Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Microcement badrum – därför ska ni inte välja det

Microcement är en cementbaserad produkt tillsammans med vatten och färgpigment som stryks i tunna lager på ytor både inomhus och utomhus. Det kan strykas på nästan alla typer av ytskikt och resultatet blir en vattenresistent, sprickfri och fläcktålig yta med betong- och industrikänsla. Microcement har blivit en stor trend, speciellt inom badrum. Materialet är en cementbaserad produkt som appliceras i tunna lager med en total tjocklek på 3 mm. Slutresultatet är mycket vackert, men trots detta har mikrocement vissa nackdelar som måste övervägas innan man väljer material.

Enligt GVK (Golvbranschens VåtrumsKontroll) ska mikrocement faktiskt endast betraktas som en ytskiktsprodukt. Leverantören av det vattentäta lagret måste därför kontrollera om användning av mikrocement direkt på det vattentäta lagret är tillåtet eller inte. Det finns dock ingen certifiering för ytskikt i våtrum i Sverige, så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du lägger kakel eller mikrocement.

Andra nackdelar med detta materialval är att det lätt kan få kalkfläckar i vatten med lågt pH. Materialet är inte UV-beständigt och kan inte appliceras på linoleum eller vinyl, och torktiden är väldigt lång på golv där man faktiskt kan applicera mikrocement. Det gör att badrumsreparationer tar betydligt längre tid än om du istället väljer kakel eller klinker. Mikrocement är inget som gör-det-själv bara kan slänga i, eftersom det kräver extra arbete och mycket tid.

Vi rekommenderar istället att ta hjälp av en hantverkare när du förbereder golvet, oavsett material. Välj hellre granitkeramik istället, som är ett utmärkt alternativ till mikrocement. Det är ett material av porslinslera med låg vattenabsorption, vilket gör det mer hållbart och slitstarkt. Granitkeramik ger en lyxig och elegant känsla, mycket lik mikrocement, men med fler fördelar. Det är ett mer hållbart och hållbart alternativ med många användningsområden. Plattorna kan användas till exempelvis arbetsytor, fasadklinker och golv.

För att microcement ska kunna läggas på befintligt ytskikt krävs det att alla plattor är intakta, brunnen är bytt efter 1992, fallet är bra samt att det inte är någon läcka i badrummet. Är badrummet inte i bra skick måste badrummet renoveras från grunden.

Slutsummering – Mikrocement badrum

Nackdelar:

  • Enligt GVK:s bedömning ska microcement betraktas som en ytskiktsprodukt. Tätskiktsleverantören måste alltså avgöra som det är godkänt att applicera microcement direkt ovanpå tätskiktet eller inte. Notera dock att det i Sverige inte finns någon certifiering för ytskikt i våtrum så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du sätter kakel eller lägger microcement.
  • Materialet kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde
  • Det kan inte läggas på linoleum och vinyl
  • Torktiden är förhållandevis lång (ett golv brukar kunna beträdas efter 24 timmar). På grund av torktiden brukar ett arbete i badrummet ta minst fyra dagar innan det är klart

Detta inlägget Microcement badrum – därför ska ni inte välja det kommer från inredningsvis.se Inredningsvis



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Microcement badrum – därför ska ni inte välja det

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×