Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Montaj Yapıştırıcı Nedir, Kaç Çeşit Montaj Yapıştırıcı Var?

Tags: montaj

Çok farklı bir site.

Montaj yapıştırıcı nedir, kaç çeşit montaj yapıştırıcı var?

Montaj yapıştırıcı nedir, Montaj silikonu nedir, montaj kit nedir, sıvı çivi nedir, çivisiz çivi nedir, silikon yapıştırıcı nedir? : Montaj yapıştırıcıları genellikle; silikon gibi kartuşlarda olduğu için, dışarıdan görünümü silikonlara benzer. Bu nedenle silikon ve mastik ile karıştırılabilir. Montaj yapıştırıcı üreticisi ve ithalatçı firmaları bu yapıştırıcılara farklı isimler vermişlerdir. Ayrıca, bu yapıştırıcılar halk arasında, sıvı çivi, çivisiz çivi, montaj yapıştırıcı, montaj kit, montaj silikonu, silikon yapıştırıcı adıyla da bilinir. Montaj yapıştırıcıları, silikondan çok daha kuvvetlidir. Zor yapıştırmalarda ve kuvvet gerektiren işlerde kullanılır. Profesyonel veya amatör kullanıma uygundur. Solventli, solventsiz, poliüretan, renkli veya renksiz, esnek veya sert farklı yapılarda ve teknolojilerde piyasada birçok montaj yapıştırıcı bulmak mümkün. Dolgu veya yapıştırma için, amacınıza uygun bir montaj yapıştırıcısı kullanmaya dikkat edin.

Montaj Yapıştırıcının Genel Özellikleri

Montaj yapıştırıcı özellikleri
  • Montaj yapıştırıcısının kullanım alanı çok geniştir. Taş, tuğla, beton, metal, süpürgelik, strafor için kullanılabilir.
  • Kaldırma ve yük taşıma kapasiteleri oldukça fazladır. Sanayinde büyük ve ağır parçaların yapıştırılmasında kullanılır. Evde veya iş yerlerinde dekoratif, büyük duvar panoları montajında veya büyük bir koltuğu tamir etmek için kullanılabilir.
  • İlk tutunması çok güçlüdür. Krem kıvamında olduğu için, ilk tutunması kuvvetli olsa da bazı durumlarda yapıştırıcı kuruyana kadar desteklenmeli veya solventli olanlarda çift yapıştırma tekniği uygulanmalıdır. (Evde perdelik, korniş yapıştırma gibi uygulamalarda, montaj yapıştırıcı kuruyana kadar, bazı bölgelerden çift taraflı bant ile desteklenebilir.)
  • Dolgu özelliği: Bir montaj yapıştırıcısını silikon veya mastik gibi iç ve dış mekanlarda boşluk ve çatlak doldurma işlerinde kullanabilirsiniz. Fakat, seçim yaparken esnek ve sert türleri olduğunu hatırlayın.
  • Özellikle solventli montaj yapıştırıcıları, kimyasallara, temizlik maddelerine, solventlere dayanıklıdır.
  • İç ve dış mekan kullanımı için uygundur. Özellikle solventli montaj yapıştırıcısı zorlu hava koşullarına daha dayanıklıdır. 

    Üretici firmalar artık montaj yapıştırıcılarını özel yapıştırma işleri için farklı tiplerde üretiyor.(Örneğin: İlk tutunma süresi daha kısa olan montaj yapıştırıcıları, çok daha daha esnek olan montaj yapıştırıcıları veya solventsiz montaj yapıştırıcıları gibi.) 
    Bir montaj (montage) yapıştırıcının bir özelliğini ön plana çıkarıldığında, diğer özelliğinden biraz fedakarlık etmeniz gerekebilir. Örneğin: İlk tutunma süresi daha kısa olan veya daha esnek olan bir montaj yapıştırıcısı tipi seçtiğinizde kuruduktan sonra taşıma kapasitesinde ve kuvvetinde bir miktar azalma olacaktır. Aynı şekilde solventsiz (uçucu gaz) içermeyen bir montaj yapıştırıcı kullanmak isterseniz yapıştırıcının kullanım alanının daraldığına veya kuvvetinin düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle işiniz için doğru montaj yapıştırıcısını seçmek önem kazanıyor.
    Genellikle silikon gibi kartuşlarda satılan montaj yapıştırıcıları silikon tabancası ile sıkılarak kullanılıyor. Fakat diş macunu gibi sıkabileceğiniz küçük tüplerde de üretiliyor. 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğru montaj yapıştırıcısını seçmek önemlidir. Genel olarak montaj (montage) yapıştırıcılarını iki gruba ayırabiliriz. Solventsiz montaj yapıştırıcıları ve solventli montaj yapıştırıcıları.

Solventli Montaj Yapıştırıcısının Özellikleri

Solventli montaj yapıştırıcılara örnek

Sıvı çivi olarak da bilinir. İçerisinde solvent bulunduğundan köpük, strofor ve bazı yumuşak plastik türevlerinde kullanılması için uygun değildir. Yük taşıma ve yapıştırma gücü çok fazladır.
    Dış mekanda kullanılabilir. Zorlu hava koşullarına, suya ve birçok kimyasala dayanıklıdır. Dolgu için idealdir. Esnemeye müsait yerlerde esnek olan tipleri kullanılabilir. (flex)
Solventli montaj yapıştırıcısının en çok kullanıldığı alanlar: Pvc ve ahşap süpürgelik montajı, mobilya ve hazır mutfak imalatı, beton, tuğla, briket, kiremit yapıştırılması, laminat ahşap ve sunta yapıştırılması, doğal taş, kaya, mermer, granit yapıştırılması, sert plastik ve alüminyum yapıştırılması, lavabo montajı, ahşap sandalye koltuk masa tamiri.
    Solventli montaj yapıştırıcısını direkt olarak sürüp yapıştırabileceğiniz gibi daha kuvvetli bir yapışma ve ilk tutunma için çift yapıştırma tekniğini de kullanabilirsiniz.

Çift Yapıştırma Tekniği Nedir?

Çift yapıştırma tekniği, sadece solventli montaj yapıştırıcılarında kullanılır. Çift yapıştırma tekniği, ilk tutunmayı arttırır. Yani ağır bir malzeme yapıştırıyorsanız; yapıştırıcı tamamen kuruyana kadar bırakmayacaktır.

Yapıştıracağınız malzemeye montaj yapıştırıcısını sürüp yapıştırın. Hemen geri çekip 5 dakika solventin uçmasını bekleyin. Sonra tekrar yapıştırıp üzerini plastik tokmak veya çekiç ile hafifçe tokmaklayın. Yapıştırıcı tam kuruyana kadar bu teknik tutunmayı sağlayacaktır. Tam kuruma süresi 24 ile 48 saat arasıdır.

Solventsiz Montaj Yapıştırıcısının Genel Özellikleri

Solventsiz montaj yapışrıcılarına örnek

Solventsiz olduğundan köpük, strofor, yumuşak plastikleri yapıştırmak ve montalamak için en uygun yapıştırıcıdır.
    Genellikle beyaz renkte üretilmesine rağmen şeffaf olanları da vardır.
    Solventsiz montaj yapıştırıcısının en çok kullanıldığı alanlar: Strofor levhalar, köpük kartonpiyer (stropiyer), köpük tavan kaplamaları, dekoratif plakalar için çok uygundur. 

Solvensiz montaj yapıştırıcısı; pvc kablo kanalları, süpürgelikler, ahşap ve pvc paneller, alçı paneller, seramik, fayans, metal, taş kiremit, beton yüzeylere farklı maddeler yapıştırabilir. Fakat bu işler için solventli monta yapıştırıcısı daha uygundur.
    Solventsiz montaj yapıştırıcısını kısaca özetlersek iç mekan kullanımı için ve strafor türü malzemeler için daha uygundur diyebiliriz.

Montaj yapıştırıcı nedir, montaj silikonu nedir, montaj kit nedir, sıvı çivi nedir, çivisiz çivi nedir, silikon yapıştırıcı nedir? gibi montaj yapıştırıcı ile ilgili akılda kalan sorulara cevap vermiş olduk. Montaj yapıştırıcı kullanımı ve türleri hakkında sorularınızı yorum kısmına bırakabilirsiniz.

The post Montaj Yapıştırıcı Nedir, Kaç Çeşit Montaj Yapıştırıcı Var? appeared first on Teknik Rehber.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Montaj Yapıştırıcı Nedir, Kaç Çeşit Montaj Yapıştırıcı Var?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×