somut bir nesne mi, sanal bir ürün mü, yoksa sadece bilgi mi?
  • İş fikrini benzersiz veya pazarda bulunabilecek diğer her şeyden farklı kılan nedir?

Alan adınızda anahtar kelimeler kullanmak size bir rekabet avantajı sağlar. Anahtar kelimelerinizin alan adınızda olması, arama motoru organik sıralamalarında ve ücretli reklamlarda tıklama oranlarını artırabilir, ayrıca bu anahtar kelimeleri içeren açıklayıcı bağlantılar elde etmenizi kolaylaştırabilir.

Uzun ve kafa karıştırıcı alan adları satın almaktan kaçının. Bazıları alan adlarındaki kelimeleri tire veya kısa çizgi kullanarak ayırır. Tire içeren alan adları iyi bir seçim değildir.

Geçmişte alanı adı önemli bir sıralama faktörüydü, ancak şimdi arama motorları daha gelişmiş özelliklere sahiptir ve artık çok önemli bir faktör değildir.

Alan adınızda, ezberlemesi kolay olacak iki veya üç kelimeyi hedefleyin. En dikkat çekici web sitelerinden bazıları, kendi sözcüklerini oluşturarak markalaşma konusunda harika bir iş çıkarmaktadır. Alan adı telefonla rahatça söylenebilmeli, nasıl heceleneceği anlaşılmalı ve ne sattığı tahmin edilebilmelidir.

Alan adı satın almadan önce:

  • Neden web sitesi kurmak istiyorsunuz?
  • İnsanlar neden sitenizi tercih etmeli?
  • Sizi diğerlerinden farklı kılan ne?
  • Hedef kitleniz kimdir ve ne satmayı düşünüyorsunuz?
  • Beğendiğiniz 10 web sitesini listeleyin ve neden şaşırtıcı olduklarını düşünün.
  • 5 farklı alanı adı oluşturun. Bazılarını komikleştirin. İnsanlarla paylaşın ve hangilerinin en akılda kalıcı olduğunu test edin. Testi tanımadığınız insanlarla yaparsanız daha dürüst geri bildirim alacbilirsiniz.
  • Alan adınızın akılda kalıcı ve işinizle alakalı olmasına dikkat edin.

SEO hergün güncellenen, dolayısı ile değişen bilgilerle, uzmanlar için yeni sırlar üretmeye devam ediyor. SEO çalışmalarında, genel çevrimiçi pazarlama stratejilerini geliştirmeye yardımcı olabilecek bazı kurallar ve uygulama yöntemlerinden bahsedelim.


11. Yinelenen içerik ve kopya içerik nedir?

Belirli bir kısmı ya da tamamı yinelen içeriğin siteniz içinde sıralama önceliği düşük olabilir, ancak bir ceza söz konusu değildir. Google’ın, kopyalanan içerik için, yinelenen içerikten farklı bir işlemi vardır.

Yinelenen içerik SEO’ya her zaman zarar vermez. Tabii ki, yinelenen içerik sayfalar için en uygun kurulum değildir. Bununla birlikte, çoğu zaman yinelenen içerik manipülatif değildir. Arama motorlarının tercih edilen içeriği bilmesini sağlamak için kurallı etiketler (canonical) kullanıyorsanız sorun olmayacaktır. Google’ın yinelenen içerik hakkında söylediklerini dikkatli inceleyince ortaya çıkan tablo şu şekildedir:

  • Google yinelenen içeriğe manuel ceza vermez.
  • Yaptığı şey, benzersiz içeriği ödüllendirmek ve ilişkilendirmektir.
  • Yinelenen içerik filtrelenir.
  • Google yeni ve orijinal içeriğin peşindedir, tekrarlanan içerik arama motorlarını yavaşlatır.
  • Google’ın yeni içeriğinizi daha hızlı keşfetmesini istiyorsanız, XML site haritası göndermelisiniz.
  • Google’ın beklentisi, sinyalleri kanonik belgelere yoğunlaştırmak ve kanonik sayfaları kullanıcılar için daha iyi hale getirmek suretiyle optimize etmektir.
  • Arama sonuçlarındaki sıralamamızı zedeleyen yinelenen içerik değil başka sitelerden alınan kopya içeriktir.

İçeriğinizi kopyalayan ve sizden önce indexleyen bir web sitesi varsa DMCA içerik koruma sistemi faydalı olabilir. Ayrıca bir içerik yayınlar yayınlamaz Arama Konsolu aracılığıyla hemen indeks almasını sağlayabilirsiniz. Kolayca yapabileceğiniz bir diğer şey ise kanonik etiketleri kullanmaktır. Kanonik etiketler, arama motoruna içeriğin resmi sürümünün ilk çıktığı yeri söylemenin basit bir yoludur.


12. Backlink Nedir, Nasıl Kazanılır, SEO’da Faydası Nedir?

Backlink bir web sitesine diğer web sitelerinden gelen referans bağlantılardır. Bir web sayfası başka bir sayfaya bağlantı oluşturduğunda buna backlink adı verilir. Backlink sayısı yüksek bir sayfa, Google dahil olmak üzere tbazı büyük arama motorlarında daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir.

Backlinkler her arama motoru için değerli değildir. Örneğin Yandex artık dış bağlantıları bir sıralama faktörü olarak dikkate almamaktadır. Google’ın aynı yönde eğilim gösterdiği farkedilmektedir.

Matt Cutts, backlink sayısını sıralama faktörü olmaktan çıkarmayı düşündüklerini, ancak backlinklerin hala en iyi sonuçları getirmelerine yardım ettiği için kullanmaya devam ettiklerini belirtmişti.

Google algoritmasını daha ileri bir düzeye taşıdıkça site bağlantılarının önemi azalmasa bile yapay bağlantılar daha hızlı keşfedilecektir.

Arama motoru açısından içeriğin kalitesini değerlendirmenin farklı yolları vardır. Google içeriğe birçok farklı yönden bakar. İçeriğin kendisinin nasıl olduğu ve sitenizdeki diğer içeriklerle nasıl bir ilişkisi olduğunu inceler. Web’deki benzer içerikle ve aynı anahtar kelimeleri hedefleyen diğer içeriklerle karşılaştırır.


13. Zengin Kart (Rich Snippets) nedir?

Rich Snippets, bir sayfada mevcut HTML kodlarına eklenebilen yapılandırılmış verilerdir. İçeriği tanımlamak için kullanılan ve arama motorlarının her web sayfasında hangi bilgilerin bulunduğunu daha iyi anlayabilmesini sağlayan bir yöntemdir.

Zengin Kartların sıralamanıza doğrudan etkisi yoktur, Zengin snippet’ler, bir sonuç listesine ekstra bilgi ekleme rolüne sahiptir, ancak Google’a göre sıralamayı direkt olarak etkilemez. Google, zengin snippet’lerin şu anda site sıralaması üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını birkaç kez belirtti.


14. Özgün ve alakalı görseller neden önemli?

Google görsellerdeki nesneleri tanıyabilir ve önemli bir sıralama faktörü olarak değerlendirir. Google’ın resimlerdeki nesneleri tanıyacak kadar akıllı olduğunu biliyorsunuzdur. Nesne tanıma, yüksek değerde bir sıralama faktörüdür.

Google’ın görselleri başarılı bir şekilde tanıyabilir, hatta fotoğrafların üzerindeki nesneleri ayırt ederek arama sorgularıyla ilişkilendirebilir. Başka sitelerden alınmış fotoğrafların kullanılması tavsiye edilmez.


15. Google SERP personeli kimdir, ne iş yapar?

Google, sonuçların kalitesini belirlemek için değerlendirici personel kullanır. Web sitelerini sıralamak için kullandığı birçok algoritmaye ek olarak, sonuçların (SERP) kalitesini değerlendirmek için yaklaşık 40.000 tane hassas değerlendirme yapan çalışanı vardır. Bu değerlendiriciler, çeşitli sorgular için sonuçların kalitesini belirlemekle görevlidir.

Google, SEO konusunda bilgisi olmayan kişilerin tasarladığı web sitelerine de ilgi göstermeye çalışır. Bu bize fikir ve tutkunun herşeyden daha önemli olduğunu fısıldıyor. Şu an SEO her zamankinden daha zor, Google geliştikçe daha da zorlaşacak. Tam da bu yüzden biz SEO uzmanları zamanımızın çoğunu yaratıcı fikirler ortaya çıkarmak harcıyor, başka sitelerde görmek istediğimiz türde içeriklere sahip web siteleri tasarlıyoruz.


16. Video içeriğinin önemi nedir?

Anasayfanızdaki bir video olumlu sinyallerinizi ikiye katlayabilir. YouTube dünyanın en büyük ikinci arama motorudur ve ayrıca çevrimiçi video pazarlama ve reklamcılık için tercih edilen ilk seçenektir. Birçok insan için video yazı okumaktan daha çekicidir. Youtube, Google için özel bir öneme sahiptir.



17. Google Etkinlikler SEO açısından nasıl çalışır?

Google, etkinlikleri popülerliğe göre sıralar. Etkinlikler, katılmak isteyenlerin sayısına göre sıralanır. Böylelikle, aynı anda birden fazla etkinlik gerçekleştiğinde kullanıcıların en ilginç etkinliği seçmesine yardımcı olunur.

Bir web sitesi tasarlamak ziyaretçi çekmeye yetmiyor, biraz zaman gerektiriyor. Ancak birkaç küçük müdahale ile bu süreci hızlandırabilirsiniz. Uygulanması kolay ancak büyük fark yaratabilecek bazı küçük SEO müdahaleleri vardır.


18- WordPress kullanmak SEO avantajı mı?

Dünyadaki web sitelerinin üçte biri WordPress ile yapılmıştır. Bu tecrübe, kullanım kolaylığı ve sayısız eklenti seçeneği WordPress’i SEO konusunda oldukça avantajlı hale getiriyor. Bildiğiniz gibi WordPress eklenti dizininde Seo araçları konusunda Yoast, All in One ve Rank Math gibi birçok seçenek var.

SEO tekniklerini kullanma konusunda tecrübeniz az olsa bile, default ayarları kullanarak içeriğinizi arama motoru dünyasının kurallarına belirli bir düzeyde adapte edebilirsiniz.




This post first appeared on SEO İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler, please read the originial post: here

Share the post

Detaylarıyla SEO, Optimizasyon Bileşenleri ve İstatistikler

×

Subscribe to Seo İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×