Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Så väljer ni rätt jordborr

En Jordborr är inte ett verktyg som du behöver använda särskilt ofta. Det är snarare så att tillfällena då den behövs är ganska sällsynta. När den väl behövs är den dock oumbärlig! Du använder en jordborr för att göra runda hål för plintar och betongplintar, hål för stolpar och fästen eller hål för rör för gjutning. Det är i princip omöjligt att lyckas med uppgifterna på något annat sätt än genom en borr.

Om du behöver en jordborr är frågan vilken typ av borr du behöver. Det finns nämligen flera olika alternativ. Känner du att du behöver hjälp med att välja rätt? Du får bra tips här i vår guide. Fortsätt att läsa för att få den information du behöver.

Vad kostar det att hyra jordborr?

Om du hyr blir kostnaden från ett par hundralappar upp till ett par tusenlappar per dygn. Det lägre priset gäller om du hyr av en privatperson exempelvis via Hygglo. Hyr du av ett företag blir priset högre.

Manuell jordborr eller maskin?

Det första du ska fundera på är om du vill använda en manuell jordborr eller en Maskin. En manuell modell, det vill säga en som du manövrerar enbart med handkraft, är det givna och mest praktiska valet för enklare uppgifter i trädgården. För svårare uppgifter än så är en maskin att rekommendera.

Vad menas med frostfritt djup?

Något som ligger på frostfritt djup ligger så långt ner i marken att det inte kan bildas tjäle under. Den här nivån är olika på olika platser i Sverige. Grundregeln är att ju längre söderut, desto grundare djup, och vice versa.

En manuell jordborr består av ett rejält handtag och en stång som är försedd med skär. Att använda en sådan är enkelt. Du snurrar helt enkelt på handtaget för att göra hålet. Normalt finns en skala på stången så att du enkelt ser djupet på hålet. Vanligtvis handlar det om djup på upp till 50 cm. Hur stort hålet blir i diameter beror på vilken storlek skären har. En slags standard är 15 cm.

Vilka uppgifter klarar en manuell jordborr? Den klarar faktiskt ganska mycket, till exempel:

  • Plantering av blommor och växter
  • Luftning av gräsmatta
  • Håltagning för pinnar (till exempel tomtpinnar, stängselpinnar)
  • Håltagning för stolpar (av något smalare/mindre format) för till exempel staket

Behöver du göra bredare och djupare hål behöver du istället en maskin. En jordborrmaskin fungerar precis som motsvarande som du manövrerar med handkraft. Den skär jorden och flyttar den uppåt tack vare asymmetriskt placerade skär.

Maskin för en eller två personer?

Om det är så att du behöver en maskin uppkommer frågan om du behöver en som du kan använda på egen hand eller en som kräver två personer. Lite enkelt förklarat handlar allt om kapaciteten på maskinen.

Vad kostar en jordborr att köpa?

En enklare manuell variant behöver inte kosta mer än 500–600 kr. För maskiner finns egentligen ingen övre gräns. En bensindriven modell kan kosta från 3000 kr medan en elektrisk jordborr (utan batteri) kostar från 7000–8000 kr.

Lite enklare modeller med lite mindre kraft kan du styra och manövrera själv. Det gäller bara att tänka på att undersöka marken först, att stå stabilt med en god balans och att hellre gasa för lite än för mycket. Om du till exempel ska borra för plintar till altanen räcker en sådan här maskin förmodligen gott och väl.

Handlar uppgiften om att borra för rör och för gjutning i större skala behöver du förmodligen en mer kraftfull maskin. För dessa behöver ni vara två när ni använder maskinen. På sådana finns rejäla grepp på båda sidor av själva motorn. Dessa maskiner klarar att borra både djupt och brett (med olika borrdiameter). De är rejält dyra och rekommendationen är att hyra jordborr.

Hur breda borrar finns det?

På marknaden finns borr med diameter på upp till 35 centimeter. Standarderna är annars 10, 15 och 20 centimeter.

Elektriskt eller bensindrivet?

Elektriska jordborrar är smidiga på många sätt. Det är helt enkelt enklare att bara sätta i ett batteri än att använda bensin. När det gäller kapaciteten finns dock några skillnader att ta med i beräkningen.

Om du bara ska borra hål exempelvis för staket och plintar spelar det ingen roll vad du väljer. Båda varianter fungerar lika bra. Om du istället till exempel behöver ett 1,5 meter djupt hål med 30 cm i diameter – då är bensindrivet vägen att gå.

Sammanfattning

I den här guiden har vi gått igenom vilka varianter av jordborrar som finns och vilka som passar bäst till olika typer av uppdrag. Använd guiden för att hitta rätt när du ska välja jordborr till ditt nästa projekt. Och, kom ihåg att du inte måste köpa, utan att du också kan hyra. Det kanske är lite onödigt att köpa en maskin för många tusen kronor för ett enda uppdrag?

Foto längst upp: lift-och-maskinuthyrning.se

Detta inlägget Så väljer ni rätt jordborr kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Så väljer ni rätt jordborr

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×