Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Skæv prisudvikling på boligmarkedet

En ny undersøgelse med fokus på Bolig og værdiudvikling kan konkludere, at 10 procent af de billigste ejendomme i Danmark har bevaret boligens værdi uden stigning i de seneste 30 år. Undersøgelsen tog højde for inflation. Boligkøbere vil normalt have en forventning om, at køb af bolig er en langsigtet investering, som giver en gevinst, når boligen sælges igen ude i fremtiden.

Læs også Dansk Boligforsikrings blodindlæg om “Hvad koster det at købe hus i Danmark?”. 

De billigste boliger uden stigning i boligværdi har typisk en beliggenhed i det vestlige Jylland, Lolland-Falster, Langeland, Ærø eller Djursland. Beliggenheden er derfor afgørende for udviklingen i boligens værdi og hvorvidt boligkøbere kan opnå en økonomisk gevinst.

Boligværdi i København og på Sjælland

Den demografiske tendens, hvor flere flytter fra landet mod storbyerne, bidrager til at skabe en skæv fordeling i boligprisudviklingen. De stigende boligpriserne, som København har oplevet i de seneste år, har smittet af på boligmarkedet på resten af Sjælland. Derfor ligger næsten ingen boliger på Sjælland blandt den nederste tiendedel af Danmarks billigste boliger.

Ikke desto mindre afhænger ejendommens værdi ikke udelukkende af, hvorvidt boligen har en beliggenhed på Sjælland eller ej. Hvis boligen er placeret tæt på en større provinsby eller har nem adgang til god infrastruktur, viser undersøgelsen også, at værdien over tid generelt er steget mere end inflationen. Dette understreger vigtigheden af at vælge sin beliggenhed omhyggeligt, uanset om det er i byen eller på landet, for at sikre en sund fremtidig investering.

Førstegangskøbere svær adgang til Københavnsområdet

Mens udviklingen i boligpriserne i Københavnsområdet gavner boligejere, medfører den også en udfordring for førstegangskøbere, der ønsker at etablere sig i København eller omegn.

De stigende boligpriser i København er nået til et niveau, hvor flere faggrupper i praksis udelukkes fra at få en fod ind på boligmarkedet i Region Hovedstaden. For eksempel må et par, der er førstegangskøbere og har børn, hvoraf den ene part er ansat som social- og sundhedsmedarbejder, lede langt uden for selve byen for at finde en bolig, som de har økonomisk råderum til at købe.

De få nærliggende kommuner omkring København, hvor boligbyrden udgør mindre end 35 procent af parrets disponible indkomst, inkluderer Lejre, Frederikssund, Køge, Gribskov og Halsnæs. Det gælder ikke blot for social- og sundhedsmedarbejdere, men også for pædagoger, tømrere og elektrikere. 

Boligbyrden for København og omegn

“Boligbyrde” afspejler som begreb den del af indkomsten efter skat, som en familie skal bruge til at dække for udgifter til lån og ejendomsskatter. Dette resulterer i, at størstedelen af hovedstadsområdet er uden for rækkevidde for mange almindelige lønmodtagerfamilier, der ønsker at købe første bolig og slå sig ned i København eller i de omkringliggende byer.

Boligpriserne i hovedstadsområdet er steget markant, samtidig med at omkostninger forbundet med at tage lån er forøget. Begge faktorer bidrager til sværhedsgraden for førstegangskøbere i Region Hovedstaden.

Faggrupper inkluderet i undersøgelsen

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i den typiske indkomst for en række almindelige erhverv, herunder social- og sundhedsmedarbejdere, sygeplejerske, elektrikere, lærere, læger, pædagoger, politibetjente, tømrere og socialrådgivere. Blandt undersøgelsens faggrupper er det kun en lægefamilie, der har en tilstrækkelig indtjening til at købe og finansiere en bolig i hovedstaden, hvor udgifterne til boligkøbet udgør omkring halvdelen af familiens disponible indkomst. 

Undersøgelsen konkluderer desuden, at social- og sundhedsmedarbejdere, som ønsker at købe en gennemsnitlig bolig på 140 kvadratmeter i Københavns Kommune, skal afsætte 80 procent af deres disponible indkomst alene til lån og skatter. Udover Københavns Kommune er lønmodtagerfamilier nødt til at benytte mere end 35 procent af indkomsten til lån og ejendomsskatter ved køb af bolig i Københavns nærliggende kommuner samt i Aarhus Kommune.

Læs flere nyheder fra Dansk Boligforsikring her.



This post first appeared on Dansk Boligforsikring - Wordpress, please read the originial post: here

Share the post

Skæv prisudvikling på boligmarkedet

×

Subscribe to Dansk Boligforsikring - Wordpress

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×