Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

10 tips för snygg belysning utomhus

Att sätta upp Belysning utomhus kan verkligen göra skillnad! Vacker belysning exempelvis i trädgården och på balkongen skapar en levande atmosfär och en ökad trivsel. När skymningen lägger sig är det inte fel att kunna lysa upp utemiljöerna med vacker belysning! Dessutom kan belysningen ha en avskräckande effekt på inbrottstjuvar.

LÄS MER: Så inreder ni uteplatsen med lyxig rotting

Är du nyfiken på vilka möjligheter som finns till snygg utomhus belysning? Möjligheterna är nästan oändliga och i den här artikeln får du 10 bra tips. Vilka kan du börja använda redan idag?

Belysning utomhus

Ni hittar fin ljusslinga ovan HÄR

Ni hittar utebelysning ovan HÄR

Stämningsfullt ljus med ljusslingor

Ljusslingor är mångsidiga. Du kan placera dem längs väggar, under tak, längs med staket och i träd. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Ljusslingor är också mycket energisnåla och det är alltid en fördel.

Ljusslingor ger ett dekorativt ljus. De små LED-lamporna, oavsett om det är dioder eller filament, skapar stämning och de gör det på ett diskret sätt. En slinga kan därför fungera perfekt i varje trädgård, oavsett storlek och karaktär.

Lykthus för både små och stora trädgårdar

De gamla klassiska lykthusen är tillbaka. Det handlar om lyktstolpar av det traditionella formatet med en stolpe i metall och en glaslykta med tak i metall. En sådan här utomhus belysning är verkligen vacker. Lyktan i sig skapar karaktär och ljuset sprider en mysig stämning.

Lykthus är kanske framför allt perfekta för lite större trädgårdar och tomter. En sådan installation på vardera sida om uppfarten kan göra det lilla extra! De kan dock passa även på mindre tomter, till exempel i ett hörn av en altan.

Kan jag sätta upp min utomhusbelysning själv?
Alla fasta elinstallationer, inomhus som utomhus, ska installeras av behörig elektriker. Kontakta en elektriker innan du planerar utomhusbelysning för att se vad du kan göra själv och vad du ska lämna över till behörig fackman.

Lyktor ovan HÄR

Ni hittar mysig lykta HÄR

Lys upp där det är dunkelt!

Alla trädgårdar och tomter har platser där det är lite extra dunkelt, dit ljus från bostaden och omgivningarna inte når. Det är ingen dum idé att installera en ljuskälla eller två på dessa platser, inte minst för att göra bostaden lite mindre attraktiv för inbrottstjuvar.

Med mer belysning på mörka platser får du också mer rymd i trädgården. Du kan uppleva din tomt som större och det är aldrig fel. Vilken belysning du ska använda? Ljusslingor eller en lyktstolpe kan vara bra alternativ.

Dekorativa vägglampor

Om du bor i hus kan dekorativa vägglampor vara både praktiska och fina. Behöver du lysa upp din entré? Då är en vägglampa vid dörren ett bra val. Har du en slät fasad som du känner behöver livas upp? Även här är vägglampan, eller lyktan om man så vill, ett givet val.

Idag är det populärt med vägglyktor som sprider ljuset både uppåt och nedåt. Det är elegant och ger din fasad lite mer liv. Du kan dock aldrig göra fel med en mer klassiskt designad lykta!

Trendiga lampor ovan HÄR

Så här mysigt och ombonat kan det bli på uteplatsen med rätt utebelysning!

Foto Jannike Ebbing

Ombonat ljus på balkongen

Många av oss spenderar gärna så mycket tid på balkongen som det bara går. När mörkret faller är det då smart att ha bra utomhus belysning. För belysning på balkongen finns många bra alternativ. Ljusslingor är ett, vägglampor är ett annat. Portabla lyktor är ett tredje.

En portabel lykta kan ha många olika ljuskällor. En modell som är populär idag är den batteridrivna modellen med LED-lampa. En sådan här lykta laddar du med USB och sedan har du batterikraft för många kvällar på balkongen.

Solcellspollare för trädgården

Om du inte vill dra el i marken men ändå vill ha stämningsfull belysning kring gångar, runt rabatter och liknande, så är solcellspollare ett bra alternativ. Det handlar om lyktor som du sätter i marken med hjälp av spjut. De laddas av solen under dagen och börjar lysa när skymningen faller.

Med solcellspollare kan du skapa karaktär till trädgården till en ganska billig peng. Du har också många alternativ sett till design, höjd över marken och ljuskäglans sken (vitt, varmvitt, med mera).

Ni hittar solcellspollare ovan HÄR

Vad betyder IP-beteckningarna?

En produkt som är IP-klassad är avsedd för användning utomhus. Ju högre IP-värde, desto bättre klarar produkten kyla och fukt. Minimum för utomhusbruk är IP44. Det maximala värdet är IP68.

Solcellspollare ovan finns HÄR

Solcellsljus i marken

Ett alternativ till pollare är så kallad gräsmattebelysning. De består av en rund skiva med solceller och LED-lampor. Du sätter fast dem med medföljande spjut och det är då bara skivan som sticker upp ur marken.

Under dagen laddas det inbyggda batteriet upp. När det sedan börjar skymma sätts LED-lamporna på automatiskt. Sådana här lampor kan vara perfekta vid gångar, uppfarter och entréer.

Markspottar för altan och uteplats

Om du har en altan eller uteplats kan markspottar med fast installation vara en riktigt bra idé. Det finns många varianter att välja mellan.

  • Spotlights i normalstorlek (8–10 cm i diameter)
  • Mini-LED i storlek på 7 cm eller mindre i diameter
  • Fyrkantiga lampor
  • Lampor med flera ljusriktningar horisontellt
  • Lampor med ljusriktning uppåt

Bra att veta är att det finns både ovanpåliggande modeller och modeller du måste montera i underlaget. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Vacker utelampa ovan HÄR

Praktiska ljusklot för placering överallt

Behöver du en enstaka ljuskälla någonstans på uteplatsen eller i trädgården? Då kan ett ljusklot vara den perfekta lösningen. Det handlar kort och gott om ett klot som du placerar på marken. Det finns för övrigt också modeller med spett.

Många av de här ljuskloten drivs med solenergi. Det finns också nätdrivna varianter. Om du vill placera ett vackert ljusklot någonstans i trädgården är nog en solcellsdriven variant att föredra.

Vad kostar elen för en ljusslinga?

Elförbrukningen för en ljusslinga med en längd på 10–12 meter och som har omkring 80 LED-lampor är omkring 2 watt. Om slingan skulle vara på dygnet runt och elpriset är 2 kr per kWh så blir kostnaden per år ungefär 36 kr.

Vackert vindspel med belysning HÄR

Mer ljus i uterummet och på balkongen

Ljusslingor avsedda för trädgård, räcken, träd och så vidare sprider stämning, men ljuset är diskret. När mörkret faller och du vill sitta i uterummet eller på balkongen vill du förmodligen ha mer ljus. Då kommer ljusslingor med större glas in i bilden.

Den här typen av ljusslinga har LED-filament inuti glaskroppar i form som glödlampor. De drivs med el och har en större effekt. De ger helt enkelt mer ljus samtidigt som ljuset inte är påträngande.

Lampa ovan HÄR

Sammanfattning – belysning utomhus

Vi hoppas att du kan ha glädje av tipsen i den här artikeln om utomhusbelysning. Som du ser finns det många alternativ! Vi har dessutom bara skrapat på ytan. Möjligheterna till vacker, stämningsfull och samtidigt praktisk belysning är många. Nu är det bara för dig att börja planera för nästa tillskott till altanen, uterummet, balkongen eller trädgården.

SHOPPA UTE FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
979
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Detta inlägget 10 tips för snygg belysning utomhus kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

10 tips för snygg belysning utomhus

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×