Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Det skal du vide om ejendomsskatten og grundskyld

Det Skal Du Vide Om Ejendomsskatten Og Grundskyld

Boligejere har pligt til at Betale ejendomsværdiskat og grundskyld, og ligeledes Skal boligejere også betale for ejendomsværdiskat. Disse begreber er ikke nye for de fleste, men det er ikke alle der er bekendte med, hvad skatterne dækker over, hvorfor boligejere Skal Betale disse, og hvor meget man skal betale. Det er blot få af de spørgsmål, som man kan have til diverse skatter og afgifter der er forbundet med boligejerskabet. Det kan for mange være uoverskueligt, og det er ikke alle der sætter sig ind i, hvad man reelt set betaler for, og hvad forskellen er.

Er ejendomsværdiskat og grundskyld det samme?

Ja, det er det. Det er to begreber for samme skat, og det der kendetegner denne type for skat er, at man betaler for den værdi som grunden har. Selve grundværdien sættes at Vurderingsstyrelsen, hvor styrelsens vurdering er med til at bestemme, hvad ejeren af grunden skal betale i ejendomsværdiskat. Det er dog den enkelte kommune, der selv fastsætter, hvad boligejere i kommunen skal betale. Det er baseret på en sats kommunen sætter med baggrund i andel af grundens værdi. Det er vigtigt at skelne mellem vurdering at boligen og grunden, da Vurderingsstyrelsen alene vurderer grunden, som var den ubebygget. 

Det betaler du i ejendomsværdiskat

Det er som nævnt kommunen, der ud fra grundværdien fastlægger en sats for, hvad man skal betale i ejendomsværdiskat. Derfor kan ejendomsværdiskatten for en grund på 200 m2 i nabokommunen være lavere end, hvad du betaler for din grund, selvom din grund er tilsvarende eller endda mindre. Trods forskelle i ejendomsværdiskatter er der en fælles regel mellem kommunerne om, at ejendomsværdiskatten udgør en promille af værdien for grunden – heraf kommer begrebet grundskyldspromillen.

Når der ses på hvad grundskyldspromillen ligger på i landets kommuner, så er der et stort spænd fra 16 i promille til 34. Forestiller man sig, at man har et enfamiliehus i Københavns Kommune, hvor boligen har en værdi på 4,7 mio. kr., vil ejendomsværdiskatten ligge på 51.500 kr. årligt. Kommunerne deler regningen i to, hvorfor man som boligejer får to opkrævninger om året. Boligejere i Aarhus Kommune skal betale langt lavere i ejendomsværdiskat, når det er tilsvarende boligværdi. Her skal boligejere betale 34.600 kr. i ejendomsværdiskat. 

Hvis din kommune har angivet en grundskyldspromille på 25, svarer dette til 2,5 pct. af grundens værdi. Når du har en grundværdi, kan du derfor regne grundskylden ud. 

Udsigt til nye regler for ejendomsværdiskatten

Det har længe været på dagsordenen, at man gerne vil have ændringer til nuværende skattesystem for ejendomsværdiskatte, da der er problematikker i nuværende system. Derfor er der indgået et politisk forlig og et nyt system, som træder i kraft 2024, hvilket betyder at der foretages nye ejendomsvurderinger. De nye vurderinger skal afspejle det aktuelle markedsværdi, hvorfor ejendomsværdiskatten fremadrettet vil være påvirket af udviklingen i grund- og ejendomspriser. 

Tilbage i 2020 blev det aftalt, at grundskylden ikke måtte stige mere end 2,8 pct. (28 i promille) om året. Dette gælder dog kun for årene 2022 til 2024. Det er tilladt, at kommunerne kan lade ejendomskatten stige med op til 7 pct. 

De nye ejendomsvurderinger blev foretaget i 2021, og det vil stå til grund for ejendomsværdiskatterne i 2024. Hvis vurderingen af boligen i 2021 er blevet højere, skal man regne med en højere skat, men da grundlaget er begrænset til de 2,8 pct. i 2024, vil man først se højere ejendomsværdiskatter efterfølgende år – medmindre der vedtages et andet loft. 

Hvis ejendomsvurderingen har betydet, at boligens grundværdi nu er mindre værd, så vil det betyde, at man som boligejer skal betale lavere i ejendomsværdiskat, hvorfor boliger der har fået en lavere vurdering, allerede fra 2021 har skulle betale lavere ejendomsværdiskat. 

Er der udsigt til fald i grundskyldspromillen?

Ja, det er der. De nye regler har indvirkning på grundskyldspromillen, som er reduceret fra de 34 til 30 i promille. Derudover har der været en nedre grænse, som nu er afskaffet, hvilket betyder, at den nedre grænse på 16 i promille ikke eksisterer længere. 

Ændringer i reglerne og de nye vurderinger har for mange kommuner betydet, at grundværdierne er steget, men da der har været en øvre grænse for, hvor meget beløbet for grundskylden maksimalt må stige med, har det betydet, at en lang række kommuner har reduceret grundskyldspromillen.  

En vigtig detalje er også, at man fra 2021 til og med 2028 ikke må sætte promillen for grundskylden op. 



This post first appeared on Dansk Boligforsikring - Wordpress, please read the originial post: here

Share the post

Det skal du vide om ejendomsskatten og grundskyld

×

Subscribe to Dansk Boligforsikring - Wordpress

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×