Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

Klik hier voor een samenvatting
Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

De Ring Deurbel is een handige gadget die jou op afstand laat communiceren met iemand die voor jou deur staat. De geïntegreerde camera zorgt ervoor dat je kunt zien wat er zich voor jouw voordeur afspeelt.

Door de beveiligingsproblemen in het verleden roept het gebruik van de ring deurbel ook vragen op over de beveiliging.

Gelukkig zijn er manieren om je Ring deurbel te beschermen tegen hackers en andere nieuwsgierige ogen:

  • Gebruik een uniek en sterke wachtwoorden voor je wifi-netwerk.
  • Gebruik tweestapsverificatie.
  • Download de laatste updates.
  • Gebruik een firewall en antivirussoftware voor beveiliging van je thuisnetwerk.
  • Kijk uit voor phishingpraktijken.
  • Bewaar geen oude video’s.

Lees in het artikel hieronder alles over de beveiliging van de Ring deurbel. We kijken ook kritisch naar het privacybeleid van Ring en vetellen je alles wat je moet weten over deze slimme deurbel!

De Ring video deurbel zorgt ervoor dat je ook wanneer je niet thuis bent kunt communiceren met iemand die voor je deur staat. Een handige gadget dus, maar het gebruik van de bel met ingebouwde camera roept ook vragen op over de privacy. Toevallige voorbijgangers en buren worden ook gefilmd, of ze dat nu willen of niet. Mag dit zomaar? En hoe zit het eigenlijk met jouw veiligheid en privacy?

In dit artikel geven we antwoord op deze en meer vragen. Ook geven we tips om ervoor te zorgen dat je ring deurbel niet wordt gehackt.

Wat is de Ring deurbel

De Ring Video Doorbell is een product van Amazon. De webwinkelgigant nam Ring in 2018 over voor 1 miljard dollar. De Ring Video deurbel beschikt over een ingebouwde camera, bewegingssensoren en tweerichtingsspraak. De slimme bel ontvangt meldingen wanneer er wordt aangebeld. Via de geïntegreerde luidspreker en microfoon van de deurbel kun je op afstand communiceren met de persoon die bij jouw huis aanbelt.

De videodeurbel stuurt ook meldingen naar je smartphone of tablet. Met de Ring app kunnen gebruikers real-time video van de camera van de deurbel bekijken.

De ring deurbel maakt ook video-opnames als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt.

Hoe werkt een Ring deurbel?

  1. Monteer de Ring Video deurbel en volg de bijgeleverde instructies.
  2. Sluit de bel aan op je wifi-netwerk.
  3. Nu kan de bel notificaties versturen wanneer er beweging wordt gedetecteerd of wanneer iemand op de bel drukt.
  4. Download de Ring-app (gratis beschikbaar op iOS-, Android-en Windows 10-apparaten). Via de Ring-app op je smartphone kun je iedereen spreken die voor jouw deur staat.
  5. Bekijk een livestream van je voordeur en praat met mensen die aanbellen via tweerichtingsaudio.

Is een Ring deurbel veilig?

Hieronder bespreken we de beveiliging die Ring biedt voor de data die wordt verzameld bij jouw voordeur:

  • Standaard videoversleuteling: jouw video’s worden standaard versleuteld wanneer ze worden geüpload naar de cloud (in transit) en opgeslagen op de servers van Ring (in rust).
  • End-to-end encryptie (optioneel): gebruikers kunnen end-to-end-encryptie inschakelen in de Ring-app. Door deze geavanceerde coderingsoptie zijn de video’s alleen te ontgrendelen door een speciale sleutel die zich bevindt op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor kan niemand anders jouw video’s bekijken – zelfs Ring of Amazon niet.
  • Beveiligde video-opslag: met een Ring Protect-abonnement kun je video’s veilig opslaan op de Cloud. De video’s kunnen op elk gewenst moment worden verwijderd. Daarnaast worden ze maximaal 180 dagen bewaard in je Ring-account. Zonder abonnement op Ring Protect kun je alleen video’s bekijken die je in real time hebt gemist. Ook kun je video’s niet opslaan of delen met anderen via de ring-app. De beveiligde video-opslag van de Ring deurbel zorgt ook voor wat privacybezwaren. Hierover vertellen we later meer.

Ring beveiligt videobestanden tijdens het transport. De bestanden worden opgeslagen op veilige AWS-servers. Ring gebruikt een combinatie van AES-versleuteling (Advanced Encryption Standard) en TLS (Transport Layer Security) om dataverkeer tussen de Ring-apparaten en AWS te beveiligen. Ook wordt het dataverkeer tussen Ring-apparaten onderling versleuteld met AES, TLS en SRTP (Secure Real Time Protocol). AES is wereldwijd de meest geaccepteerde vorm van encryptie. Het is speciaal ontworpen om gevoelige gegevens te versleutelen. Door deze vorm van encryptie maakt Ring het vrijwel onmogelijk om digitaal gecommuniceerde gegevens te ontsleutelen.

TLS is een beveiligingsprotocol voor de privacy en gegevensbeveiliging voor digitale communicatie. TLS-beveiliging kan webtoepassingen helpen beschermen tegen inbreuken op gegevens. SRTP

SRTP (Secure Real-time Transport Protocol) is een beveiligd overdrachtsprotocol dat zorgt voor versleuteling, geheimhouding en verificatie van berichten voor audio- en videoverkeer dat je overdraagt.

Kan de Ring deurbel gehackt worden?

In het verleden is de beveiliging van Ring regelmatig in opspraak gekomen. De producten van Ring waren gemakkelijk te hacken. Op het internet zijn filmpjes te zien waarin hackers gebruikers toespreken via Ring-beveiligingscamera’s die in huis hangen.

Naast de beveiligingscamera’s van Ring zijn er ook incidenten bekend waarbij andere mensen toegang hadden tot beelden die de Ring deurbel maakt. In 2016 werden de eerste zorgen over de beveiliging geuit. Er werd toen een beveiligingsfout ontdekt in de de Ring Doorbell. Hierdoor konden hackers eenvoudig toegang krijgen.

In 2019 bleek ook dat de beveiliging niet op orde was. Medewerkers van Ring konden de beelden die de Ring deurbel maakt live meekijken. Ook bleek in dat jaar dat de audio en video die door de camera werden verstuurd, totaal niet versleuteld was. Dit ontdekte Beveiligingsbedrijf Dojo. Hierdoor was de data gemakkelijk te onderscheppen voor hackers. Dit lek is inmiddels gedicht.

Bovenstaande privacyproblemen zorgen ervoor dat mensen bang zijn dat de Ring Video Doorbell gehackt kan worden. Gelukkig zijn bovenstaande problemen opgelost en biedt Ring sinds 2020 end-to-end-encryptie. Wanneer beelden dan onderschept worden, kunnen kwaadwillenden niets met deze informatie. Alleen de gebruiker heeft de sleutel. Beveilig je account daarom altijd met encryptie en tweestapsbeveiliging. Zo weet je zeker dat niemand mee kan kijken. Onderaan dit artikel geven we nog meer tips voor het beschermen van je account.

Ring deurbel en privacy

Op de website van Ring lezen we de volgende slogan: ‘jouw privacy is onze prioriteit’. Is dit ook echt zo? We bespreken alles rondom de privacy van de slimme deurbel hieronder!

Privacy van jouw gegevens

We namen een duik in het privacybeleid van Ring om te bekijken welke gegevens Ring verzamelt.

Ring en moederbedrijf Amazon verzamelen een aantal gegevens die ze over jou verkrijgen zoals:

  • Contactgegevens.
  • Accountgegevens.
  • Betalingsgegevens.
  • Geolocatie van je mobiele apparaat.
  • Productinstallatiegegevens.
  • Technische gegevens over je Ring-product.
  • Gegevens over je interacties met de websites en mobiele apps van Ring.
  • Gegevens die Ring verkrijgt van externe socialemediadiensten (zoals Facebook) of betalingsdiensten (zoals PayPal) als je ervoor kiest om deze diensten aan je Ring-account te koppelen.
  • Gegevens die Ring verkrijgt van externe zakenpartners (als je works With Ring-producten of -diensten gebruikt)
  • Gegevens die je verstrekt in verband met vacatures bij Ring (zoals contactgegevens).
  • Overige persoonlijke informatie die in de content staat die je naar Ring stuurt (bijvoorbeeld via de functie ‘contact’ of klantenservicetools op website).

Als je de Ring-producten gebruikt dan verzamelt Ring ook bepaalde gegevens op automatische wijze, zoals cookies, webserverlogs en andere technologieën. Deze geautomatiseerde technologieën worden gebruikt om gegevens te verzamelen over je apparatuur, surfgedrag en gebruikspatronen. Ring geeft aan dat deze technologieën worden gebruikt om producten en diensten te verbeteren.

De enorme hoeveelheid gegevens die met Ring-apparaten worden verzameld, vergroot de zorgen over de privacy. Want met wie worden deze gegevens gedeeld?

Met wie deelt Ring gegevens?

In de privacyverklaring van Ring is te lezen dat Ring gegevens kan delen met:

  • Gelieerde bedrijven en dochterondernemingen.
  • Dienstverleners die diensten namens ons verlenen, zoals orderverwerking en analyse en opslag van gegevens.

Ring geeft aan dat ze ook persoonlijke gegevens kunnen verstrekken als ze daartoe bijvoorbeeld verplicht zijn door wetgeving of juridische procedures.

Het bedrijf laat weten dat de gedeelde data alleen wordt gebruikt om de producten en diensten te verbeteren. Begin 2020 bleek uit onderzoek van belangenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) echter wel dat er persoonsgegevens verkocht werden aan partijen zoals Facebook en Google. Deze partijen kunnen deze data vervolgens gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Beveiligingsmaatregelen Ring

In 2020 heeft Ring extra beveiligingsmaatregelen getroffen om gebruikers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze hun privacy beter kunnen bewaren. Ring maakte de volgende aanpassingen:

  • Tweestapsverificatie: Sinds 2020 heeft Ring het inschakelen van tweestapsverificatie verplicht gesteld. Ring-gebruikers moeten telkens wanneer ze inloggen ook een eenmalige 6-cijferige code invoeren die ze toegestuurd krijgen via e-mail of sms. Dit moet zorgen voor een extra beveiligingslaag.
  • Melding wanneer iemand inlogt: Ring-gebruikers krijgen een melding wanneer iemand heeft geprobeerd in te loggen op hun account. Wanneer dit een persoon is die je niet kent, kun je deze persoon ook de toegang ontzeggen. Hierdoor wordt het lastiger om een Ring-account te hacken.
  • Aangepast control center: gebruikers kunnen kiezen dat data niet wordt gedeeld met derden voor gepersonaliseerde advertenties. Verder werkt het bedrijf nog aan een functie die ervoor moet zorgen dat je er ook voor kunt kiezen om geen analytische data meer te delen. Tot die tijd hebben zij de meeste van hun analyseservices gepauzeerd.

Tips Ring deurbel – beschermen Ring account

Hieronder vind je een aantal tips voor om je account zo goed mogelijk te beschermen:

  • Gebruik unieke en sterke wachtwoorden om je wifi-netwerk te beschermen. Een goede wachtwoordmanager helpt jouw wachtwoorden veilige te onthouden en kan helpen bij het generen van goede wachtwoorden.
  • Gebruik tweestapsverificatie (dit is nu standaard ingeschakeld).
  • Download altijd de laatste updates. Updates komen met essentiële beveiligingspatches, dus het is erg belangrijk om deze direct te installeren.
  • Gebruik een firewall en goede antivirussoftware om je thuisnetwerk te beveiligen.
  • Wees alert op phishingpraktijken, waarbij kwaadwillenden jouw inloggegevens afhandig proberen te maken door middel van een e-mail of sms die niet van echt te onderscheiden is.
  • Bewaar geen oude beelden. Als hackers inloggen op jouw Ring-account, dan kunnen ze naast de de livestream van de camera ook toegang krijgen tot oudere video’s.

Ring deurbel – waarborgen privacy voorbijgangers

Naast de privacy van jouw gegevens roept de Ring deurbel ook vragen op over de privacy van toevallige voorbijgangers. De bel kan namelijk ook inbreuk maken op de privacy van buren en bezoekers. De eigenaar van een Ring deurbel kan ervoor kiezen om de bewakingscamerafunctie van Ring te gebruiken. Bezoekers die aan de deur komen, pakketbezorgers of buren hebben hierover geen zeggenschap.

Dit heeft als gevolg dat het privéleven van individuen kan worden gefilmd zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Ook hebben zij geen zeggenschap over wat er met de opgenomen beelden gebeurt. De privacy en veiligheid van miljoenen mensen kan in gevaar komen zonder dat ze het weten. Vooral als de beelden in de verkeerde handen vallen.

Onderstaande tips helpen om de privacy van je buren te respecteren:

  • Overleg met je buren en informeer ze over de slimme deurbel. Laat je buren zien wat de camera opneemt.
  • Maak geen opnames van de openbare weg.
  • Plaats de deurbel in het zicht en gebruik de meegeleverde sticker. Zo weten gasten dat ze op video vastgelegd worden.
  • Gebruik het Ring protect abonnement niet. Je hebt dan alleen een livestream en de beelden worden niet opgeslagen. Je weet dan zeker dat je je aan de AVG houdt.

De digitale deurbel en de AVG

Als iemand wordt gefilmd met een videodeurbel, dan kan dit mogelijk vallen onder de werking van de Algemene Verwerking Gegevens. Deze strenge privacywet geeft aan dat het een persoonsgegeven is wanneer iemand herkenbaar is gefilmd. Dit roept de vraag op of het in het kader van de AVG is toegestaan om een videodeurbel te gebruiken.

Wanneer alleen het eigen terrein of woning wordt gefilmd dan is dit toegestaan. Wanneer de openbare weg wordt gefilmd dan kan dit in strijd zijn met de AVG. In dat geval worden namelijk ook mensen gefilmd die deze weg gebruiken.

In 2020 trok de Autoriteit Persoonsgegevens aan de bel. De toezichthouder gaf aan dat de deurbel met camera niet zomaar bij de voordeur opgehangen mag worden. Als deze slimme deurbel de openbare weg filmt, dan treedt de AVG in werking waarin is vastgelegd dat je geen opnames van de openbare weg mag maken.

In de praktijk blijkt dat de openbare weg vaak toch gefilmd wordt. Dit bleek ook uit ons onderzoek uit 2019 naar beveiligingscamera’s in Nederland. Het overgrote deel van de aangemelde camera’s betreft camera’s die niet door een overheidsinstantie worden beheerd; 211.308 van de 228.530 camera’s zijn van bedrijven of particulieren. Hiervan is 87,6% op de openbare weg gericht.

In de Europese privacywetgeving is tevens vastgelegd dat je vooraf duidelijk moet laten weten dat iemand gefilmd wordt. Veel fabrikanten van slimme deurbellen voegen om deze reden stickers toe aan hun product. Ook Ring heeft zo’n sticker ontworpen. De stickersjablonen zijn te downloaden op de website van Ring.

Tot slot

De Ring deurbel maakt verbinding met je wifi-netwerk en is een handige gadget waarmee je op afstand kunt communiceren met mensen die voor je deur staan. De Ring deurbel brengt echter ook gevaren met zich mee. Je schaft een Ring Video deurbel aan om je huis te beveiligen, maar jouw persoonlijke gegevens zijn daarbij niet veilig. Gelukkig kun je wel een aantal maatregelen treffen om je Ring deurbel veilig te houden. Zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden en een antivirus gebruikt om je thuisnetwerk te beveiligen. Mocht je je wifi-netwerk nog verder willen beveiligen dan kan dat met een VPN.

Ben je benieuwd naar de privacyrisico’s van andere (slimme) apparaten in huis? Lees dan ook onderstaande artikelen:

  • Privacyrisico’s van je smart watch
  • De privacyrisico’s van je fitness tracker
  • Privacyrisico’s van je smart glasses
  • Privacyrisico’s van je smart speaker
Privacy van de Ring videodeurbel: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over de Ring deurbel? Bekijk het overzicht met veelgestelde vragen hieronder en controleer of jouw vraag er tussen staat.

Hoe werkt de Ring deurbel?

De Ring deurbel is en slimme deurbel die is verbonden met het wifi-netwerk van je huis. Om de bel te kunnen gebruiken moet je de Ring-app downloaden. Wanneer iemand aanbelt ontvang je een melding. Via de ingebouwde camera kun je zien wie er voor je deur staat en kun je met deze persoon communiceren op afstand.

Kan een Ring deurbel gehackt worden?

De Ring deurbel is verbonden met het wifi-netwerk en kan in principe gehackt worden. Gelukkig kun je maatregelen nemen om je account zo goed mogelijk te beschermen. Je leest deze tips in het artikel “Ring: hoe veilig is deze video deurbel”

Heb je een abonnement nodig voor Ring deurbel?

Nee, je kunt de Ring deurbel ook prima gebruiken zonder abonnement. Zonder abonnement kun je video’s niet opslaan. Als je video’s wilt bewaren, dan moet je een Ring Protect-abonnement afsluiten.

Hoe kun je jouw Ring deurbel beschermen?

Met onderstaande tips kun je jouw Ring deurbel beschermen:

  • Bescherm je wifi-netwerk met unieke en sterke wachtwoorden.
  • Gebruik tweestapsverificatie.
  • Download altijd de laatste updates.
  • Gebruik een firewall en antivirussoftware om je thuisnetwerk te beveiligen.
  • Kijk uit voor phishing (kwaadwillenden die jouw inloggegevens proberen te stelen)
  • Bewaar geen oude beelden.


This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×