Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Amsterdam wil privacy beter beschermen met nieuwe software

De gemeente Amsterdam heeft Nieuwe Software laten ontwikkelen met als doel om de privacy van mensen die over straat lopen beter te beschermen. De software maakt niet alleen het gezicht van mensen onherkenbaar, maar het gehele lichaam. Daardoor is het onmogelijk om mensen op de beelden te herleiden tot individuele personen.

De gemeente kondigt de nieuwe software aan via een persbericht.

Amsterdam installeert meer beveiligingscamera’s om overlast tegen te gaan

In de binnenstad van Amsterdam hangt een groot aantal beveiligingscamera’s. In juni 2022 besloot de gemeente om meer camera’s te installeren in en rond het centrum om overlast door straatdealers tegen te gaan. Veegacties door de politie, het uitdelen van gebiedsverboden en het afpakken van de inkomsten van dealers: ondanks al deze maatregelen hield de overlast volgens burgemeester Femke Halsema aan. Extra camera’s waren volgens haar hard nodig.

“In de binnenstad zijn veel straatdealers actief. Ze hangen op straat rond, vallen bezoekers lastig, gedragen zich soms agressief en plegen ook regelmatig andere delicten, zoals straatroof. Ondernemers en bewoners van de binnenstad ervaren overlast van deze groep en geven aan zich onveilig te voelen”, aldus burgemeester Halsema.

Amsterdam vindt het beschermen van privacy belangrijk

De gemeente erkent dat door de vele beveiligingscamera’s, panoramabeelden en beelden van scanauto’s de privacy van inwoners, bezoekers en toeristen in het geding is. Deze beelden worden verzameld en geanalyseerd door ambtenaren om de veiligheid in de openbare ruimte te waarborgen. Maar zoals gezegd gaat dit wel ten koste van de privacy van mensen.

“Als gemeente vinden we het heel belangrijk om uw privacy te beschermen. We hebben nieuwe software ontwikkeld waarmee we mensen die op onze beelden staan nog beter onherkenbaar kunnen maken”, zo schrijft de Noord-Hollandse gemeente.

Amsterdam is eerste gemeente die ‘Blurring-as-a-Service’ aanbiedt

De nieuwe software zorgt ervoor dat mensen op “een inclusievere manier” niet langer te identificeren zijn. De software maakt niet alleen het gezicht van mensen onherkenbaar, maar het hele lichaam. Ook persoonlijke kenmerken zoals huidskleur, leeftijd en geslacht worden door de software herkend en onzichtbaar gemaakt. Doordat mensen volledig onherkenbaar zijn, is het onmogelijk om ze te herleiden tot individuele personen.

De gemeente Amsterdam noemt deze nieuwe wijze van anonimiseren ‘Blurring-as-a-Service’. Het is de eerste gemeente in Nederland die deze service aanbiedt. In eerste instantie wordt de nieuwe software gebruikt voor het onherkenbaar maken van mensen op panoramabeelden. Later wordt de software ook voor andere gemeentelijke diensten ingezet. Het overzicht daarvan is terug te vinden in het algoritmeregister van de gemeente.This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Amsterdam wil privacy beter beschermen met nieuwe software

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×