Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel voor hogere straffen cyberspionage aan

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een Wetsvoorstel om de straffen omtrent cyberspionage aan te passen. Momenteel staat er maximaal vier jaar gevangenisstraf op cyberspionage. Dit kan volgens Het Wetsvoorstel worden verhoogd naar maximaal vijf jaar en vier maanden. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Nieuwe vormen van spionage

In het nieuwe wetsvoorstel zijn meer Vormen Van Spionage strafbaar. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt dat de vormen van spionage de laatste jaren zijn veranderd. De NCTV legt uit dat een uitbreiding van de mogelijkheden van strafbaarstelling bij spionage nodig is, om ook passend op te kunnen treden tegen nieuwe vormen van spionage.

De NCTV beschrijft het doel van de wet: “om onze nationale veiligheid, de veiligheid van personen, vitale infrastructuur en hoogwaardige technologieën beter te kunnen blijven beschermen.” Doordat digitale spionage in opkomst is, worden met het wetsvoorstel ook computermisdrijven zwaarder bestraft.

De gevangenisstraf voor computervredebreuk is momenteel vier jaar. Dit zou door het wetsvoorstel met een derde kunnen worden verhoogd, wat neerkomt op vijf jaar en vier maanden celstraf. In dat geval moet het computermisdrijf gepleegd zijn “ten behoeve van een buitenlandse mogendheid en schade toebrengen aan zwaarwegende belangen”, aldus het wetsvoorstel. Het zou hierbij kunnen gaan om het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

Sneller overgaan tot vervolging

Het nieuwe wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het OM sneller kan overgaan tot vervolging. Bij het lekken van gevoelige bedrijfsgeheimen die misbruikt kunnen worden door een ander land, kan het OM volgens de huidige wetgeving alleen een vervolging starten als het desbetreffende bedrijf zelf een klacht bij het OM indient. Met het wetsvoorstel kan het OM zelf besluiten om tot vervolging over te gaan. Dit kan “als de spionageactiviteit uitgevoerd wordt voor een ander land”, aldus de NCTV.

De Coördinator benadrukt dat onze open samenleving gewaarborgd blijft. Volgens de wet is er “alleen sprake van strafbaarstelling als iemand spionageactiviteiten uitvoert voor buitenlandse overheden die schade toebrengen aan zwaarwegende Nederlandse belangen én als degene die hieraan meewerkt zich er bewust van is dat hij die belangen mogelijk in gevaar brengt, dit beoogt of op de koop toe neemt.”

Het voorstel werd dinsdag bijna unaniem aangenomen in de Tweede Kamer. Alleen DENK en Forum voor Democratie stemden tegen. Wanneer de wet in werking treedt, is niet duidelijk. Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld.

Cybercrime komt vaak voor en bestaat in verschillende vormen en maten. Wil je meer informatie over cybercriminaliteit en hoe het een bedreiging kan vormen? Neem dan eens een kijkje in ons cybercrime-dossier.This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel voor hogere straffen cyberspionage aan

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×