Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Politie houdt tweede Hackathon Mensenhandel

Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 september vond bij de Politieacademie in Apeldoorn de tweede Hackathon Mensenhandel plaats. 85 deskundigen uit 26 landen namen deel aan deze actie, die gericht was op de online activiteiten van criminelen die slachtoffers rekruteren. In totaal werden 371 platforms gecontroleerd op de meest voorkomende vormen van mensenhandel.

De politie en Europol schrijven over de internationale politieactie die vorige maand plaatsvond.

Mensenhandelaren misleiden slachtoffers met valse beloftes

Het doel van de Hackathon Mensenhandel was om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop rekrutering van slachtoffers van mensenhandel plaatsvindt. Tientallen experts uit 22 EU-lidstaten en vier landen buiten de EU focusten op twee prominente vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting.

Tevens richtte de Hackathon op het identificeren van online platforms en sociale media kanalen die gebruikt worden om slachtoffers te vinden en werven. Criminelen gebruiken verschillende methoden om slachtoffers, veelal kwetsbare kinderen en volwassenen, te lokken. Dan moet je denken aan valse beloftes over een beter leven, maar ook zogenaamd goedbetaalde banen in het vooruitschiet stellen. Mensenhandelaren spelen in op de wens van hun slachtoffers om te emigreren naar een (Europees) land en maken misbruik van hun situatie zodra ze in het buitenland zijn.

Dit zijn de resultaten van de Hackathon

Tijdens de Hackathon controleerden de deelnemers 85 personen en gebruikersnamen van mogelijke mensenhandelaren. Ook werden er 371 online platforms als webfora, datingsites en marktplaatsen onder de loep genomen om mogelijke illegale activiteiten op het gebied van mensenhandel. Verder controleerden de deelnemers 325 communicatieapparaten, inclusief telefoon- en faxnummers en e-mailadressen.

Twee risicogroepen kregen speciale aandacht tijdens de Hackathon: Oekraïense vluchtelingen en Chinese staatsburgers. De politie en andere internationale opsporingsinstanties ontvangen steeds vaker signalen dat deze groepen steeds vaker te krijgen met seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en andere vormen van uitbuiting.

‘Criminelen wanen zich anoniem en onaantastbaar’

“Criminelen maken steeds vaker gebruik van het internet. Zij wanen zich daar anoniem en bereiken ‘eenvoudig’ wereldwijd enorme doelgroepen. Internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen politie en justitie, Europol, Eurojust, andere EU-agentschappen en partners, zoals in dit geval de Arbeidsinspectie, is essentieel. De Hackathon Mensenhandel is een perfect voorbeeld van een innovatieve aanpak om deze vorm van criminaliteit in het digitale tijdperk te onderzoeken”, zo zegt Petra Bakker van het European Multidisciplinair Platform Against Criminal Threats (EMPACT).

EMPACT richt zich op grensoverschrijdende, georganiseerde misdaad, waaronder mensenhandel, handel in illegale voorwapens en drugs, en cybercrime. EMPACT faciliteert de samenwerking op operationeel en strategisch niveau tussen opsporingsdiensten en zorgt ervoor dat relevante kennis en informatie uitgewisseld kan worden tussen de politie, het Openbaar Ministerie en partners in de strafketen, zoals de Koninklijke Marechaussee, de douane en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Politie houdt tweede Hackathon Mensenhandel

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×