Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hartassbräken – skötsel och planteringstips

Hartassbräken (Phlebodium aureum) är ett framträdande krukväxt val. Denna typ av ormbunke är relativt mycket lätt att odla och är mer än nöjd med grundläggande luftfuktighet i huset. Förutom sin lättsamma natur är Hartassbräken Blue Star, känd för sina långsträckta, flerflikiga Blad samt behaglig grön nyans.

Denna växt är infödd i exotiska regioner i hela Nord- och även Sydamerika, där den växer naturlig. Den sprider sig genom att smyga rötter som hjälper den att växa upp i träd och även vinstockar i skogens underbeläggning där den kan bli ca 1 m hög. Inuti ditt hem kan den här växten odlad i väldränerand jordblandning, sällan blir större än 60 cm hög.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

I denna artikel går vi igenom hur man odlar och även ta hand om Hartassbräken inomhus.

Hartassbräken skötsel

  • Välj ett område som får medium till starkt indirekt ljus.
  • Plantera denna ormbunke i en tjock, väldränerande krukväxt jordblandning.
  • Håll den jämnt fuktig, men se upp för övervattning.
  • Välj en mysig plats med medel till hög fuktighet.

Ljus

Medan flera ormbunkar typer växer i svagt ljus, värdesätter den Hartassbräken, mycket indirekt ljus. Den kan fortfarande överleva i minskade ljusförhållanden, men dess vegetation kommer säkert att vara glesare och mycket mindre frodig. Förhindra långvariga perioder av intensivt direkt solljus, vilket kan fälla denna växts känsliga lövverk.

Jord

Med tanke på att ormbunkar är naturligt epifytiska, gör de sig bäst i en lös, ventilerad krukväxtblandning. En jordfri blandning som tex. orkidébarkblandning är utmärkt. Om du använder vanlig jord, se till att lägga till mycket perlit och även orkidébark för att göra blandningen superbiffig och luftig.

Vattning

Liksom majoriteten av ormbunkar, värderar himlens stjärnormbunke konsekvent fukt. Ändå kommer sättet att strö över din ormbunke säkert att bero på vilken typ av jordblandning du har den i.

Om du använder orkidébark, bör du vattna din växt med hjälp av en blöt-och-torka metod. Detta görs genom att fylla en skål (eller ditt handfat) med vatten på temperaturnivå samt placera krukan rakt i vattnet och se till att rötterna är nedsänkta. Låt plantan sitta i vattnet i 15 till 20 minuter så att orkidébarken kan suga upp vattnet.

För att denna teknik ska fungera måste växten pottas i en kruka med dräneringsöppningar så att vattnet kan rinna av rören öppet från krukan när det elimineras. Vattna din borste en eller två gånger i veckan under våren och även sommaren, samt reducerat på hösten och även vintern.

Omvänt, om du använder en blandning med jord (som håller vatten lite mycket mer bekvämt), är det idealiskt att vattna när den översta tum av jorden faktiskt har torkat ut. Jorden bör vara ständigt fuktig, men inte mättad. Se upp så att du inte övervattnar din ormbunke, eftersom dessa växter är känsliga för rotröta.

Temperaturnivå och Fuktighet

Den här gröna växten värderar behagliga temperaturer och även medel till hög luftfuktighet. Standardhemtemperaturer samt luftfuktighetsnivåer är vanligtvis bra, men det kommer definitivt inte att motsätta sig om det erbjuds lite extra fukt.

Normalt fuktiga utrymmen i bostaden som duschrum och även grovkök, är underbara områden för att utöka en Hartassbräken, eller så kan du öka luftfuktigheten med hjälp av en liten luftfuktare nära växten. Undvik att placera din ormbunke nära luftiga ventiler och fönster som torkar luften.

Gödselmedel

Hartassbräken värdesätter regelbunden gödsling under våren och sommaren. Applicera en välbalanserad krukväxtgödsel förtunnad till halv seghet en gång i månaden under hela vattningen. Sluta gödsla på hösten så snart temperaturnivåerna börjar sjunka.

Hartassbräken förökning

Hartassbräken sprids snabbast av avdelningar, även om mogna växter dessutom kan återskapas av sporer. Förökning är ett fantastiskt sätt att skapa nya växter, eller försvaga en stor växt. För att sprida din ormbunke efter avdelning, följ dessa enkla åtgärder:

Ta bort din växt från sin kruka och lägg den också åt sidan för att undersöka ursprungssfären.
Använd dina händer och slit försiktigt isär rötterna tills du kan skilja en klump av blad från huvudväxten. Var noga med att skada så få rötter du kan under processen.
Om det behövs, använd en vass, ren kniv eller en trimsax för att ta bort alla typer av ursprung som håller ihop plantorna och undviker delning.
Omplantera den nyligen separerade plantan i en annan behållare med en väldränerande krukblandning och vattna ordentligt.
Återför båda plantorna till sina ursprungliga områden och håll även smutsen lika våt.

Omplantering

Hartassbräken behöver inte planteras om ofta – vartannat till vart tredje år när den väl har vuxit ur är krukan allt den behöver. Välj en ny kruka som bara är två till fyra tum större än den sista behållaren, och återuppliva så mycket av smutsen du kan under omplanteringen. Om möjligt, vänta till våren eller sommarsäsongen för att plantera om eftersom växten proaktivt expanderar under dessa månader.

Typiska angrepp

Liksom många krukväxter är Hartassbräken benägen för några vanliga buggar och sjukdomar. Leta efter insekter som spinnkvalster, trips, svampmygg, samt tillstånd som kronröta och rotröta. Undvik kronröta genom att garantera att du aldrig någonsin häller vatten på växtens blad under vattning, och sörjer också för mycket vattendränering i smutsen för att stoppa rotröta.

Vanliga växtproblem

Hartassbräken anses vara svåra att expandera som krukväxter till följd av deras val för fuktproblem samt konstant vattning. Även om den blå kändisborsten är känd för att vara ganska hållbar och även enkel att odla, är den fortfarande sårbar för ett par vanliga problem.

Bruna blad

Blad som förvandlas bruna och krispiga är normalt en indikator på att din borste behöver mer fukt eller hanterar undervatten. Tyvärr finns det inget annat sätt att rädda ett blad som faktiskt har blivit brunt och även krispigt, men genom att justera borstens expanderande förhållanden kan du stoppa framtida blad från att dra sig tillbaka.

Skrynkliga blad

Ett annat typiskt tecken på undervatten samt frånvaro av fukt är blad som skrynklar känner sig själva. Prova att lägga till en liten luftfuktare till din växts expanderande atmosfär, eller placera krukan på en stenbricka full med vatten för att öka fukten.

FAQ

Vad är det för bruna prickar på baksidan av min Hartassbräken löv?

Om du upptäcker små, balanserade brunaktiga prickar på baksidan av borstens blad, få inte panik. Din ormbunke expanderar sporer i ett försök att återskapa, vilket är ett tecken på att den är frisk och välrenommerad.

Ska jag fukt spraya min Hartassbräken dagligen?

När det är möjligt är det ständigt bäst att använda en luftfuktare eller stenbricka för att förbättra luftfuktigheten runt en växt kontra imma. Imma kommer inte att öka luftfuktigheten på lång sikt, och att lämna väta på borstens blad kan erbjuda möjligheter för svampinfektioner att sprida sig.

Foto längst upp: Planatagen

Detta inlägget Hartassbräken – skötsel och planteringstips kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Hartassbräken – skötsel och planteringstips

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×