Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Database met contentverwijderingen online

De Europese Commissie heeft een Database online gezet waarin miljoenen contentverwijderingen zijn opgenomen. Daarin leggen techbedrijven uit waarom een specifieke berichten of andere vormen van content offline zijn gehaald. Het initiatief maakt onderdeel uit van de Digital Services Act (DSA).

Het was Tweakers.net die als eerste over deze database berichtte.

Database telt nu al miljoenen entries

De Dsa Transparency Database is vandaag officieel gelanceerd door de Europese Commissie. In deze database zijn alle motiveringen opgenomen die technologiebedrijven hebben gehanteerd om specifieke content -bijvoorbeeld een post, video of afbeelding op sociale media– te verwijderen.

Een individuele inzending bevat details over specifieke content en de reden om deze te verwijderen. Zo valt er te lezen om wat voor soort content het gaat, op welke grond deze content is weggehaald, op welk platform dat is gebeurd, een samenvatting van de inhoud van de schadelijke content, in welke landen de content onzichtbaar is gemaakt, of het besluit om de content te verwijderen handmatig of geautomatiseerd is genomen, en op welke datum deze beslissing werd genomen.

Wie de DSA Transparency Database bezoekt, ziet in totaal tienduizend resultaten. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Op dit moment bevat de database al ruim 5,6 miljoen entries. “Houd er rekening mee dat alleen de eerste tienduizend resultaten worden gepagineerd en dat alleen de eerste duizend motiveringen op een bepaald moment kunnen worden geëxporteerd in .csv-formaat”, waarschuwt de Europese Commissie.

Dit is de DSA in een notendop

De database is onderdeel van de Digital Services Act, of kortweg DSA. Dat is wetgeving die is bedacht om consumenten en internetgebruikers te beschermen tegen de macht van internationaal opererende technologiebedrijven als Meta en Google. De DSA bepaalt onder meer dat grote online platforms een volg-mij-niet optie moeten aanbieden. Bedrijven mogen dan geen gebruikersprofielen creëren en doorverkopen aan derden. Voor kinderen komt er een algeheel verbod om persoonsgerichte advertenties aan te bieden.

Verder schrijft de DSA voor dat techbedrijven openheid en eerlijk moeten zijn over hoe hun aanbevelingssystemen en -algoritmen werken. Gebruikers krijgen onder de nieuwe wetgeving meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen als hun berichten of video’s worden verwijderd. Techbedrijven moeten tevens beter bereikbaar zijn voor overheden en individuele gebruikers.

Tot slot stelt de DSA aanvullende eisen op het gebied van veiligheid. Zo moeten partijen die onder de wetgeving vallen hun inspanningen opvoeren om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan, zijn ze verplicht om externe audits te laten uitvoeren en moeten ze data delen met autoriteiten en onderzoekers.

De DSA trad op vrijdag 25 augustus in werking en geldt alleen voor bedrijven en organisaties die maandelijks meer dan 45 miljoen actieve gebruikers hebben. Eén van hen is Zalando. De retailer tekende onlangs bezwaar aan bij het Europees Hof van Justitie om van de lijst gehaald te worden.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Database met contentverwijderingen online

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×