Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Så odlar och sköter du Persika

Persikor uppskattas av många för sitt saftiga fruktkött och sin söta smak. Det kan vara givande att odla persika på egen hand. I den här guiden går vi igenom hur du gör. Läs för att säkerställa att ditt odlingsprojekt bär frukt!

LÄS MER: Så odlar och sköter du om Fredskalla

 Varför ska jag odla persika?

  • Möjligheten finns även här – Det är möjligt då persikoträd kan anpassa sig till olika klimat.
  • Persikoträd är vackra – På vårkanten får de rosa, vackra blommor.
  • Frukten är god – Det bästa med dessa träd är såklart de saftiga persikorna.

Så odlar du persika

Persikoträd (Prunus persica) är känd för sina goda frukter och vackra blommor. Dessa träd är faktiskt ganska lättskötta. De kräver dock rätt förhållanden och skötsel för att trivas. Följ stegen nedan för att lyckas med att Odla Persika här i Sverige!

1. Välj rätt plats och jord

Valet av plats är helt avgörande. Ett persikoträd behöver mycket sol för att trivas. Därför bör du välja en plats där trädet får minst 6-8 timmars direkt solljus per dag. Detta är viktigt för att frukten ska kunna mogna och smaka gott. Se också till att den plats du väljer är skyddad från starka vindar och sänkor där kall luft kan samlas.

Persikoträd föredrar jord som är väldränerad och fruktbar. Om dräneringen inte är tillräckligt bra kan rotröta och andra problem uppstå. Jordens pH-värde bör ligga mellan 6,0 och 7,0. Om du är osäker på vilken kvalitet din jord har bör du överväga att göra ett pH-test. Tillsätt vid behov kalk eller svavel för att justera jorden och uppnå önskat pH-värde.

Kan man ha persikoträd i Sverige?

Ja, det kan vara utmanande men inte omöjligt att odla persika i Sverige. Du bör dock välja en köldtålig sort och odla den på den skyddad, solig plats eller i ett växthus.

2. Plantera ditt träd

Våren är den bästa tiden för att plantera ett persikoträd. Särskilt gynnsamt att odla persika är det så fort risken för kalla frostnätter har minskat. Genom att plantera då ger du trädet hela våren att etablera sig.

Gräv ett hål som är dubbelt så brett och lika djupt som plantans rotsystem. Var försiktig så att du inte skadar rötterna när du placerar trädet i hålet. Fyll sedan igen hålet försiktigt och packa jorden lätt runt rotsystemet. På så vis kan du undvika att luftfickor uppstår.

Måste man ha två persikoträd?

Nej, du behöver inte ha två träd för fruktsättning eftersom persikoträd är självfertila. Ett enda träd kan alltså ge frukt på egen hand.

Kan man odla persika från kärna?

Ja, du kan odla persika från en kärna av frukten. Men du bör då ha en stor portion tålamod. Det kan nämligen ta flera år innan trädet ger frukt. Dessutom kanske inte frukten liknar den som kärnan kommer från.

3. Vattna och gödsla

Under de första åren är det viktigt att regelbundet vattna ditt persikoträd. Detta gäller särskilt under torrare perioder. När du odlar persika bör du ge ditt träd ungefär 2,5 cm vatten per vecka. Försök att hålla jorden jämnt fuktig utan att den blir vattenmättad.

Gödsla också persikoträdet regelbundet för att ge trädet goda förutsättningar att växa och ge frukt. Använd ett balanserat gödsel som innehåller en jämn fördelning av kväve, fosfor och kalium. Gör detta tidigt på våren och sedan på nytt efter blomningen när frukten börjar växa. Följ alltid anvisningarna på paketet så kan du undvika att övergödsla.

4. Beskär

Beskär ditt träd för att ge det goda förutsättningar att växa sig starkt och friskt. Då förbättrar du luftcirkulationen och låter trädet suga åt sig av solljuset. Därmed förbättras möjligheterna för att trädet bär rikligt med frukt. Samtidigt avlägsnar du också skadade eller sjuka grenar genom beskärningen.

Det bästa tillfället att beskära ett persikoträd är på vintern när trädet vilar. Då är risken att trädet drabbas av sjukdomar eller att skadedjur angriper de beskärda delarna minimal.

Fokusera på att ta bort eventuella grenar som växer inåt mot trädet. Prioritera även de grenar som korsar eller skaver mot varandra. Det är även viktigt att hålla mitten av trädet öppet för att öka luftflödet och maximera mängden solljus som når frukten.

Så sköter du om ditt persikoträd

För att sköta om ditt persikoträd bör du:

  • Bekämpa skadedjur och sjukdomar – Förebygg angrepp från exempelvis bladlöss samt sjukdomar som krussjuka. Vid tecken på angrepp eller sjukdom använder du lämpliga bekämpningsmedel eller andra metoder för att rädda trädet.
  • Förbereda trädet för vintern – Se till att trädet är väl vattnat innan marken fryser. Skydda också stammen med ett lager av täckbark eller en juteväv.
  • Plocka frukten när den är mogen – Plocka frukten när den är redo att skördas. Fortsätt att sköta om ditt persikoträd för att kunna njuta av frukten även kommande år!

Hur lång tid tar det innan persikoträd ger frukt?

Dessa träd börjar vanligtvis ge frukt efter 3-4 år. Exakt hur lång tid det tar innan ditt persikoträd ger frukt kan dock variera. Dina odlingsförhållanden och trädets sort är två viktiga faktorer som spelar in.

Men Förhoppningsvis lyckas du odla persika så pass väl att trädet bär frukt. Persikorna är mogna och redo att plockas när de känns mjuka om du trycker lätt på dem. De har då även en fullt utvecklad färg. De bör lossna från trädet bara du vrider lätt på dem. Passa helst på att skörda dina persikor under de svala morgontimmarna så maximerar du deras hållbarhet och smak.

Summering – Så odlar du persika

Det krävs tålamod och omsorg för att odla persika och sköta om ett persikoträd. Men det kan samtidigt vara väldigt givande att ge sig i kast med detta projekt. På våren slår de vackra blommorna ut och på sommaren kan du njuta av de goda frukterna. Rätt skött kan trädet ge dig mycket glädje i många år framöver. Så överväg att låta din trädgård få ett tillskott i form av denna fantastiska växt!

Foto längst upp: gardeningknowhow.com

Detta inlägget Så odlar och sköter du Persika kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Så odlar och sköter du Persika

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×