Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Painea noastra cea de toate zilele

  Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este o noutate. Multi dintre pescari cunosc si folosesc paine ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala asa zise clasice, (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul scontat, sau sunt nepotrivite unui anumit luciu de apa. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care nu cunosc, sau nu cunosc indeajuns de bine modalitatile in care putem folosi aceasta “materie prima” ieftina, si la indemana oricui.

 Oferta de pe piata este mai mult decat bogata, si intalnim varietati de paine oarecum ciudate pentru romanul obisnuit doar cu cele trei-patru varietati prezente pana nu demult prin brutarii.

 Painea se poate folosi ca atare,(1) in combinatia unor paste, ca principal ingredient, (2) sub forma de pesmet, (3) sau ca nada, (4).

1. Cubul de paine
  Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1…2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter. Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul. Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adios de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa, De preferat fabricata altfel decat industrial unde se folosesc tot felul de E-uri.

2. Pasta
  Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:

  • frunze de spanac taiate fin – pentru crap, amur, (cteno);
  • miez de rosie pasat – pentru crap, amur;
  • galbenus de ou – pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
  • mamaliga – pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
  • halva – pentru crap;
  • pudra din boilies pisate – pentru crap, caras. 

  Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.

3. Pesmetul, (painea uscata)
  Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
  Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5…10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.

4. Nada
  Se taie o paine neagra sau graham in doua, si se pune la inmuiat in apa cam o ora. Se stoarce bine, si se da prin sita de malai. Ceea ce rezulta se amesteca cu srot de floarea soarelui, mamaliga, halva, boabe de porumb si de grau, de canepa, etc. intrand in compozitia nadei pentru ciprinide

(c) ianuarie 2003, Alexandru Trentea
http://pepatuldenada.blogspot.com/feeds/posts/default?alt =rss


This post first appeared on Pe Patul De Nada, please read the originial post: here

Share the post

Painea noastra cea de toate zilele

×

Subscribe to Pe Patul De Nada

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×