Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Plastik Nasıl Boyanır, Plastik Boyama Nasıl Yapılır?

Plastik nasıl boyanır? ” anlatmaya başlamadan önce farklı plastik türleri olduğunu hatırlatalım. Ayrıca, plastik boyama yaparken yumuşak ve sert plastik türlerine göre uygun boya seçimi yapılmalıdır. Yumuşak plastiği esnek yapısına uygun esnek bir boya, sert plastik için de daha sert bir boya kullanılabilir.

Plastik boyama yaparken dekoratif bir eşya mı boyayacaksınız, yoksa sürekli kullanımda olan bir eşya mı? Bu yazımız, kullanım alanınıza uygun boyayı seçmenizde size yardımcı olacak. Ayrıca, farklı cinste boyalar ile plastik nasıl boyanır anlatacağız.

Plastik nasıl boyanır?

Plastik Nasıl Boyanır?

Eğer bulabilirseniz bir yapı marketten plastik malzemeleri boyamak için özel üretilmiş plastik boyası alın. Özel plastik boyaları, plastik ile daha iyi bütünleşir ve plastikte esneme meydana geldiğinde çatlamaz. Eğer bulunduğunuz bölgede plastik boyamak için özel plastik boyası bulamadıysanız sprey boya, genel maksatlı akrilik boya ve sentetik boyalar ile plastik boyama yapabilirsiniz.

Plastik Boyamadan Önce Yüzey Hazırlığı

Plastik boyama, yüzey hazırlığı

Plastik boyamaya başlamadan önce yüzeyin hazırlanması hazırlık önemlidir. Özellikle plastik boyamak için üretilmiş özel bir boya kullanmayacaksanız boyanın iyi tutması ve dayanıklı olması için yüzey hazırlığının yapılması gerekiyor.

Plastik boyanmadan önce 1 kat plastik yüzeyler için özel üretilmiş astar boya uygulanabilir. Eğer bu astarı bulamazsanız genel amaçlı bir astar boya kullanabiliriniz. Ayrıca, akrilik boya ile boyanacaksa akrilik astar boya, sentetik boya ile boyanacaksa sentetik astar boya kullanın.

Eğer bulunduğunuz bölgede astar boya bulamadıysanız, plastik yüzeyi çok ince bir zımpara ile zımparalamak boyanın çok daha iyi tutmasını sağlayacaktır. Burada önemli olan zımparanın çok ince olması. Boyadan önce zımpara kalın yapılırsa boyandıktan sonra plastik üzerinde pürüzlü bir yüzey oluşması normaldir. Boyanın zımpara yapılan yüzeydeki pürüzlüğü kolaylıkla örtebileceği ince bir zımpara yapılmalıdır. Şimdi farklı cinste boyalar ile plastik nasıl boyanır detaylıca anlatalım

Sprey Boya İle Plastik Nasıl Boyanır?

Plastik nasıl boyanır?

Sprey boya ile plastik boyanır mı, sprey boya plastik boyar mı?: Evet, sentetik ve akrilik sprey boyalar ile plastik boyanabilir. Sadece, selülozik sprey boya plastiğin yapısına zarar verir. Büzüştürür, eritir ve rengini soldurur.

Sprey boya ile plastik boyama yaparken eğer bulabilirseniz özel plastik boyama spreyleri kullanın. Eğer çevrenizde veya sanal marketlerde bu spreyleri bulamadıysanız genel maksatlı akrilik veya sentetik spreyleri de plastik boyamak için kullanabilirsiniz. (Selülozik sprey boya kullanmayın plastik yüzeyinde deformasyona yol açabilir.)

Eğer boyamak istediğiniz plastik eşya, dışarı çıkarmaya uygunsa, boyama işlemimi dışarıda yapın. Rüzgarsız bir günde boyamaya çalışın. Rüzgar, eşya üzerinde boyanın dengesiz dağılmasına neden olur. Hatta sizin üzerinize veya yüzünüze gelmesi mümkündür. Bu nedenle biraz rüzgar varsa, rüzgarı arkanıza alın. Ayrıca koruyucu bir maske kullanın. Özellikle iç mekanda plastik boyama yapacaksanız mutlaka maske kullanın.

Ayrıca, sprey boyanın boyadığınız eşyanın dışında bir yere sıçramaması için diğer kısımları ince bir naylonu kağıt bant ile bantlayarak kapatın.

Daha önce sprey boya ile boyama tecrübeniz yoksa başka bir yerde denemeler yapın.

Sprey boyayı 25-30 santimetre mesafeden ince katlar şeklinde uygulayın.

Kolunuz sürekli sağa sola hareket etsin ki aynı yerde fazla boya birikmesi olmasın. Bir yerde fazla biriken boya olursa boyayı zımpara yapıp baştan başlamanız gerekebilir.

İkinci kat boyayı en az 15-20 dakika sonra ters yönde yapın. (Bir kat dikey, bir kat yatay boyama olması gerekiyor. Böylece sprey boya her yere eşit dağılır ve görmediğiniz hataları da kapatabilirsiniz.

Sprey boya ile boyamaya başlamadan önce 1 kat sprey astar uygulayabilirsiniz. Sprey astar boyanın yüzeye iyi tutmasını sağlar ayrıca alttaki renginde kolay kapanmasını sağlar.

Boyama işiniz bittikten sonra da sprey parlak, yarı mat veya mat bir sprey vernik ile  extra bir koruma sağlayabilirsiniz. Sprey vernik yüzeyde ince bir koruma tabakası oluşturur. Temizliğin kolay yapılmasını sağlar. Çizilmeyi engeller.

Akrilik Boya İle Plastik Boyama

Plastik akrilik boyayla boyanır mı?

Plastik akrilik boyayla boyanır mı?: Evet, genel maksatlı akrilik boyalar plastik boyamak için kullanılabilir. Hatta, büyük plastik eşyalar ve plastik panelleri boyamak için en ekonomik çözüm yolu olabilir. Örnek akrilik boyalar: Rich boya ile plastik boyama, cadence ile plastik boyama v.b. Tabi bu boyaların multi surface olanlarını kullanmanız gerekiyor. Ayrıca Polisan X1, Permolit Permolife, Dyo Hidrolux gibi bazı gene maksatlı boyalar ile plastik eşyalar boyanabilir.

Akrilik boya ile plastik boyama yaparken akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat görünümlü olabileceğini unutmayın. Plastik boyamak için amacınıza uygun parlaklıkta bir akrilik boya seçin.

Akrilik boyaların bir diğer avantajı da koku yaymamasıdır. Sadece, boyama sırasında çok az koku yayabilir. Bu nedenle iç mekanda plastik eşyaları boyamak için en uygun boya olabilir.

Akrilik boya ile plastik boyama yaparken rulo ve fırça seçimine dikkat edin. Boyama yapacağınız yüzeyde girinti ve çıkıntılar varsa fırça kullanın. Eğer düz bir plastik panel boyayacaksanız rulo daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca, plastik boyamak için parlak akrilik boya tercih ederseniz mümkün olduğu kadar kısa ipli bir rulo kullanın ki yüzeyde rulo izi ve pürüz bırakmasın. (Parlak boyalar rulo izini daha fazla gösterebilir.)

Sprey boyada olduğu gibi boyanın iyi tutması için isterseniz boyadan önce akrilik astar kullanabilirsiniz. Boyama yaptıktan sonra extra bir koruma sağlamak için de su bazlı akrilik vernik faydalı olacaktır.

Boyamayı çok soğuk havada yapmayın ve boyanın katları arasında en az 5-6 saat bekleyin.

Plastik Yağlı Boya İle Boyanır Mı?

Yağlı boya ile plastik nasıl boyanır?

Yağlı boya ile plastik boyanır mı? : Yağlı boyalar ile neredeyse her şey boyanabilir. Yağlı boyalar (sentetik boyalar) genel maksatlı bir boyalardır. Sert plastikleri boyamak için uygundur. Fakat aşırı esnek plastikler sentetik boya ile boyanırsa esnediğinde boya çatlayabilir.

Sentetik boyalar da akrilik boyalar gibi parlak – yarı mat veya mat görünümlü olabilir. Size en uygun parlaklığı seçerken parlak boyaların daha fazla rulo fırça izi bıraktığını hatırlayın.

Ayrıca sentetik boyalar yüzeyde daya sert ve kalın bir tabaka oluşturur. Eğer vinil veya benzeri bir esnek plastik, sentetik boya ile boyanırsa yüzeyde çatlamalar meydana gelebilir.

Bu nedenle, esnemeyen, sert bir plastik eşya boyamak için sentetik boyalar uygundur.

Bazı sentetik boyalar tiner ile inceltilerek kullanılır. Bazıları da kullanıma hazır olarak satışa sunulur. Boyanızı kullanmaya başlamadan önce ambalajın üzerindeki kullanım talimatını okuyun.

24 saat ara ile 2 kat uygulama yapın. İsterseniz boyadan 24 saat önce sentetik astar kullanabilirsiniz. Böylece boya plastiğe daha iyi tutacaktır. (Sentetik boyanın üzerine vernik uygulanmaz.)

Sentetik boyalar zararlı bir koku yaydığı için ve kuruma süresi uzun olduğu için bir çok ülkede kullanımı azalmıştır. İç mekanda plastik boyama yaparken sentetik boyanın geç kuruduğunu ve koku yaydığını unutmayın. Özellikle hasta ve yaşlı insanlar ve çocuklar için çok zarar verici olabilir.

The post Plastik Nasıl Boyanır, Plastik Boyama Nasıl Yapılır? appeared first on Teknik Rehber.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Plastik Nasıl Boyanır, Plastik Boyama Nasıl Yapılır?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×