Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

iPhone vs. Android: welk besturingssysteem is veiliger?

Tags: zijn android apps
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: de veiligheid van Android en iOS vergeleken

Vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig een iPhone of een Android-telefoon. Soms twijfelen mensen tussen de twee. Vraag je je af welk besturingssysteem het veiligste is? Wij hebben verschillende aspecten van iPhone en Android uitgebreid vergeleken. We noemen welk besturingssysteem het beste scoort op verschillende onderdelen:

  • Beveiliging van het apparaat en het besturingssysteem: iPhone
  • Beveiliging van apps: iPhone
  • Updates en frequentie van updates: iPhone

Over het algemeen Zijn iPhones veiliger dan Android-smartphones, maar ze zijn niet ontastbaar voor malware, oplichters en andere online bedreigingen.

Of je nu een iPhone- of Android-gebruiker bent; er zijn verschillende manieren om de beveiliging van je smartphone te verbeteren. Wij raden je aan om onder meer je telefoon en Apps up-to-date te houden en beveiligingstools zoals een antivirus en een VPN te gebruiken. In dat laatste geval raden we NordVPN aan.

NordVPN

Aanbieding
Tijdelijk €3,29 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Bezoek NordVPN

Lees onze volledige iPhone vs. Android-vergelijking hieronder voor meer informatie over hoe we tot onze conclusies zijn gekomen. We geven ook aanvullende veiligheidstips voor iPhone- en Android-gebruikers.

De meeste smartphones gebruiken Android van Google of iOS van Apple. Benieuwd welke veiliger is? Uit ons onderzoek blijkt dat een iPhone qua veiligheid een betere keuze is dan een Android-toestel. In dit artikel geven we een uitgebreide vergelijking van de beveiliging van iPhone en Android. We belichten ook enkele veiligheidstips om je privacy te beschermen, of je nu een Android-smartphone of een iPhone gebruikt.

Veelvoorkomende smartphone-bedreigingen

De aanvallen gericht op mobiele apparaten blijven stijgen. Volgens Check Point heeft 97 procent van de bedrijven in het afgelopen jaar te maken gehad met mobiele bedreigingen, en minstens 40 procent van de mobiele apparaten heeft kwetsbaarheden in de hardware die kunnen zorgen voor blootstelling aan malware, beveiligingslekken en DDoS-aanvallen.

Er zijn verschillende soorten bedreigingen waar smartphone-gebruikers mee te maken kunnen krijgen:

  • Trojaanse paarden voor mobiel bankieren: deze malware kan sms-verkeer onderscheppen om inloggegevens en verificatiecodes te stelen. Hier ben je bijvoorbeeld kwetsbaar voor wanneer je je aanmeldt bij bank- en beleggingsapps met behulp van tweefactorauthenticatie via sms.
  • Mobiele ransomware: mobiele ransomware richt zich op smartphones, infecteert ze en blokkeert de toegang tot bestanden totdat er losgeld wordt betaald.
  • Mobiele spyware: mobiele spyware kan alles blootleggen wat je op je smartphone doet: de websites die je bezoekt, je wachtwoorden en andere privégegevens.
  • Mobiele adware: mobiele adware overspoelt je apparaat met pop-ups en andere advertenties. Het kan je ook blootstellen aan malware.
  • Phishing: cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van instant messaging apps om geavanceerde phishing-aanvallen uit te voeren en slachtoffers te misleiden.
  • QR-code scams: oplichters kunnen slachtoffers verleiden tot het scannen van kwaadaardige QR-codes, die je inloggegevens en andere privégegevens kunnen blootleggen.
  • Hackers: hackers zijn altijd op zoek naar kwetsbaarheden in hardware en software op smartphones waarmee ze toegang kunnen krijgen tot privégegevens op deze apparaten. Hackers profiteren vaak van lakse beveiligingspraktijken, zoals het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord en toegang tot bankapps via onbeveiligde openbare wifi, om aanvallen uit te voeren.

iOS vs. Android: welk besturingssysteem is veiliger?

Onze analyse van de beveiliging van iOS vs. Android begint met de beoordeling van beide besturingssystemen. Hoe geavanceerd je smartphone ook is; als je besturingssysteem beveiligingsfouten heeft, ben je kwetsbaar voor hackers. Zowel bij Android als bij iOS worden af en toe bugs ontdekt die een veiligheidsrisico kunnen vormen. Voordat deze kwetsbaarheden bekend worden bij het publiek, hebben Google en Apple het vaak al opgelost. Toch heerst het idee dat iOS veiliger is dan Android. De helft van de Android-gebruikers zou een iPhone overwegen vanwege de beveiliging en privacy. Wij duiken er dieper in.

iPhone: eigen besturingssysteem en closed source broncode

De iPhones van Apple worden over het algemeen veiliger geacht dan smartphones met Android. Dit komt door een aantal zaken:

  • Het toestel en besturingssysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Apple kan zijn toestellen en besturingssysteem uitgebreid testen om te begrijpen hoe ze samen presteren. Hierdoor kan het bedrijf potentiële beveiligingsproblemen opsporen en verhelpen. Het stelt Apple ook in staat een uniforme beveiligingsstrategie toe te passen en zijn systemen effectief te controleren.
  • iOS is closed source. Dit betekent dat het eigen software is, en dat de broncode niet openbaar is. Ontwikkelaars kunnen het dus niet kopiëren of aanpassen. Een gesloten broncode maakt het voor cybercriminelen moeilijker om kwetsbaarheden uit te buiten. In de loop der jaren is de broncode van iOS echter uitgelekt.

iPhones zijn niet immuun voor beveiligingsproblemen, malware en andere cyberdreigingen. In 2022 ontdekten cyberbeveiligingsdeskundigen dat de spaarstand op sommige iPhones een cyberbeveiligingsrisico kan vormen. Ook zijn er meerdere gevallen bekend van zero day exploits.

Hoewel het gesloten beleid van Apple iPhone-gebruikers tot op zekere hoogte beschermt tegen malware, beschermt het hen niet tegen andere bedreigingen zoals phishing en social engineering-aanvallen, het kraken van wachtwoorden, netwerkspoofing en nog veel meer.

Android: populair besturingssysteem met open source broncode

Android is het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld. Het is geïnstalleerd op duizenden smartphonemodellen van verschillende fabrikanten. Er zijn meer dan drie miljard Android-gebruikers en meer dan één miljard iPhone-gebruikers. Omdat Android op zoveel unieke smartphones draait, die onafhankelijk van Google zijn ontworpen, is er echter meer kans op kwetsbaarheden. Meer dan 50 procent van alle mobiele malware-infecties zou gericht zijn op Android-apparaten.

Het lijkt erop dat pogingen om het Android besturingssysteem gebruiksvriendelijker te maken het onvermijdelijk ook vatbaarder hebben gemaakt voor malware-infectie. In een rapport over de evolutie van mobiele malware in 2020 zegt het Kaspersky Threat Intelligence Team dat de beslissing van Google om Accessibility Services op Android-apparaten te ondersteunen, overeenkomt met een toename van Android-spyware. Google probeerde dit in 2021 op te lossen door de toegang tot de Accessibility API te beperken.

In tegenstelling tot iOS is de broncode van Android open source. Dit heeft voordelen, zoals de bug bounty-programma’s van Google waarmee programmeurs over de hele wereld potentiële beveiligingslekken in Android-besturingssystemen kunnen vinden. Het heeft echter ook enkele nadelen. Toegang tot de code maakt het gemakkelijker voor cybercriminelen om beveiligingslekken te ontdekken en misbruiken.

Oordeel

Doordat Apple zijn toestellen en het iOS-besturingssysteem streng controleert, zijn iPhones over het algemeen veiliger dan Android-toestellen. Bij de iOS vs. Android-vergelijking van het besturingssysteem komt iOS dus als veiligste uit de test.


iPhone vs. Android: wie beveiligt apps beter?

Appbeveiliging is een belangrijk onderwerp bij het analyseren van de beveiliging van iPhone versus Android. Kun je de apps in de Play Store en App Store vertrouwen? Welke maatregelen nemen de bedrijven om te voorkomen dat gebruikers mogelijk schadelijke apps downloaden?

iPhone: veiligheid van de App Store

iPhone-gebruikers kunnen alleen apps downloaden uit de officiële Apple App Store. Dit lijkt misschien beperkend, maar het is een belangrijk onderdeel van de algemene beveiligingsstrategie van Apple.

Elke app in de App Store wordt handmatig beoordeeld door een lid van het Apple Review team voordat hij in de lijst wordt opgenomen. Ook zijn alle apps van derden op iOS ‘gesandboxed’. Dit betekent dat ze geen toegang hebben tot je bestanden en andere apps. Ze mogen ook de instellingen van je apparaat niet wijzigen. Dit voorkomt dat kwaadaardige apps je apparaat in gevaar kunnen brengen.

Het strenge beoordelingsbeleid van Apple voor de apps in zijn App Store is echter niet waterdicht. Zo waarschuwde Meta in oktober 2022 voor 400 kwaadaardige apps die de veiligheidscontroles van de Google Play Store en de Apple App Store wisten te omzeilen.

Android: veiligheid van de Play Store

Android-gebruikers hebben aanzienlijk meer apps om uit te kiezen dan iPhone-gebruikers, en Google biedt uitstekende appbeveiliging. Toch vinden we sommige zaken zorgwekkend. Zo kun je op Android-apparaten gemakkelijk apps installeren die niet uit de Google Play Store komen. Hier waarschuwde het antivirusbedrijf ESET een tijd terug al voor.

Positief is dat Android-apps ook gesandboxed zijn, en Google Play Protect controleert apps op malware en andere zaken. Google stelt dagelijk meer dan 100 miljard apps in de Play Store te scannen.

Ondanks de beveiligingsmaatregelen van Google ontdekken onderzoekers vaak schadelijke apps in de Play Store die op duizenden Android-apparaten zijn geïnstalleerd.

Oordeel

Apple heeft een betere appbeveiliging voor iPhone-gebruikers dan Google heeft voor Android-gebruikers.

Hoewel zowel de App Store van Apple als de Play Store van Google sommige kwaadaardige apps doorlaten, gebeurt dit bij de Play Store vaker. Op Android-toestellen kun je bovendien relatief eenvoudig apps van buiten de Play Store installeren. Dit is niet het geval bij iPhones.


iOS vs. Android: zijn er regelmatig updates?

Frequente updates zijn essentieel om de functionaliteit van apparaten te verbeteren en mogelijke beveiligingsproblemen te verhelpen. Hieronder beoordelen we de updates en updatefrequentie van iPhones versus Android.

iPhone: lange ondersteuning met updates

Apple’s iOS heeft in de 15 jaar van zijn bestaan meer dan 70 grote updates gekregen. Apple brengt meestal jaarlijks een nieuwe versie van iOS uit. Tussen deze grote releases in zitten regelmatig patches – meestal maandelijks, maar soms wekelijks.

Dankzij Apple’s strakke controle over zijn systeem kan het bedrijf updates in één keer uitrollen naar alle iOS-apparaten. Zo worden belangrijk beveiligingspathces op tijd toegepast om grootschalig misbruik van kwetsbaarheden te voorkomen.

Apple ondersteunt apparaten bovendien vijf tot zeven jaar met updates. Dat is veel langer dan Android doet, namelijk drie tot vijf jaar.

Android: lagere frequentie van updates

Het Android-besturingssysteem heeft sinds de lancering in 2008 ongeveer 66 grote updates ontvangen. Het krijgt ook regelmatig patches om de beveiliging en functionaliteit te verbeteren. Deze kleinere updates zijn soms maandelijks, tweemaandelijks of driemaandelijks.

Omdat Android op veel apparaten wordt gebruikt, moeten fabrikanten onafhankelijk updates testen en compatibiliteitsproblemen oplossen voordat ze worden uitgerold. Dit kost tijd. Het kan dus aanzienlijk langer duren voordat gebruikers Android-updates ontvangen.

Als gevolg daarvan ontvangen Android-gebruikers minder vaak updates dan iPhone-gebruikers, waardoor ze kunnen worden blootgesteld aan kwaadaardige exploits.

Interessant genoeg is er volgens gegevens van cyberbeveiligingsbedrijf Clario de afgelopen 12 jaar veel meer zoekinteresse geweest voor iPhone-updateproblemen dan voor Android. Dit betekent niet noodzakelijk dat Android-updates beter zijn, maar het kan erop wijzen dat Android minder updateproblemen heeft.

Oordeel

De controle van Apple over zijn apparaten stelt het bedrijf in staat om broodnodige beveiligingspatches snel te pushen. De updatefrequentie van Apple is met 51 procent gestegen sinds Tim Cook de leiding over het bedrijf heeft genomen. Aangezien Apple regelmatig en efficiënt updates doorvoert, wint het bedrijf op dit gebied van Googles Android.


Veiligheidstips voor Android- en iPhone-gebruikers

Google en Apple benaderen de beveiliging van hun besturingssystemen verschillend. We geven enkele tips waarmee je de veiligheid van je apparaat kunt verbeteren; of je nu een iPhone of een Android-apparaat gebruikt.

  • Vermijd het jailbreaken van je apparaat en het downloaden van apps van buiten de App Store en de Google Play Store! Het kan verleidelijk zijn om apps die je niet in de officiële stores kunt krijgen, te sideloaden. Hierdoor ben je echter kwetsbaar voor malware.
  • Voer updates uit zodra ze beschikbaar zijn om beveiligingsproblemen te verhelpen. Werk je apps ook regelmatig bij.
  • Houd rekening met de machtigingen die je aan verschillende apps verleent. Zijn de machtigingen waar een app om vraagt echt nodig?
  • Vermijd het gebruik van onbeveiligde openbare wifi-netwerken. Hackers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot je apparaat via onbeveiligde netwerken.
  • Zorg voor een goede antivirus. Hoewel de meeste Play Store- en App Store-apps veilig zijn, zijn er enkele rotte appels. Het gebruik van een antivirusprogramma beschermt je daartegen.
  • Gebruik een VPN om je privacy en je gegevens te beschermen. Een VPN versleutelt je verkeer en verbergt je IP-adres. Dit beschermt je privacy. NordVPN is onze best beoordeelde VPN. Het heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en bijna 5.500 servers in ongeveer 60 landen.
NordVPN
Onze keuze
Aanbieding Tijdelijk €3,29 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Van
€ 3.29
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

Bekijk ons artikel over de beste iPhone VPN’s en de beste VPN’s voor Android voor andere uitstekende opties.

Conclusie: Android vs. iPhone beveiliging

Dus, zijn iPhones veiliger dan Android-apparaten? We kunnen concluderen van wel. Maar door een goede cyberhygiëne toe te passen en de bovenstaande richtlijnen te volgen, kunnen Android-gebruikers ook de beveiliging van hun apparaten verbeteren.

Hoewel ze mogelijk minder vatbaar zijn voor malware, zijn iPhones niet immuun voor de bedreigingen waarmee ook Android-gebruikers worden geconfronteerd.

Wil je meer weten over het beveiligen van je smartphone? Hier zijn enkele artikelen om je op weg te helpen:

  • Virussen en malware verwijderen van Android
  • Back-up van je iPhone maken
  • De beste VPN’s
  • De beste antivirussoftware
  • De beste adblockers
iPhone vs. Android beveiligingsvergelijking: veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag over de beveiliging van iPhones vs. Android-telefoons? Bekijk onze FAQ-sectie hieronder. Als je je vraag niet kunt vinden, kun je hieronder een opmerking achterlaten.

Is iPhone of Android veiliger?

iPhones zijn over het algemeen veiliger dan Android-telefoon. Hiervoor zijn verschillende redenen. Zo is het installeren van onveilige apps van buiten de Google Play Store op Android-telefoons eenvoudig, maar op iPhones is dat lastig. 

Bekijk onze vergelijking van de veiligheid van iPhone versus Android voor meer informatie.

Heeft iOS een goede beveiliging?

Apple’s iOS heeft een hoog beveiligingsniveau. iPhone-apps zijn gesandboxed om te voorkomen dat schadelijke apps toegang krijgen tot je bestanden of je instellingen wijzigen. Bovendien worden alle apps in de App Store grondig beoordeeld door het Apple Review-team voordat ze verschijnen.

Heeft Android ingebouwde beveiliging?

Android heeft een aantal ingebouwde beveiligingsfuncties, waaronder Google Play Protect, dat apps in de Play Store scant. Je leest meer over de veiligheid van Android en van iOS in onze vergelijking van de beveiliging van beide besturingssystemen.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

iPhone vs. Android: welk besturingssysteem is veiliger?

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×