Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pencereden Su Sızması Nasıl Engellenir?

Pencereden su sızması nasıl engellenir?

Bu makalemizde “pencereden su sızması nasıl engellenir?” ve su sızıntısını engellemek için hangi malzemelerin kullanılabileceğini detaylı bir şekilde anlattık.

Pencere kenarlarındaki su sızıntısını engellemenin en iyi yolu; saf silikondur. Saf silikonlari çok uzun süre çatlamadan durabilir ve yüzeye çok iyi tutunur. Pencere kenarı su izolasyonu yaparken; saf Silikon kullanmaya özen gösterin.

Üzerinde mastik, silikonize mastik, akrilik mastik yazılı olan silikonları pencere kenarlarında, özellikle pencere kasası ile pencere camı arasında kullanmamaya çalışın.

Piyasada “pencere silikonu” adı altında birçok silikon satılıyor. Silikonun fiyatı size ipucu verecektir. Gerçek silikonlar, mastiklerden veya silikonize mastiklerden yaklaşık iki kat daha pahalıdır. Bazı kaliteli silikon markaları : Bison, Sista, Sika, Kale, Dayson v.b.

Ayrıca, silikonun içerisine solvent ilave dilerek fiyatı ucuzlatılabilir. Bu nedenle, pencereye su yalıtımı yapmak için, bilinen markaların silikonlarını almaya çalışın.

Gerekli uyarı ve önlemleri açıkladıktan sonra, şimdi detaylı olarak ” pencereden su sızması nasıl engellenir? ve pencere kenarı su izolasyonu hakkında daha detaylı bilgilere geçelim.

Pencereden Su Sızması Nasıl Engellenir?

Pencereden su sızması nasıl engellenir?:

Pencerelerinizi içeriden ve dışarıdan iyice kontrol ederek suyun nereden girdiğini anlamaya çalışın. Su, duvar dibinden mi geliyor. Çatlak bir duvardan mı sızıyor, yoksa cam ile pencere kasası arasından mı su sızıyor?

Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra; az-çok suyun nereden sızdığını tahmin edebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi pencere kenarları su yalıtımı için en iyi malzeme silikondur.

Fakat, silikonun kalitesi kadar doğru uygulamak da önemlidir. Yani; doğru bir uygulama yapmazsanız, ister pencere kenarı su izolasyonu olsun, ister banyo su izolasyonu su sızıntısı tekrar olacaktır.

Tekrar-tekrar silikon çekip bir türlü pencere kenarı su sızıntısından kurtulamadıysanız, pencere kenarı su izolasyonu aşamalarını detaylıca tarif ettik.

Pencere Kenarı Su İzolasyonu

Pencere kenarı su izolasyonu nasıl yapılır?
  • Eski silikonları keskin bir bıçak ile kesin. Mümkün olduğunca eski silikon kalıntılarını temizlemeye çalışın. (Kalan küçük silikon artıkları için silikon sökücü de kullanabilirsiniz.)
  • Bir fırça veya kuru bir bez ile silikon çekeceğiniz pencerenin kenarlarını veya pencerenin çevresini temizleyin.
  • Yüzeyde eski silikon kalıntısı varsa; onu tamamen kapatacak kalınlıkta yeni silikonun ucunu kesin.
  • Silikonu silikon tabancasına koyarak yavaş ve dikkatlice silikonu sıkın. Silikonu sıktıktan sonra, bir silikon düzeltme aparatı ile çektiğiniz silikonu düzeltin. (Yukarıda bahsettiğimiz gibi; pencere kenarı su izolasyonunda en önemli şey silikonu kalitesi ve uygulamadır. Eğer silikon düzeltme aparatınız yoksa, parmağınızı bulaşık deterjanına batırıp öyle düzeltin. Bu sayede tüm gözenekler kapanacak ve düzgün olacaktır.)
  • Ayrıca, silikonu düzgün çekmek ve kenarlara taşırmamak için kağıt bant da kullanabilirsiniz. Kağıt bant, daha çok boya uygulamalarında kullanılsa da pencere kenarı su izolasyonu uygulamasında da kullanılabilir.
  • Bir gün sonra kağıt bandı çıkartabilirsiniz.

Pencere kenarı su izolasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de penceredeki boşluktur. Çok büyük boşluklar için silikon kullanmayın. Yani, yaklaşık 2-3 santimetreden büyük boşluklar için silikon kullanılması risklidir.

Özellikle, kullanılan silikon kaliteli değilse, 2-3 santimetre üzeri boşluklarda silikon yeteri kadar esneyemez, kısa sürede açılma yapabilir.

Pencere kenarlarındaki bu gibi geniş boşlukları iç veya dış tamir macunları ile doldurmak gerekir.

Pencere Kenarları Su Yalıtımı İçin Hangi Malzeme Kullanılır?

Pencere kenarları su yalıtımı için en çok kullanılan malzeme silikondur. Fakat daha küçük ve kılcal çatlaklar için sprey su yalıtım malzemeleri veya fırça ile sürülen renksiz su yalıtım malzemelerini kullanbilirsiniz.

Özellikle, pencere kenarındaki göz ile görünmeyen kılcal açıklıklar için renksiz sprey su yalıtım malzemelerini kullanmanız daha yerinde bir seçim olacaktır.

Bu spreyler su sızdırmazlık spreyleri adı ile birçok sanal mağazada ve büyük yapı marketlerde satılıyor. (Örneğin: Vodaseal Leakfix, Alkon İzolasyon Spreyi, Winkel Winzol Su Geçirmez Sızdırmazlık Spreyi. Bu spreyleri satın almadan önce pencere renginize uyum sağlaması açısından renksiz olmasına dikkat edin.

Ahşap Pencere Kenarları Su Yalıtımı

Özellikle, eskimiş ahşap pencerelerden su girmesi çok karşılaşılan bir durumdur. Bakımı yapılmayan ahşap pencerelerde çatlaklar oluşur ve bu çatlaklardan da su sızabilir.

Ahşap pencereden su giriyorsa sızan su ahşap üzerindeki çatlaklardan da olabilir, pencere kenarlarından da olabilir.

Ahşap pencere kenarı su yalıtımı yapılmadan önce mutlaka ahşap pencerenin kendisi onarılmalıdır.

Ahşap Pencereden Su Giriyor Nasıl Kapatabilirim?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi ahşap pencere kenarı su yalıtımı yapmadan önce, ahşap pencerenin kendisini onarmanız gerekiyor.

  • Ahşap pencerenin üzerindeki çatlak ve açıklıkları tespit edin.
  • Pencere üzerindeki boya yağlı boya ise sentetik macun ile çatlakları doldurun. Pencere üzerine daha önce renkli vernik yapıldıysa vernik renginde su bazlı renkli macun uygulayın.
  • Macunun kurumasını bekleyin. (Su bazlı macun için genellikle 1-2 saat; sentetik macun için 24 gereklidir.)
  • Macun kuruduktan sonra pencerenin eski boyası yağı boya ise 24 saat ara ile 2 kat yağlı boya ile boyayın. Eski boyası vernikli ahşap koruyucu ise 5-6 saat ara ile 2-3 kat renkli vernik uygulayın.

Bu uygulama ile ahşap pencere üzerindeki çatlaklardan kurtulduktan sonra; artık pencere kenarı su izolasyonu yapabilirsiniz.

The post Pencereden Su Sızması Nasıl Engellenir? appeared first on Teknik Rehber.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Pencereden Su Sızması Nasıl Engellenir?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×