Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Helft cybercrimeverdachten is onder de 25 jaar

De helft van de cybercriminelen die gepakt Worden is jonger dan 25 jaar oud. De politie en het OM uiten hun zorgen hierover in het Cybercrimebeeld Nederland 2024 dat ze dinsdagochtend publiceerden. Dit is de eerste editie van een tweejarig rapport dat het OM en de politie samen naar buiten brengen. In het rapport omschrijven ze het cyberlandschap van dit moment.

Spelenderwijs beginnen

Het lijkt erop dat jongere verdachten spelenderwijs de cybercrime inrollen. Het begint vaak tijdens het gamen. Zo leren ze bijvoorbeeld een DDoS-aanval uit te voeren om zo een tegenstander in een online game te verslaan. Ze bezoeken hackerfora en leren hier langzamerhand de kneepjes van het vak. Op deze ‘speelse’ manier komen ze in het criminele circuit terecht.

Voor de jonge cybercriminelen is niet alleen het financiële gewin een grote motivatie, maar ook de erkenning speelt een grote rol.

Eenvoudiger instappen

Waar de wereld van de cybercrime voorheen alleen weggelegd was voor de echte bollebozen, ziet de politie nu dat het steeds makkelijker wordt om in te stappen. Een crimineel hoeft niet langer technisch onderlegd te zijn om cyberaanvallen uit te kunnen voeren. Via bijvoorbeeld Telegram of het dark web koopt men eenvoudig aanvallen in. Software, een nepwebsite, belscripts zijn allemaal eenvoudig te bestellen inclusief handleiding. Ook eerder gestolen data zijn via die wegen te kopen.

Het is makkelijker geworden om gegevens op te kopen waar vervolgens oplichting mee kan worden gepleegd. Met de persoonlijke gegevens uit een hack kunnen criminelen bijvoorbeeld middels phishing enorm veel slachtoffers maken.

Vermenging traditionele misdaad

Deze ontwikkelingen maken het voor criminelen steeds eenvoudiger om mensen op te lichten. Wellicht ook hierdoor vermengt cybercrime zich steeds vaker met de Traditionele Misdaad. Zo geeft de politie in het rapport aan dat ook wapens worden gevonden bij invallen bij cybercrimeverdachten.

Andersom gebeurt het ook dat er in onderzoeken van andere misdaden sporen van cybercriminaliteit worden aangetroffen op inbeslaggenomen apparaten.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Helft cybercrimeverdachten is onder de 25 jaar

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×