Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Afla cum sa alegi cel mai bun izolator termic pentru exteriorul casei tale

Izolatia cladirilor, fie ele rezidentiale sau comerciale, este esentiala pentru crearea confortului termic ideal, iar acest lucru poate fi influentat de materialul pe care constructorul alege sa il foloseasca. De asemenea, tipul de material joaca un rol important in reducerea costurilor legate de consumul de energie si eforturile pentru protectia mediului.

Unul dintre cele mai populare materiale de izolatie este Vata Minerala, un material versatil cu o gama variata de tipuri si beneficii. Daca nu esti familiarizat cu acest tip de material si beneficiile sale in ceea ce priveste izolatia termica, acest articol va clarifica putin lucrurile. Astfel, tu vei putea lua o decizie informata in legatura cu proiectul tau.

Mai mult, multe din materialele din constructii folosite la izolatii, sunt chiar materiale ecologice. Acestea sunt folosite chiar in constructia de case sustenabile, iar printre acestea se numara si Vata minerala. 


Ce este vata minerala?


Vata minerala este un material folosit in izolatie, fiind compus din materii prime de origine naturala, precum sticla, nisipul sau bazaltul. Procesul de fabricatie implica topirea acestor materiale la temperaturi ridicate si formarea unor fibre fine care sunt ulterior legate cu ajutorul unei rasini termoplastice. Acest proces creeaza un material usor, dar foarte eficient pentru izolatia termica.


Tipuri de vata minerala


In ceea ce priveste tipurile de vata minerala, acestea se impart in doua categorii, in functie de materia prima utilizata:

  • Vata minerala bazaltica - un produs finit, fabricat din bazalt topit, ce dispune de proprietati excelente de izolatie termica. Principalul beneficiu al acestui material este rezistenta la foc si apa, lucru care face din acest material alegerea potrivita pentru izolarea peretilor exteriori si a acoperisului. 
  • Vata minerala de sticla - prietenoasa cu mediul, fiind fabricata din sticla reciclata, acest material dispune de proprietati de izolatie termica, cat si fonica excelente. Este frecvent utilizata pentru izolarea peretilor si a pardoselilor in cladirile rezidentiale si comerciale.



Avantajele izolarii cu vata minerala


  • Eficienta termica - materialul ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in interiorul cladirii, reducand astfel nevoia de incalzire sau racire excesiva. Acest lucru se traduce in economii semnificative la facturile de energie.
  • Izolatie fonica - vata minerala ofera, de asemenea, o izolatie fonica excelenta, aducand un plus de confort oricarui spatiu, prin reducerea zgomotelor exterioare si izolarea sunetele din interior.
  • Rezistenta la foc - unele tipuri de materiale, precum vata minerala bazaltica sunt practic incombustibile, rezistand la temperaturi de pana la 1000 grade Celsius. Acest lucru contribuie la cresterea nivelului de siguranta al cladirii si la reducerea riscului de incendii.
  • Rezistenta la compresie - tot in cazul vatei minerale bazaltice, datorita modului de fabricare, cu fire de fibra mai scurte, aceasta suporta greutati mai mari decat vata de sticla, fara a suferi modificari.
  • Material prietenos cu mediul - daca optezi pentru vata minerala ecologica, vei contribui la protejarea mediului inconjurator prin utilizarea de materiale reciclate sau regenerabile in procesul de fabricatie. De asemenea, atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica sunt reciclabile, ceea ce face din acest material o optiune sustenabila.


Instalare


Vata minerala este disponibila sub forma de panouri semirigide sau role, fiecare avand avantaje distincte. Panourile sunt mai usor de instalat si pot fi taiate la dimensiunile potrivite pentru un spatiu de forma dreptunghiulara sau patrata bine definit. La polul opus, rolele sunt mai flexibile si pot fi potrivite pentru spatii mai putin conventionale.


Alte materiale pentru izolatie exterioara


In comert exista multe materiale folosite pentru izolatia exterioara. In ultimii ani, un nou trend a luat amploare. Si anume, folosirea de materiale ecologice. Materialele ecologice sunt primele care stau la baza unei case sustenabile. In primul rand, pentru ca au un impact mic asupra mediului. Iar in al doilea rand pentru ca permit un mediu de viata mai sanatos. 

Cele mai populare materiale ecologice sunt cele:

  • organice: celuloza, vata minerala, lana de oaie;
  • naturale: bambus, pluta, canepa, paie, pamant;
  • reciclate: plastic sau lemn;
  • prefabricate: BCA, OSB;

O casa ecologica e facuta cu aceste materiale, de la structura de rezistenta, pereti si pana la finisaje. Sigur, totul e gandit din timp de catre un arhitect.

Daca ai intrebari legate de alte materiale utilizate in izolatiile exterioare, nu ezita sa ne scrii. Vom incerca sa iti oferim informatiile necesare pentru a te ajuta sa faci alegerea corecta.

Alegerea materialului potrivit de izolatie depinde in definitiv de specificul proiectului si nevoile proprietarului. In legatura cu acest aspect vor fi luate in considerare detalii legate de zona geografica in care se afla constructia, utilitatea acesteia si bugetul alocat proiectului. 




This post first appeared on Blog Mesteri Locali, please read the originial post: here

Share the post

Afla cum sa alegi cel mai bun izolator termic pentru exteriorul casei tale

×

Subscribe to Blog Mesteri Locali

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×