Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Fiolfikus – Skötsel och planteringstips

Fiolfikus (Ficus lyrata) är ett grönt inomhusträd med stora, kraftiga ådriga blad, såväl som glänsande fiolformade löv som står upprätt på en slät stam. Fiolblad är en perfekt golväxt i vardagsrummet, där den kan stå i ett hörn och bli uppåt 2 m hög. Det är dessutom en ganska lättodlad växt och har därmed blivit en av Sveriges mest populära gröna växter.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Varning: Tänk på att denna växt är skadlig att äta för katter och hundar.

Fiolblad skötsel

Denna växt är från tropiska delar av Afrika, där de frodas i mycket varma såväl som fuktiga förhållanden. Detta gör dem ganska utmanande att odla om man har för kyliga rum. Ändå är det ganska lättodlade växter som kan stå emot en mindre än perfekt miljö under en relativt lång tid.

Fiolbladsfikon är inte särskilt krävande växter så länge du kan få rätt växtförhållanden. När den expanderas som en krukväxt, var beredd att rotera din fiolbladsfikon varannan dag, så att en annan del får solljus. Genom att göra detta kommer hela växten garanterat få ljus.

Torka löven regelbundet med en fuktig handduk. Detta gör inte bara att de nedfallna löven ser blankare och mycket mer lockande ut, låt även solljus träffa löven för att få fotosyntes. Du kan skära bort alla typer av skadade eller döda löv när de uppstår, eftersom de inte längre tjänar växten. Om du vill kan du beskära toppen av huvudstammen för ett buskigare utseende.

Ljus

Fiolbladsfikon behöver intensivt, filtrerat ljus för att expandera och se perfekt ut. Direkt solljus kan bränna de fallna löven, särskilt exponering för varmt mitt på dagen solljus.2 Och växter som hålls i problem med riktigt svagt ljus kommer inte att föröka sig.

Jord

Varje kvalitetskrukblandning för inomhusväxter är lämplig för fiolfikusen. Se även till att ha jord som dränerar rötterna väl.

Vatten

Fiolfikus gillar en blygsam mängd fukt i smutsen. Om växten inte får tillräckligt med vatten, kommer dess blad säkert att krympa och förlora sin intensiva miljövänliga nyans. Och även om den får för mycket vatten, kan växten tappa sina nedfallna löv och drabbas av ursprungsröta, vilket i slutändan kan döda den. Under hela växtperioden (vår till släpp), vattna din fikus när den översta delen av jorden verkligen känns torr. Under vintersäsongen, vattna då något mindre.

Dessutom är dessa växter känsliga för höga saltgrader i jorden. Så det är utmärkt att rensa upp jorden tills det kommer ut vatten från krukan minst regelbundet varje månad. Detta hjälper till att undvika saltansamling.

Temperatur och fukt

Fikonväxter gillar inte allvarliga temperaturnivåfluktuationer. Ett rum som är mellan 20-25 grader varmt är normalt bra, och du bör även placera växten långt från dragiga platser, undvik även luftkonditionering och värmeventiler. Dessa kan orsaka oväntade temperaturskiftningar.

Gå till en fuktgrad mellan 30 och 65 procent. Om du behöver tillföra fukt, dimma din planta med rent vatten i en sprayflaska dagligen. Eller så kan du lägga den på en bricka med småsten full med vatten, så länge som grytans högsta nivå inte rör vid vattnet. Och även fiolbladsfikon kan dra fördel av att vara i ett rum med en luftfuktare.

Gödselmedel

Inkludera gödningsmedel under hela den växande säsongen med en växtmat med hög kvävehalt, i enlighet med instruktionerna på etiketten. Det finns gödselmedel speciellt framställda fiolbladsfikon som erbjuds. Du behöver vanligtvis inte gödsla din planta över vintern.

Typer av fiolfikus

Huvudsorten, Ficus lyrata, är den vanligaste fiolbladsfikonplantan som trädgårdsentusiaster odlar. Men det finns många sorter tillgängliga också, bestående av:

Ficus lyrata ’Bambino’: Detta är ett dvärgval som bara blir ett par fot högt.
Ficus lyrata ’Compacta’: Detta område kan nå upp till 5 fot högt och inkluderar mindre storlek, mycket mer buntade löv än den primära arten.
’ Variegata’Ficus lyrata: Detta är en ovanlig serie med pråliga blad som är en blandning av miljövänliga och även lotion.
Trimning

En fiolbladsfikon vinner på att få sina blad beskärda ibland. Skär bort alla typer av skadade nedfallna löv, överväxt, eller gå över grenar för att låta växten andas. Gör någon form av snitt ungefär en tum bort från stammen för att förhindra alla typer av skador. Om du tar bort ett dött brunaktigt blad, dra extremt försiktigt i det innan du försöker räcka eftersom det kan lossna av sig självt.

Förökning

Det är lätt att föröka fiolbladsfikon med stamsticklingar, samt exceptionellt tufft att göra med frön. Att hantera en skärning är nästan felsäkert.

Använd ett par vassa saxar för att klippa en stjälk som är 12 till 18 tum lång med ett par fallna löv. Nyp bort alla fallna löv förutom ett.
Placera sticklingens blomhållare i en burk eller vas med välvårdat, rumstempererat vatten samt ställ den på en mysig plats med intensivt men indirekt ljus.
Justera vattnet precis när det ser grumligt ut.
Om några veckor kommer små vita knölar att dyka upp på stammens bas som ligger i vattnet. Om ett antal veckor efter det kommer ursprunget att expandera i vattnet från dessa fläckar.
När rötterna blir 1 till 2 tum långa, plantera sticklingen i en 1-liters kruka laddad med smuts och vatten tills det är fuktigt, och fortsätt också att hålla smutsen fuktig, dock inte fuktig eller övervattnad.

Omplantering

Att plantera om ett ungt fiolblad varje vår är bra. Välj en större kruka som är cirka 2 tum större än den befintliga. Lossa försiktigt upp plantan från sin nuvarande kruka, lyft ut den samtidigt som den stödjer basen och placera den även i den nya krukan. Fyll ut rummen runt växten med krukblandning.

När växten väl är mogen kommer den sannolikt också att bli enorm att plantera om. I den situationen, ta bort de första tum av jord varje vår och ersätt den med ny jord.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Dessa växter har inga betydande parasiter eller tillståndsproblem, men de kan vara mottagliga för larvtermiter, fjällinsekter och mikrobiella eller svampsjukdomar. Med dessa problem kan du se skador på nedfallna löv, såsom fläckar eller mörka fläckar, tillsammans med små skadedjur på bladen. Behandla problemet så snart som möjligt med en lämplig fungicid, bekämpningsmedel eller annan lösning. Och se till att din växt har gott om luftcirkulation och inte heller sitter i extremt våta utrymmen, vilket kan hjälpa till att stoppa framtida problem.

Vanliga problem med Fiolfikus

En fiolfikonplanta kan vara känslig för sin atmosfär och vattningsschema. Håll utkik efter de första indikatorerna på fallna löv.

Blekt Nedfallna löv

Om du ser ljusbruna eller blekta ställen på toppen av de fallna löven, kan växten få för mycket direkt solljus. Detta kallas fallen löv solbränna eller fallen löv sveda. När det gäller en fiolbladsfikonplanta kan du beskära det nedfallna lövet med vassa saxar samt föra över din planta långt från att vila nära de raka och hårda solstrålarna.

Brunaktiga områden och fallande löv

Om dina nedfallna löv har mörka brunaktiga fläckar eller brunfärgade sidor, kan plantan kämpa med ursprungsröta från att sitta i överdrivet vatten. Inspektera rötterna för att se om de är bruna och mosiga. Ta bort de fallna bladen och skär försiktigt sörjiga delar av ursprunget. Plantera om och kontrollera din vattning för att se till att växten inte övervattnas.

Bruna fläckar kan också antyda att växten upplever kraftiga temperatursvängningar, kolla runt efter luftiga platser eller värme-/kylsystem eller ventiler, och även flytta växten till en ständigt varmare plats.

Gulnande blad

Om nyare fiolbladsfikonblad gulnar kan det visa sig vara ett mikrobiellt problem. Det kan vara alldeles för sent att bevara växten. Försök ändå att skära av de drabbade nedfallna löven och plantera om plantan i färsk jord.

SHOPPA BILLIGT

Foto längst upp: Plantagen

Detta inlägget Fiolfikus – Skötsel och planteringstips kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Fiolfikus – Skötsel och planteringstips

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×