Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum alegi parchetul perfect pentru casa ta

Te gandesti din atatea tipuri de Parchet, pe care sa il alegi? Aceasta alegere va depinde atat de buget si preferinte. Alti factori care te vor influenta sunt umiditatea, variatiile de temperatura, orientarea apartamentului sau nivelul de trafic din incapere. In acest articol vei afla ce tipuri de parchet exista, si ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare.

Avand toate informatiile la indemana, vei putea face o decizie informata, si nu vei fi nevoit sa schimbi parchetul in viitorul apropiat.

Atunci cand cumperi un apartament sau o casa, unul dintre primii pasi pe care va trebui sa ii faci va fi sa montezi pardoseala.

Daca iei o locuinta nefinisata sau semifinisata, vei putea alege finisajele dupa propriul plac, inclusiv parchetul.  Insa pentru o decizie informata trebuie sa tii cont de tipul de lemn, culoarea, rezistenta, tipul de montaj sau chiar durabilitatea.


Cum alegi cel mai bun parchet


Tipul de incalzire - daca ai incalzire in pardoseala, trebuie sa ai grija ca temperatura la sol sa nu treaca peste 27 grade C. De asemenea, anumite specii de lemn cum ar fi fagul sau artarul nu sunt potrivite pentru incalzirea in pardoseala. Ele sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura si se vor deforma in timp.

Te intrebi care e cel Mai Bun Parchet pentru incalzire in pardoseala? 

Parchetul dublu stratificat este ideal pentru locuintele cu sistem de incalzire in pardoseala, si se monteaza exclusiv prin lipire. Are de obicei un strat superior de uzura de 3,5 mm, stratul de lemn fiind facut din pin sau mesteacan. Nu opune rezistenta termica, si in acelasi timp ofera o stabilitate mai buna fata de cel laminat.

Montajul parchetului peste incalzirea in pardoseala trebuie facut de o echipa autorizata. De cele mai multe ori acesta se va face prin lipire, o metoda populara pentru parchetul laminat fiind incalzirea prin sistem infrarosu. Mesteri Locali iti pune la dispozitie meseriasii potriviti pentru a ajuta cu instalatia de incalzire in pardoseala.


Incaperile - In primul rand, trebuie sa alegi incaperile in care vei instala parchetul. Nu este recomandat sa pui parchet in incaperi cu umiditate ridicata, cum ar fi baia. Apa se poate infiltra sub pardoseala si poate cauza parchetul sa se dilate si sa se "umfle".

Exista si parchet rezistent la apa, care poate fi instalat si in baie, insa acesta va costa exponential mai mult, si va trebui instalat de o echipa specializata.

Orientarea placilor de parchet - in cazul incaperilor lungi, cum ar fi holurile, e indicat sa montezi placile pe lungime. Daca parchetul este instalat paralel cu directia sursei de lumina, pe langa faptul ca va arata mult mai bine, aceasta orientare va oferi si senzatia ca incaparea este mai spatioasa.



Ce tipuri de parchet exista


In functie de nevoi si preferinte, dar si de buget, exista mai multe tipuri de parchet disponibile la momentul actual pe piata. Fiecare optiune are avantaje si dezavantaje.


Parchet laminat

Cea mai comuna solutie este parchetul laminat, sau pardoseala laminata. Daca nu ai un buget foarte mare, si te uiti la tipuri de parchet care sa nu necesite foarte multa atentie, dar care sa fie durabila si rezistenta, poti alege parchet laminat. Multi il considera de aceea cel mai bun parchet.

E un tip de pardoseala sintetica, compusa din trei straturi:

  • stratul de baza - serveste ca o bariera impotriva umezelii si ofera stabilitate
  • stratul mijlociu - este un panou derivat din lemn, peste care se pune o hartie imprimata care imita desenul natural al lemnului
  • strat de suprafata - tratat cu rasina speciala care ofera durabilitate si un aspect lucios


Ca avantaje acesta este mai putin costisitor, este foarte usor de montat prin simpla imbinare a placilor, este usor de intretinut si este de asemenea rezistent la socuri si uzura.

Nu in ultimul rand, placile sunt usor de inlocuit in caz de nevoie, insa rezistenta la umezeala este foarte scazuta, astfel in incaperile cu umiditate ridicata, acesta se poate deforma, ducand la acele "umflaturi" zgomotoase si inestetice.

Daca nu este instalat cum trebuie, pot aparea probleme de la infiltratii. Apa si umezeala se pot infiltra sub pardoseala, si se poate forma mucegai, care este foarte daunator organismului. Din pacate va atrage si foarte mult praf, care poate cauza zgarieturi, asadar trebuie curatat destul de des.


Parchet stratificat

Parchetul stratificat, dupa cum spune si numele, este compus din mai multe straturi. E cel mai bun parchet daca iti doresti acel "feeling" specific lemnului, insa nu ai bugetul necesar pentru a monta parchet masiv.

Cele mai comune tipuri de parchet sunt:

  • parchet dublu stratificat - are un strat de lemn si unul de suport
  • parchet triplu stratificat - compus din trei straturi de lemn din specii diferite

Sursa: Pinterest

Avantaje parchet triplu stratificat:

  • ofera durabilitate si nu se deformeaza usor
  • compus dintr-un strat gros de uzura, si doua straturi de lemn, unul de esenta tare si unul de esenta moale
  • ofera un grad inalt de stabilitate, datorita dispunerii perpendiculare a straturilor

Daca vrei parchet triplu stratificat, acesta poate fi montat in anumite incaperi in care lemnul masiv nu este recomandat, cum ar fi parterul, beciul sau alte zone cu umiditate ridicata. Iar instalarea se poate face fie prin imbinare, fie prin lipire; specialistii recomanda insa montajul prin lipire pentru a asigura stabilitatea.


Parchet din lemn masiv


Parchetul compus Din Lemn Masiv este optiunea cea mai costisitoare din toate aceste tipuri de parchet intalnite. Dar in acelasi timp cea mai dorita, deoarece ofera frumusetea si caldura naturala a lemnului si acel "scartaitat" specific.

Acest tip de pardoseala este formata dintr-un singur strat gros de lemn, de obicei de esenta tare precum stejarul sau salcamul, fiindca trebuie sa reziste presiunii constante.

Lemnul masiv este foarte sensibil la variatiile de temperatura, si mai ales la umiditate, astfel nu este recomandat pentru parterul locuintelor sau pentru baie si bucatarie iar spre deosebire de celelalte tipuri. Nu se monteaza niciodata direct pe planseul de beton, astfel va fi nevoie de putin mai mult efort la montaj si de o echipa specializata.


Un alt dezavantaj al parchetului din lemn masiv este sensibilitatea la impact si uzura, insa daca este intretinut bine, acesta se va mentine in stare buna pentru multi ani.

Lemnul masiv este sensibil la impact, de aceea trebuie sa ai mereu grija sa nu scapi obiecte grele. Pana si pantofii cu toc, jucariile sau masinutele copiilor, sau ghearele cainilor de talie mare pot afecta parchetul din lemn masiv.


Din toate aceste tipuri de parchet, fie ca alegi parchet laminat, parchet triplu stratificat sau masiv, parchetul este destul de usor de intretinut. Iar daca il protejezi si curati periodic, acesta se va pastra in conditie optima pentru foarte multi ani, fiind o investitie pe termen lung pentru locuinta ta.

Pentru amenajari sau parchetari, Mesteri Locali iti pune la dispozitie numerosi meseriasi in Bucuresti care pot da oferte de pret in cel mai scurt timp!



This post first appeared on Blog Mesteri Locali, please read the originial post: here

Share the post

Cum alegi parchetul perfect pentru casa ta

×

Subscribe to Blog Mesteri Locali

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×