Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Förmakspalm – Skötsel och planteringstips

Förmakspalm (Howea forsteriana) eller Kentiapalm som den även kallas, är ett fantastiskt snyggt palmträd.  Den växer naturligt i tropiska klimat och är också en föredragen krukväxt. Denna palm växer långsamt men kan i slutändan nå nära 12 m höjd. Palmen har en exklusiv känsla och ses ofta i finare hotell och lyxiga miljöer. Växten har välvda, upprättstående, fjäderliknande blad som sträcker sig runt 1,5-2 meter upp.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Bladen växer från en smal stam som utvecklas från grönt till mörkt brunaktigt. Sammetslena vita blommor bildas i slutet av året, och de banar sen väg för små avlånga frukter. Denna växt odlas bäst på våren. I detta inlägg går vi igenom förmakspalm skötsel och planteringsråd.

Förmakspalm skötsel

Denna palm gillar bäst ljumma temperaturnivåer, då den härstammar från tropik klimat. Men den kan anpassa sig till en mängd olika förhållanden, bestående av ganska reducerat ljus, olika jordtyper, samt måttlig kyla.

När din Kentiapalm väl är utvecklad kommer den att kräva extremt lite vård. Planera att vattna under torka, gödsla säsongsvis och beskära bara de döda (eller ohälsosamma) bladen. På samma sätt, försök att undvika att plantera om din palm eller gräva runt den om det inte är absolut nödvändigt, för att undvika rotskador.

Ljus

Att få ljuset perfekt är viktigt för att odla Kentiapalmer framgångsrikt. Otillräckligt ljus kan begränsa bladutvecklingen, liksom palmen förmodligen inte kommer att generera blommor. Alldeles för mycket ljus eller exponering för extremt ljus kan bränna bladen. Fullvuxna Kentia-händer tål fullständigt solljus, men händer som är yngre än 5 år bör bara sättas i indirekt ljus.

Jord

Förmakspalmer gillar en väldränerad sandig eller bördig jord. Men de kan också anpassa sig till lerjordar så länge det fortfarande finns lämplig dränering. Ett surt smuts-pH är bäst, men de kan tolerera ett neutralt till svagt alkaliskt pH.

Vattning

Kentiapalm gillar lätt fuktig jord och de tål inte allvarlig torka eller övervattning. Planera att vattna när den översta delen av jorden torkar ut. Men se till att jorden inte hamnar i blöt, eftersom det kan leda till rotröta. Du kan minska vattningen något under förlust- och vintersäsongen, eftersom palmens utveckling minskar för säsongen.

Temperaturnivå och fukt

Kentiapalmer kan uthärda temperaturnivåer på cirka 40 grader varmt till 10- grader korta perioder. Men de gillar att temperaturnivån ligger över cirka 25 grader varmt, då mår de allra bäst.

Dessutom räcker det med en måttlig luftfuktighet. Dessa palmer kämpar i för mycket fuktighet, tillsammans med torrt väder. De vill ha lagom fukt. Om det är helt torr luft runt, kan du duscha bladen för att höja luftfuktigheten.

Gödselmedel

Använd ett gödselmedel med långsam frisättning under våren och även sommarsäsongen för att upprätthålla utvecklingen. Välj ett växtfoder speciellt formaterat för palmväxter och följ etikettens riktlinjer.

Beskärning

Beskärningskraven för en Kentia-hand bör vara minimala. Klipp bort döda blad när de är bruna och tagit slut. Medan de förblir i förfarandet att vända från grönt till brunt, kan de fortfarande ge trädet näringsämnen. På samma sätt kan du behöva beskära sjuka blad när de uppstår för att förhindra att sjukdomen sprider sig.

Förökning

Kentiapalmer säljs ofta i grupper om 2 till 5 plantor inkrukade med varandra, vilket ger trädet utseendet att ha flera stjälkar. Så du kan föröka din palm bara genom att dela upp flera träd. Detta kan göras när som helst, även om den allra bästa tiden är på våren eller sommaren. Så här gör du:

  • Lossa försiktigt upp och ta bort rotklumpen från krukan.
  • Efter det väljer du en hand som du vill bli av med från gruppen. Slita gradvis isär dess ursprung från resten av ursprungssfären, med avsikt att hålla alla ursprung så oskadade som möjligt.
  • Plantera om din separerade planta på en idealisk expanderande plats. Samt att antingen plantera om resten av palmerna med varandra som de var, eller fortsätta att separera dem.

Hur man odlar Kentiapalm från frö

  • Kentia palmfrön växer långsamt och hamnar i en djupt röd-vinröd färg. De måste odlas snabbt efter att de har vuxit för att få mest framgång.
  • Plantera frön i en grund bricka med fuktad frö-startblandning. Placera en genomskinlig plastpåse runt brickan för att fånga upp fukt och placera hela brickan i indirekt solljus. Använd också en värmematta för att hålla jorden konstant lagom varm.
  • Se till att jorden fortsätter att vara lätt fuktig men aldrig blötlagd. Groningen kan ta allt från tre månader till över ett år.

Förmakspalm omplantering

När du odlar en Kentiapalm i en behållare, garantera att krukan har tillräckligt med dräneringsöppningar. En oglaserad lerkruka är lämplig på grund av att den tillåter överflödig jordväta att avdunsta med dess väggar. Välj en kruka som är minst ett par tum större i diameter än handflatans ursprungskula, och använd en handkrukblandning av hög kvalitet.

Eftersom denna palm växer långsamt kan du behöva plantera om med några års mellanrum. Det är bäst att minska omplantering bara till när det är avgörande – när du kan se rötter växa ur vattendräneringshålen och dyka upp ur jorden – eftersom palmen inte gillar att dess ursprung avbryts. Välj en kruka som är minst ett par centimeter större än växtens nuvarande kruka. Ta försiktigt ut plantan ur den gamla krukan och placera den på samma djup i den nya, häll i ny fin palmjord.

Övervintring

Kentiapalmer kräver i allmänhet ingen speciell övervintring så länge du lever inom deras härdighetszoner. Om du tar med en krukpalm utomhus under sommarmånaderna, planerar du att ta tillbaka den inuti innan temperaturnivåerna faller under 5- grader.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Vanliga insekter som kan påverka en Kentia-hand är larvtermiter, mjöllöss och räckvidd. Detta är särskilt verkligt för inre palmer som inte har fast regn samt vindar som slår insekter från löven. Du kan i vissa fall hantera ett mindre angrepp helt enkelt genom att stänka palmen med en fast ström av vatten.

Annars kan du använda insekticid tvål eller neemolja. Förhindra alkoholhaltiga produkter som kan torka bladen. Undvikande är dessutom möjligt för inomhushänder bara genom att rengöra bladen med en våt trasa åtminstone en månad.

Kentiapalmen kan även få problem som inkluderar bladfläckar och även olika andra svampproblem. Dessa påverkar oftare händer utomhus än interiörer, och de kan vanligtvis behandlas med en lämplig fungicid.

Typiska problem

När de expanderas i den miljö de gillar, har Kentia händer en tendens att frodas med få problem. Ändå kan felaktiga odlingsförhållanden skapa några vanliga problem.

Bladen blir gula

Gulnande palmblad kan vara en indikation på övervattning och även ursprungsröta. Se till att bara vattna efter att den ledande tum av jord torkat. Och håll även koll på jorden efter strö för att se till att den dränerar rören ordentligt.

Bruna löv

Bruna löv kan vara en indikator på undervattning. Speciellt i varmt, helt torrt väder kan du behöva öka vattningstempot. Bruna löv kan dessutom tyda på övergödning. Så du kanske vill göra en jordundersökning för att ta reda på näringsbalansen i din jord.

FAQ

Vad är skillnaden mellan Kentia palmer och även arecapalmer?

Kentia- och arecapalmer är båda populära krukväxter, och de kan också se likadana ut från början. Ändå har arecapalmer många stjälkar, som är gröna med rödaktiga områden. Kentia palmer expanderar från en enda stam, och stammen växer från miljövänlig till brun. Kentia palmblad är också större än arecapalmen.

Kan Kentiapalm växa inne?

Kentia klarar sig ganska bra inomhus, eftersom de kan utstå minskat ljus, behållarutveckling och även viss ignorering. Ändå kan du behöva öka luftfuktigheten för dem inuti, eftersom de inte når någonstans i närheten av sin fulla storlek.

Detta inlägget Förmakspalm – Skötsel och planteringstips kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Förmakspalm – Skötsel och planteringstips

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×