Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Politie waarschuwt voor boilerroomfraude

De politie waarschuwt mensen voor een nepbeleggingsadvertentie waarin het gezicht van een BN’er wordt gebruikt en die op sociale media rondgaat. Lezers worden hoge beleggingsrendementen voorgeschoteld, maar in werkelijkheid is het de opmaat voor Boilerroomfraude. “Alleen al in Limburg is het schadebedrag 7,4 miljoen euro.”

Dat vertelt financieel rechercheur Jolien.

Dit moet je weten over boilerroomfraude

Boilerroomfraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen slachtoffers proberen te overtuigen om Geld te laten beleggen. De oplichters beloven hoge rendementen en weinig tot geen beleggingsrisico’s. Voorkennis is niet nodig, de zogenaamde beleggingsadviseur belooft je gouden bergen. Om je laatste zorgen weg te nemen, belooft de medewerker je persoonlijk op alle mogelijke manieren te helpen bij je beleggingsavontuur.

“Op een gelikt ogend platform zie je dan allemaal mooie cijfers over je toekomstige investering. Om daadwerkelijk geld te investeren maak je een account aan op een bestaand cryptoplatform. Daar wordt je geld omgezet in cryptovaluta, al dan niet met hulp van je relatiebeheerder”, zo schetst Jolien.

De cryptovaluta worden daarna overgeboekt naar een cryptowallet van het investeringsplatform. Deelnemers zien hun inleg al snel oplopen. Wat begon als een belegging van enkele honderden euro’s, wordt al snel duizend euro. En een investering van duizend euro loopt op tot enkele duizenden euro’s. Het gevolg: men investeert nog meer in crypto’s.

Mensen zakken steeds verder weg in het ‘cryptomoeras’

Tot zover lijkt er niets aan de hand. Totdat je je geld eruit wil halen. Dat lukt niet, bijvoorbeeld omdat je geld ‘vastzit in de blockchain’, of illegaal is verklaard door een financiële autoriteit (red flagged). Gelukkig is er een helpdesk die je te hulp schiet. De helpdeskmedewerker belooft dat je alsnog je geïnvesteerde geld terugkrijgt, maar dan moet je wel eerst een boete of vergoeding betalen.

Dan gaat het opnieuw mis en moet je wederom bijbetalen. En opnieuw. En opnieuw. Deelnemers zakken Steeds Verder Weg in het denkbeeldig cryptomoeras. “Je denk: het komt wel terug. Maar je geld is allang weg. Meestal naar het buitenland, naar een land als Dubai of Nigeria. Dat is heftig”, aldus Jolien. Ze zegt dat sommige mensen al hun spaargeld, geld van een erfenis of de overwaarde van hun huis kwijtraken.

Iedereen kan het slachtoffer worden

Alleen al in de provincie Limburg, waar de financieel rechercheur onderzoek doet naar boilerroomfraude, loopt de schade in de miljoenen. In anderhalf jaar tijd zijn slachtoffers het schip in gegaan voor ruim 7,4 miljoen euro. De financiële schade loopt in de meeste gevallen in de tienduizenden euro’s. Laatst meldde zich iemand met een schadebedrag van 800.000 euro.

Jolien benadrukt dat iedereen het slachtoffer kan worden van boilerroomfraude, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Bovendien heeft deze vorm van oplichting een grote impact op het leven van mensen. “Slachtoffers hebben soms ook geld van familie en vrienden en uit hun pensioen ingelegd om hun investering terug te krijgen. Jaren hebben ze ervoor gewerkt en binnen een maand is alles weg. Dat is vreselijk.”

De politie adviseert om altijd aangifte te doen als je het slachtoffer bent geworden van boilerroomfraude. Daarnaast is het verstandig om melding te maken bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). “We horen vaak dat mensen zich schamen, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Iedereen kan slachtoffer worden van deze praktijken”, zo schrijft de politie.

Zo voorkom je boilerroomfraude

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van boilerroomfraude, raadt de politie aan om een adblocker te installeren. Deze blokkeert malafide en ongewenste advertenties als je op internet surft.

Kom je een advertentie tegen waarin een bekende Nederlander een beleggingsproduct aanprijst? Wees dan extra voorzichtig. Het overkwam tv-presentator en econoom Jort Kelder: zijn gezicht werd gebruikt om investeringsmogelijkheden in bitcoin de hemel in te prijzen. Hij probeerde van alles om de advertenties offline te krijgen, maar zonder succes. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde onlangs dat Google te weinig deed om de nepadvertenties te blokkeren.

Tot slot hebben de AFM en IOSCO registers online staan met namen van malafide beleggers. Mensen en organisaties op deze lijst hebben geen vergunning om beleggingen te doen en zijn daartoe dus ook niet bevoegd. Gaat dus niet in zee met deze personen of instanties.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Politie waarschuwt voor boilerroomfraude

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×