Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Silverranka – Skötsel och planteringstips

Silverranka (Scindapsus pictus) är en vintergrön klätterväxt i familjen Araceae och är en populär krukväxt. Denna spektakulära växt definieras av stora, hjärtformade blad, med skimrande silvervariation. Silverrankan är en mycket tålig och lättskött växt. Den bildar även långa rankor och passar i ampel eller på spaljé. Växten gillar inte för stark sol utan trivs bättre i halvskugga.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Flasklilja

Varning: växter i släktet Scindapsus anses vara giftiga för kattdjur, hundar och även hästar, så var försiktig med denna krukväxt om du har håriga kompisar i ditt hem.

Silverranka skötsel

Scindapsus pictus är en långsamväxande växt som anses vara ganska litet underhållsfri och dessutom lättodlad. Även om det är en blommande växt, är det extremt ovanligt att den genererar i blom när den odlas inne, så oroa dig inte om du inte ser någon form av blommor på din växt.

Ljus

I sin naturliga livsmiljö är Silverrankan en växt i skogen, så en plats som får lagom solljus och halvskugga är bäst. Ändå kan den likaså uthärda medium till svagt ljus ganska bra, även om det säkerligen kommer att producera minimal utveckling i minskade ljusproblem. Håll den borta från direkt solsken, eftersom det kommer att bränna löven på denna exotiska växt.

Jord

Denna växt är känslig för rotröta så den måste odlas i en lös, väldränerande krukblandning som bevarar vatten utan att bli fuktig. Samtidigt klarar sig Exotica bäst i jord som är riklig och även rik på naturliga produkter. En kombination av motsvarande komponenter orkidébark, kokostorv, krukjord och perlit ger en enastående jordblandning för dessa växter som är ventilerad, bördig och även fuktig hur väldränerande den än är.

Vattning

Silveranka bör bara vattnas när övre del jord är helt torr. Låt aldrig växten torka ut helt eftersom detta snabbt kan krympa rötterna, men den behöver inte hållas ständigt våt eftersom detta kan leda till rotröta. På sommaren när den växer aktivt kan du behöva vattna din planta varje vecka, medan du under vintersäsongen kan dra ner på vattningen avsevärt.

Temperaturnivå och luftfuktighet

Även om den tillhör de tropiska regnskogarna i Sydostasien, klarar sig ”Exotica” förvånansvärt bra i typiska hustemperaturnivåer såväl som fuktnivåer. Som hävdas, det värdesätter viss extra luftfuktighet om den är tillgänglig. Se till att du inte avslöjar din växt för temperaturnivåer som är listade under 16 grader, och håll den långt från dragiga fönster eller luftventiler när det är möjligt. Scindapsus pictus ’Exotica’ odlas vanligtvis som krukväxt på grund av dess stränga temperaturnivåkrav, men kan dessutom odlas utomhus året runt i milda klimat.

Gödselmedel

Förutom en produktiv krukväxtkombination, uppskattar Scindapsus pictus ’Exotica’ rutingödsling under våren såväl som sommarsäsongen när den växer proaktivt. Använd en välbalanserad flytande växtfoder under en månad under vattning för att motivera en sund utveckling, samt sluta gödsla på hösten när växten börjar bli inaktivitet.

Beskärning

Silverranka är en långsamtgående kultivator och även trimning behövs absolut inte. Om du väljer att trimma din växt är beskärning under våren och sommaren bäst. Använd ett par vassa, snygga trimsaxar eller saxar och trimma även eventuella stjälkar du vill förkorta. Med tiden kan beskärning uppmana till en buskig tillväxtrutin och även ett fylligare utseende. Som en inkluderad belöning kan alla typer av stamsticklingar som tas under beskärningen återanvändas för att cirkulera helt nya växter.

Förökning

  • Silverranka kan förökas med stamsticklingar. Med tanke på att det är en långsam växande växt, så tar processen lite längre tid, men med lite tålamod kommer du säkert att odla helt nya växter snabbt.
  • Använd ett par vassa, bra beskärningssaxar eller saxar, ta stamsticklingar från mammaplantan som har mellan 3 till 5 noder. Noderna är de små knölarna längs stammen där de nedfallna löven och luftburna ursprung växer ifrån – det är också här nya ursprung säkert kommer att växa fram.
  • Ta sticklingarna samt bli av med de nedersta 2 till 3 bladen från stjälken till genom att försiktigt dra eller vrida av dem. Detta kommer säkerligen att exponera bottennoderna längs stammen.
  • Förbered en behållare med färskt vatten på rumstemperaturnivå och placera även sticklingarna i behållaren och se till att den lägsta nivån av sticklingarna med de avslöjade noderna är helt nedsänkta i vatten medan de återstående löven ovanpå reduktionen sitter ovanför ytan området av vattnet.
  • Placera behållaren på en plats som får flera timmars starkt, indirekt ljus, och garantera att du omvandlar vattnet en gång i veckan för att hålla det fräscht. Efter ett par veckor borde du börja se små ursprung växa från noderna längs stjälkarna.
  • När sticklingarna är minst 2 till 3 tum långa kan du hårtransplantera sticklingarna från vatten till jord. Förbered en krukkärl med en väldränerande krukblandning och plantera även de rotade sticklingarna i jorden.
  • Vattna de nyodlade sticklingarna mycket och placera dem tillbaka på en ljus plats. Se till att smutsen förblir jämnt fuktig under de första 1 till 2 veckorna för att hjälpa de nya ursprungen att anpassa sig till jorden och efteråt återuppta ett normalt bevattningsschema.

Omplantering

Denna Scindapsus klarar sig bra i samma kruka ett antal år åt gången och behöver inte regelbundet omplanteras. När du planterar om din växt är det bäst att göra det under vår- eller sommarsäsongen. Välj en kruka som är 1 till 2 tum större än den tidigare behållaren, samt garantera att den har dräneringshål. Plast eller terrakotta är båda inget bra krukval, välj hellre lerkrukor.

Eliminera växten från dess tidigare kruka och bli försiktigt av med all form av överflödig smuts från dess ursprung. Förbered den helt nya krukan med en väldränerande krukväxtblandning och flytta även växten till sin helt nya kruka, klappa ner smutsen ordentligt runt växtens ursprung. Vattna växten väl och återför den till sin ursprungliga plats.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Silveranka är inte särskilt mottaglig för några insekter eller tillstånd, men du bör se upp för några vanliga krukväxtskadegörare som spindkvalster, spann, mjöliga insekter, trips, samt svampmygg. Att regelbundet undersöka din växt för indikatorer på insekter är en fantastisk metod för att fånga potentiella utbrott tidigt samt undvika fullständiga invasioner. Likaså, se till att inte övervattna din växt, eftersom fuktproblem ger den perfekta atmosfären för farliga svampar att frodas i smutsen som kan orsaka ursprungsröta.

Vanliga problem med Silveranka

Gula blad

Gula löv kan vara resultatet av ett par olika problem med din planta, men oftast är de en indikation på att din planta är övervattnad eller upplever rotröta. Var noga med att inte övervattna din växt och låt de ledande par tum av jord torka helt mellan vattningarna. Om din planta inte är övervattnad men fortfarande utvecklar gula nedfallna löv, kan det antyda att din planta är undervattnad eller på annat sätt får tillräckligt med ljus.

Brist på variation

Om denna brokiga växt inte får tillräckligt med ljus kommer den att börja förlora sin slående silvervariation. Se till att din Scindapsus pictus får flera timmars starkt, indirekt ljus om du vill att dess variation ska förbli riklig.

Hämmad tillväxt

Denna växt är känd för att vara en långsamväxande, så få inte panik om du inte märker massor av tillväxt varje år. Men om du inte märker någon tillväxt kan detta vara ett tecken på att något är fel. Vanligtvis betyder det att din Scindapsus inte får tillräckligt med ljus, men det kan också vara ett resultat av undervatten.

Krullade blad

Om din växt har böjda löv betyder det att din växt är undervattens. Dessa tropiska vinstockar tycker om att torka något mellan vattningarna men bör inte torka ut hela vägen.

FAQ

Gillar Silveranka att klättra?

Även om det inte är nödvändigt, klarar sig dessa krukväxter bra när de är försedda med ett stöd att klättra som en mossstång eller spaljé.

Foto längst upp: Blomsterlandet

Detta inlägget Silverranka – Skötsel och planteringstips kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Silverranka – Skötsel och planteringstips

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×