Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Julgodis från hela världen – en godis guide

Världen verkar ha blivit mindre, med tanke på att vi alla nu är närmare varandra digitalt. Med med bara ett klick, så kan vi resa runt om i världen. Nu när julen närmar sig är det ett utmärkt tillfälle för oss att ta en resa tillsammans och lära oss hur Julen firas i olika delar av världen. Julgodis är ett måste på julbordet för de flesta. I Sverige äts varje år ton av julgodis varje Jul och det verkar öka varje år. Kanske är det det deppiga gråvädret som triggar sötsuget, ihop med Julens alla frestelser.

LÄS MER: JULGRAN TRENDER – ÅRETS HETASTE NYA GRANAR

Här får ni nu en liten kulinarisk resa, där ni får lära er vilka olika typer av godis som finns i olika delar av världen…inte alla äter knäck och kola till jul :)

Julgodis land för land

Afrikanskt julgodis

Malva Pudding, julgodis från Sydafrika

Vår resa börjar i Sydafrika. Julen i Sydafrika infaller på midsommar, vilket är en av de stora skillnaderna jämfört med länderna på norra halvklotet.

En av de sötsaker som vanligtvis görs till julmiddagen är julpudding, mer känd som malvapudding. Detta är en mycket krämig traditionell pudding med aprikosmarmelad och karamell- och vaniljsirap. Den är fräsch och söt, aptitretande i ett så varmt klimat.

Dess ursprung är okänt, vissa säger till och med att namnet beror på en hyllning till en kvinna som hette Malva. Denna pudding har en svampig konsistens, är mycket kaloririk och ingår alltid i varje sydafrikansk julmiddag. Det är ett av de mest populära och typiska recepten i landet. Huvudingredienserna i detta recept är socker, aprikosmarmelad, vetemjöl och grädde.

”Pé de Moleque”, de angolanska julgodiset

I Angola firas julen också med höga temperaturer, lukten av stranden och en mycket tropisk känsla. Angolanerna älskar att äta flera sötsaker under julen, bland dem finns den som alla angolaner känner till, ”pé de moleque”. ”pé de moleque” kan översättas till ”pojkfot”, vilket är en direkt inspiration från den tradition som gav denna julgodis sitt namn.

De som tillagat någon av alla de olika angolanska sötsakerna är eniga om att socker är grunden för dem alla. Hemligheten är att lära sig exakt rätt mängd socker för varje enskild sötsak.

”Pé de moleque”, som namnet antyder, syftar på unga pojkar, de barn som springer fritt på Angolas gator. Enligt kvinnorna som tillverkade dessa sötsaker sålde de dem på gator, torg och marknader. Barn i Angola sprang ofta och tog godiset från stånden och stal det i praktiken. Kvinnorna ropade då: ”Barn, be snällt istället” och det är därför denna sötsak har kallats för pojkfot.

Pé de moleque” görs av rostade och skalade jordnötter, socker, kondenserad mjölk och margarin. Den kan ha uppstått hos de enklaste människorna med mindre resurser, men den blev snabbt ett inslag i alla hem, även i de rikaste, och saknas inte på julbordet.

Och efter julen i Afrika, vad sägs om att ta ett litet hopp och lära känna Amerika lite grann?

Pepparkakor, det mest ikoniska amerikanska julgodiset

När vi talar om Amerika tänker nästan alla omedelbart på Förenta staterna.

Vi kan börja där. I USA brukar bordet på julafton vara mycket varierat. Amerikaner serverar ofta godis från olika etniska grupper. På så sätt förstärks betydelsen och inflytandet av traditionerna hos deras invandrade förfäder som bidrog till att forma landet.

Därför har nästan allt du hittar om mat i de allra flesta fall sitt ursprung eller inflytande från ett annat land. De kanske mest ikoniska och ovanliga amerikanska julgodis är de berömda pepparkakorna.

Spridda i alla hus och också kända från en hel del filmer. Även om de har funnits i USA sedan 1930-talet tror man att de har sitt ursprung i Skandinavien.

Alla känner säkert till dem och de finns i alla hus vid den här tiden på året. Dessa kakor i form av små gubbar dekoreras senare på en mängd olika sätt, med färg, godis, färgämnen, pulveriserat socker, sockerdeg. Receptet är mycket enkelt eftersom det bara handlar om att blanda alla ingredienser, forma de små gubbarna och sedan låta fantasin flöda och dekorera dem.

Receptet består av mjöl, två sorters socker, pulverjäst, ägg, margarin, kanel, muskotnöt och ingefära, vilket ger dem dess amerikanska namn, ”gingerbread cookies”.

Jag föreslår att du dricker äggtoddy samtidigt som du äter dina pepparkakor. Detta är en juldryck som görs med äggula, mjölk, socker, grädde och muskotnöt. För vuxna är det vanligt att lägga till en liten alkoholhaltig dryck, till exempel rom.

Den berömda kungskakan är nummer 1 bland brasilianskt julgodis

Och Brasilien? Brasilianarna har redan tagit till sig många recept från hela världen för sin julmiddag. French toast, panettone och bolo rei är några av de sötsaker som får brasilianarna att se fram emot den här tiden på året. Men som de kreativa människor de är tar de recepten och anpassar dem. Den brasilianska kungskakan finns i två versioner, en med kanderad frukt och en med choklad.

Kungens chokladkaka består av mjöl, smör, socker, apelsin, kanel, vanilj och naturligtvis mycket kakao! Och till allas glädje är detta den mest efterlängtade brasilianska julgodiset.

Hur Japan firar jul med sitt egna julgodis

Japan består av en rad öar i den östra delen av den Asiatiska kontinenten.

Japan har ingen jultradition som är kopplad till religion och Jesu födelse, de flesta japaner är buddhister eller shintoister. I västvärlden är jultraditionen en familjetradition, men i Japan är julen mer förknippad med parrelationer och ses som en speciell tid för två personer i en relation att fira. Trots detta är det uppenbart att många japanska familjer firar detta datum. En av de sötsaker som inte saknas vid detta firande är Wagashi. Namnet gavs till en uppsättning konstnärliga och traditionella sötsaker från japansk konfektyr som introducerades i Japan under Yayoi-perioden genom kinesiskt inflytande.

Wagashi är en term som används för denna uppsättning traditionella sötsaker som representerar den japanska kulturens förfining och elegans. De har en mild smak och innehåller inte mycket socker. De tillverkas av bönor, ris och mjöl, men kan sedan varieras med andra ingredienser som grönt te eller blåbär. De är riktiga konstverk!

Den indiska julgodiset är det äldsta receptet på julgodis.

På den asiatiska kontinenten, närmare bestämt i Indien, är en av de mest uppskattade sötsakerna ris – rispudding. Detta söta ris, som kallas Kheer, görs med basmatiris, socker och kokosmjölk – den stora skillnaden från de flesta rispuddingrecept vi känner till är att det inte behövs ägg och att det berikas med mandel, russin eller andra nötter.

Receptet tros härstamma från 6000 e.Kr. och började som ett grundrecept i Indien. Det är svårt att spåra dess ursprung genom alla kulturer och årtusenden. Det är dock känt att den första Kheer inte innehöll ris, utan en spannmålsgröda vid namn sorghum som då användes som djurfoder.

Sött ris ansågs vara ett livsmedel som endast var tillgängligt för de rikaste, eftersom det länge behövde importeras från Asien till den europeiska kontinenten. Numera är detta godis dock känt av de flesta européer.

Europeiskt julgodis

Franskt julgodis, c’est magnifique!

När vi kommer till Europa ska vi ta reda på vad fransmännen har att erbjuda. I Frankrike är en av de mest populära sötsakerna en julgransformad paj. Den här typen av paj är också mycket välkänd och ingår i julgodiset i andra länder. Fransmännen kan dock inte leva utan den på bordet.

Men varför en granformad paj? Enligt den populära historien brände bönderna trädstammar i sina eldstäder på vintern i gudarnas namn. Tanken var att alltid försöka välja stammar från bra träd. För att försöka få dem att brinna i flera dagar. Om så blev fallet var det positivt och ett tecken på att ett nytt år av överflöd närmade sig. Familjerna fick på så sätt förnyat hopp och optimism inför en bättre framtid.

Detta söta julgodis är en paj gjord av mandel, hasselnötter, socker och kakao som sedan täcks med choklad. Pajen skärs och dekoreras så att den liknar en riktig julgran.

”Aletria”, det portugisiska julgodiset

Portugiserna är kända för konsten att välkomna och detta varma välkomnande är en del av deras goda mat. Men om portugiserna är så duktiga på att laga mat, hur är då deras julgodis? De är rejäla och läckra!

En av de sötsaker som inte får saknas på det portugisiska julbordet är vermicelli. Vermicelli är en mycket speciell tunn deg som påminner om nudlar. Degen kokas i mjölk och äggulor och smaksätts med citron- eller apelsinskal. När den svalnar dekoreras den med kanel. Ofta nyttjar man det faktum att vi firar jul och dekorerar med änglar, stjärnor och andra motiv som anspelar på denna tid.

Man tror att vermicellin fördes till den iberiska halvön av morerna runt 800-talet, eftersom Portugal länge var under deras kontroll.

Den har förblivit i receptböckerna fram till i dag.

”Panettone”, det ultimata italienska julgodiset

Vem har någonsin hört talas om ”panettone”? Panettone är ett sött bröd med en lätt vaniljsmak, fyllt med torkad frukt, aprikos, apelsin, fikon, äpple, citron och russin. Som ett resultat av naturlig jäsning har den en mycket jämn konsistens.

Dess ursprung är fortfarande ett mysterium, men många säger att den uppstod av misstag. Det var under åren 1452-1508, i Milano, Italien. En ung bagare vid namn Toni är förälskad i sin chefs dotter och försöker hitta på ett recept för att imponera på henne genom att skapa ett sött bröd. Kunderna som gillade det började be om detta bröd och kallade det ”Pani de Toni”, som med tiden utvecklades till ”panettone”, för att hedra bagaren.

En annan legend, mindre romantisk, men mer relaterad till julen, inträffade mellan 1494-1500 vid Ludovicos hov. På julafton brändes den efterrätt som skulle serveras vid hovet.

En av de anställda, Antonio, använde den deg som skulle ha blivit över från andra recept och som han tänkte ta med sig hem. Han tillsatte några ingredienser och serverade det söta brödet till Ludovico i ett försök att rädda julmiddagen.

Eftersom Ludovico älskade desserten och den inte hade något namn gav han den namnet ”Pani de Toni”. Även om vi inte känner till dess ursprung saknas inte detta söta bröd på de italienska borden och det är redan känt över hela världen.

Pavlova, det krispiga och söta australiensiska julgodiset

Vi är långt borta från Italien, långt borta från Europa och avslutar vårt äventyr i Australien.

Vi kan börja med att säga att många australiensare inte äter middag på julafton, utan det är först den 25:e som de samlas med familj och vänner. Julen infaller mitt i sommaren, med varmt väder och ett klimat som kräver lättare och svalare saker när det gäller mat och dryck.

Därför är pavlova en av de mest populära sötsakerna bland australiensarna. Pavlova är en typ av gigantisk maräng, så basen är vispade äggviter med salt, och först därefter tillsätts socker, majsstärkelse och vanilj. I slutändan har den en krispig skorpa och ett mycket fluffigt inre. Den dekoreras med en toppning av vispad grädde och frukt, t.ex. jordgubbar, kiwi, blåbär och björnbär.

Det är det mest traditionella australiska julgodiset, känd av alla och älskad av de flesta. Dess ursprung verkar vara oklart. Vissa säger att denna efterrätt uppfanns efter att Anna Pavlova, en rysk dansare, reste till Australien och Nya Zeeland.

Därför försöker både Australiensare och nyzeeländare rättfärdiga dess ursprung genom att hävda att det antingen var i Australien eller Nya Zeeland som detta vackra julgodis ursprungligen skapades.

Man tror dock att pavlova skapades mellan 1926 och 1929 och att den har funnits kvar fram till idag.

Där har ni min julgodis-resa runt hela världen. Och visst blir man sugen på att provsmaka alla dessa godbitar från de olika länderna. En av mina favoriter är det Italienska julgodiset och jag måste absolut testa att göra det nån gång. Har ni några tips på julgodis? Sänd mig gärna recepten så kan de komma med här på Inredningsvis.

Keep it sweet like candy!

LOVE M

Jag heter Maria och driver bloggen Inredningsvis.se – bloggen som visar hur ni enkelt kan få det lyxigt hemma MEN billigt. Tips hur ni gör om hemma steg för steg samt massor av inredning inspiration att kopiera.



This post first appeared on Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis, please read the originial post: here

Share the post

Julgodis från hela världen – en godis guide

×

Subscribe to Inredning, Dekor, Inspiration, Heminredning | Inredningsvis

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×