Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

OM eist forse celstraf tegen verdachte van internetoplichting

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zes jaar tegen een 30-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt ervan verdacht dat hij op grote schaal mensen heeft opgelicht via nepwinkels. Het geld dat hij hiermee verdiende zou hij bovendien hebben laten witwassen.

Dat is de strafeis die de Officier Van Justitie vandaag bekendmaakte.

Man verdiende ruim een ton met nepwebwinkels

Het OM stelt dat de verdachte meerdere malafide webshops opzette om goedgelovige klanten te bedonderen. Via deze webwinkels verkocht hij dure kleding, maar de bestellingen werden nooit geleverd. Deze vorm van fraude noemen we ook wel aankoopfraude.

Als slachtoffers aan de bel trokken, had de man Zijn smoes paraat: hij gaf de leverancier in China de schuld voor het oponthoud. Hij hield zijn slachtoffers aan het lijntje door te beloven de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Een enkele keer leverde de verdachte wel een product af, maar deze bleek vaak in de verkeerde kleur of maat te zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie waren 190 man de dupe van de oplichtingspraktijken van de Rotterdammer. Hij zou hiermee meer dan 120.000 euro hebben verdiend. Voor dit bedrag is de officier van justitie een ontnemingsvordering gestart.

Verdachte waste geld wit via geldezels

Uit onderzoek van het cyberteam van de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie, is gebleken dat de verdachte de opbrengsten van zijn nepwinkels besteedde aan luxe goederen, dure reizen en cosmetische ingrepen. Om uit het zich van opsporingsdiensten en justitie te blijven, zette hij geldezels in om zijn geld via buitenlandse rekeningen te incasseren.

Geldezels of katvangers zijn mensen die, voor een vergoeding, hun bankrekening aanbieden aan criminelen om geld op te nemen of door te sluizen. Wat geldezels vaak niet beseffen is dat zij de pineut zijn als ze gearresteerd worden. Ze krijgen een strafblad en komen veelal op een fraudelijst terecht. Het is dan onmogelijk om een nieuwe bankrekening te openen, of een hypotheek of lening af te sluiten. Verder kunnen slachtoffers een schadevergoeding eisen en riskeren ze een gevangenisstraf die kan oplopen tot vier jaar.

Het OM stelt dat de verdachte wel gebruik moest maken van geldezels, omdat zijn eigen bankrekeningen waren geblokkeerd door zijn bank.

Forse strafeis moet afschrikwekkende werking hebben

Om criminelen die op deze manier geld afhandig maken van slachtoffers af te schrikken, kwam het Openbaar Ministerie met een forse strafeis: zes jaar gevangenisstraf, onvoorwaardelijk. “Hoe lang het ook duurt, hoe ingewikkeld verdachte het ook maakt, dit is grootschalige oplichting en dús pakken we het aan. Digitale criminaliteit is een groot probleem in onze samenleving waarbij veel volstrekt onschuldige slachtoffers vallen”, zo zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Wat hem eveneens stoorde, is dat de 30-jarige man uit Rotterdam door bleef gaan met zijn oplichtingspraktijken. Zelfs nadat hij meerdere malen in het tv-programma Opgelicht?! was verschenen. En ondertussen bleef hij op sociale media opscheppen dat hij een ‘coole gast’ was die veel geld had te besteden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

OM eist forse celstraf tegen verdachte van internetoplichting

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×