Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Senior helpt politie met vangen helpdeskfraudeurs

Een 86-jarige man uit Rotterdam-Oost heeft de Politie geholpen om drie oplichters op heterdaad te betrappen. Ze probeerden de man wijs te maken dat er iets mis was met zijn pinpas en bankrekening. De Rotterdammer op leeftijd trapte daar niet in en waarschuwde de politie.

Dat schrijft de politie op haar weblog.

Politie betrapt oplichters op heterdaad

Het slachtoffer werd op vrijdagavond 20 oktober gebeld door een van de mannen, die zich voordeed als bankmedewerker. De oplichter vertelde dat er iets mis was met zijn bankrekeningnummer en dat hij direct in actie moest komen om zijn spaargeld te redden. De zogenaamde bankmedewerker beloofde een collega langs te sturen die hem zou ‘helpen’.

Nadat de nepbankmedewerker had opgelegd, besloot de man om de politie te bellen. Rond 20:00 stonden agenten opgesteld om de oplichters op te wachten. Op dat tijdstip verscheen een van de oplichters bij de woning van de man in de Rotterdamse wijk Ommoord. De politie betrapte hem op heterdaad en kon hem zodoende in de kraag grijpen.

Twee vermoedelijke handlangers hingen rond bij de parkeerplaats bij de woning en gedroegen zich verdacht. Agenten vermoedden dat de drie met elkaar samenwerkten en arresteerden ze. Het gaat om een 24-jarige man uit Amsterdam, een 30-jarige man uit Rotterdam en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfadres. Het onderzoek naar het drietal is nog in volle gang.

Dit moet je doen als je vermoedt dat je het slachtoffer wordt van helpdeskfraude

De politie waarschuwt dat iedereen het slachtoffer kan worden van helpdeskfraude en geeft een aantal tips om deze vorm van oplichting te herkennen. Word je telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als bankmedewerker en informeert naar persoonlijke informatie? Hang dan op. Een bank vraagt nooit om een bankrekeningnummer, pincode of banksaldo aan klanten, ook niet als een controlevraag om zogenaamd je identiteit vast te stellen.

Een bankmedewerker zal ook nooit vragen om software te installeren op je laptop of smartphone om je van afstand te helpen. Ook geen antivirusprogramma. Als iemand daar om vraagt, doe het dan niet en hang op. Maak ook nooit geld over naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Dergelijke rekeningen bestaan niet en zijn in de meeste gevallen van de oplichters zelf.

Ben je onverhoopt toch het slachtoffer geworden van helpdeskfraude? Doe dan altijd aangifte bij de politie, hoe klein het schadebedrag ook is. Als alle slachtoffers aangifte doen, krijgt de politie een goed beeld van waar en wanneer de oplichting plaatsvindt. Mogelijk is er een verband tussen verschillende oplichtingszaken. Om in aanmerking te komen voor financiële compensatie van je bank, is een aangifterapport bovendien noodzakelijk.This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Senior helpt politie met vangen helpdeskfraudeurs

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×