Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De ce sa instalezi o pompa de caldura iarna asta

Te-ai pregatit pentru iarna? Odata cu venirea frigului trebuie sa gasesti o solutie pentru incalzirea casei. Cei care nu au acces la gaze aleg incalzirea pe lemne. Insa e destul de scumpa. Si face risipa de resurse naturale. Atunci, ce zici de o Pompa de Caldura pentru casa ta?

E o alternativa prietenoasa cu mediul. Dar si cu buzunarul tau. In continuare, iti prezentam cateva informatii esentiale despre acest sistem. Asa, poti alege care este cea mai buna pompa de caldura pentru locuinta ta. 


  1. Ce este o pompa de caldura
  2. Care este diferenta intre o pompa de caldura si condensare
  3. Cum functioneaza pompa de caldura
  4. Ce tipuri de pompe de caldura exista
  5. De ce sa alegi o pompa de caldura
  6. Care sunt costurile unei pompe de caldura
  7. Cum faci mentenanta unei pompe de caldura

Ce este o pompa de caldura


Pompa de caldura este o solutie moderna. Si o solutie eficienta de incalzire. Principiul este simplu. Aparatul transporta energia de la o sursa catre locuinta ta, astfel:

  1. Pompa extrage energia din natura. 
  2. Apoi o transforma in caldura. 
  3. Aerul cald este distribuit in interior printr-un sistem de tevi. 

O pompa de caldura este un sistem de inalta eficienta. Si un produs ecologic. Merge pe energie regenerabila.


Are caracteristicile unei centrale termice. Dar si ale unui aparat de ventilatie. Adica distribuie caldura si apa calda. Iar vara aer rece. 

Spre exemplu, o pompa de Caldura Aer aer poate avea un principiu similar cu o centrala termica in condensare. 



Care e diferenta dintre pompa de caldura si condensare


Centrala termica prin condensare transforma energia reziduala din gazele de ardere in caldura utilizabila. Gazele de ardere sunt racite, condensand aburul pe care il contin.

Energia eliberata se foloseste pentru incalzire. Iar asta nu are niciun cost. Lucru foarte benefic! Atat pentru mediu, cat si pentru bugetul casei. 

Fata de o centrala termica prin condensare, pompa de caldura poate avea o eficienta mai mare cu 35% la incalzirea spatiului.



Cum functioneaza o pompa de caldura


O pompa de caldura are la baza energia regenerabila. Probabil te intrebi ce consuma pompa de caldura. Raspunsul e simplu. Energie naturala! Pe care o transforma.

Pentru fiecare kWh de energie absorbita din natura, ofera mai multi  kWh de energie utila in casa ta. Poate ajunge chiar si la un randament de 400%.

O pompa de caldura poate produce de patru ori mai multa energie decat consuma!

Majoritatea sistemelor clasice de incalzire au un consum mare de energie. E necesar pentru a putea degaja caldura.  


O pompa de caldura este alcatuita din: 

  • Elemente de captare si distributie a energiei - O pompa de caldura distribuie energia prin conducte. Ele pot fi montate in exteriorul casei, sub pamant sau in apa. 
  • Refrigerant - Pompa de caldura functioneaza ca un frigider. Si are la baza o substanta care absoarbe caldura din mediul sursa. 
  • Compresor - Se gaseste in interior. Presurizeaza refrigerantul si il incinge. Aceasta actiune fizico-chimica e denumita compresie.

In urma reactiei de modificare a starii si a temperaturii se produce caldura. Practic, refrigerantul este cel care pune in miscare totul, capteaza, transforma. Si creeaza energia si agentul termic ce se distribuie prin reteaua de conducte.

Unele pompe de caldura mai performante pot folosi acest principiu si pentru apa calda.  


Tipuri de pompe de caldura


Exista trei tipuri mari de pompe de caldura. Clasificarea si principiul de functionare depinde de loc din care se extrage energia.

Probabil te intrebi care este cea mai eficienta pompa de caldura. Mai intai, trebuie sa cunosti specificatiile fiecareia. Asa iti dai seama care ti se potriveste. 


Pompa de caldura aer apa

O pompa de caldura aer apa foloseste energia solara din aer. E compusa dintr-o unitate interioara si una exterioara. Incalzeste refrigerantul si il transforma in energie termica. Apoi, aceasta energie va incalzi locuinta. E eficienta energetic, are un bun randament si asigura un confort crescut.

Sistemul se foloseste pentru incalzire si racire. Atat in locuinte, cat si in spatii comerciale si birouri. Poate contine si:

  • elemente in pardoseala pentru incalzire in pardoseala
  • elemente ventiloconvectoare 
  • radiatoare

Avantaje pompa de caldura aer apa

  • Poate fi montata acolo unde nu exista o retea de gaz metan, chiar si la sat
  • Este economica la montaj
  • Nu trebuie sa sapi santuri sau sa demolezi pereti

Atentie! Aceasta pompa nu e indicata in zonele cu temperaturi extreme!

Odata ce temperatura scade sub zero grade, pompa nu mai e atat de eficienta.

Dar care e cea mai buna pompa de caldura aer apa?

Ei bine, ai putea sa alegi una mixta. Asta, daca te poti racorda la gaz metan. La temperaturi sub -10 grade scade eficienta. Iar modul de functionare se va comuta automat. Si va suplini prin modulul hibrid.            



Pompa de caldura apa apa

Functioneaza pe baza energiei captate din mediile inchise.

Sursele de energie pot fi:

  • ape subterane, adica apa din panza freatica
  • ape supraterane, adica rauri, lacuri, bazine sau iazuri 

Cea mai eficienta pompa apa apa, e cea care extrage energia din panza freatica. Asta pentru ca sub pamant, temperatura apei este constanta. Indiferent de sezon. Ea se mentine in jurul valorii de 14 grade Celsius. 

Ce ai nevoie pentru o pompa apa apa:

  • Un put vertical pentru pompare
  • Un put vertical pentru restitutie

Fiind un circuit inchis, apa e extrasa dintr-un put. Apoi e eliminata in al doilea. Forarea trebuie sa se faca in adancime. Doar asa pompa e conectata bine la sursa de apa.

Montajul este destul de dificil, iar costurile mari. 

Dar acest tip de pompa are un avantaj! E compatibila si cu alte sisteme de incalzire, deja existente in casa. Si nu depinde foarte mult de temperatura din exterior. 



Pompa de caldura sol apa

Este cea mai populara pompa de caldura de la noi. Asta pentru ca energia geotermala din sol este practic inepuizabila. Si cea mai la indemana! 

Pompa de caldura sol apa foloseste energia solului pentru a produce caldura in locuinta. Sau pentru o raci pe timp de vara.

Functioneaza pe baza unui circuit inchis si are doua moduri de dispunere:

  • Orizontal - Captatorii sunt montati la o adancime mica in sol, la circa doi metri. Insa sunt dispusi pe o suprafata intinsa. Deci ai nevoie de teren. 
  • Vertical - Se foreaza in adancime, captatorii fiind montati de jos in sus. 

Ambele sunt eficiente. Si asigura un bun randament.

O pompa de caldura sol apa poate fi conectata la diferite sisteme de incalzire din locuinta. Dezavantajul e legat de costuri. Un pret pompa de caldura de acest tip nu este neaparat ridicat. Dar costurile pentru forajele geotermale si montare, da. 



Pompa de caldura aer aer

Nu e greu sa ghicesti ce este pompa de caldura aer aer. Ea functioneaza cu 80% energie extrasa din aer si 20% energie electrica. Astfel, are o eficienta energetica mare. 

E un dispozitiv de incalzire. Dar si de racire.  

Pompa de caldura aer aer e foarte usor de instalat. Si poate inlocui sistemele electrice vechi. Fata de centralele termice traditionale, are costuri mici de functionare. Atat la incalzire, cat si la apa calda.


De ce sa alegi o pompa de caldura ca sistem de incalzire


Pompa de caldura e o alternativa ecologica de incalzire a locuintei. 

Acestea sunt cele mai mari beneficii ale unei pompe de caldura 

  1. Pompa de caldura merge pe energie verde
  2. Consum foarte mic de energie electrica 
  3. Costuri reduse la utilitati
  4. Poti monta oricate corpuri de incalzire vrei
  5. O poti folosi pentru incalzire iarna sau racire vara
  6. Este silentioasa
  7. Are durata mare de viata

Are totusi si un dezavantaj: Costul destul de ridicat de achizitie si, in special, de montare. La inceput, investitia poate fi destul de mare. Insa e rentabila in timp. Tine cont totusi ca un pret pompa de caldura poate depasi 6,000 RON.



Ce costuri implica o pompa de caldura


Cand spui pompa de caldura pret, spui de fapt investitii majore. In aparat. In elementele de incalzire. Si in lucrarile de montare. 

De exemplu, in functie de performante, o pompa de caldura aer apa variaza intre 5,000 si 20,000 RON. Este cea mai simpla si cea mai economica la montare. O pompa de caldura apa apa sau una sol apa are nevoie de lucrari de foraj pentru instalare. Ai nevoie de o echipa de specialisti. Iar tarifele difera de la o firma la alta. 


Cum faci mentenanta unei pompe de caldura


Interventiile si lucrarile de mentenanta pentru pompele de caldura sunt minime. In plus, functioneaza fara interventii din exterior.

De exemplu, in mediul rural e foarte populara centrala pe lemne. Mai ales acolo unde nu exista o retea de gaz metan. Dar centrala pe lemne necesita alimentare periodica. Si poti ramane oricand fara apa calda. Iar cosul trebuie curatat mereu.


O pompa de caldura functioneaza curat. Fara alte lucrari de mentenanta. Sau oricum, nu atat de dese. Si, chiar daca exista sau sunt necesare, costurile pentru mentenanta sunt foarte mici. Cel putin, in comparatie cu alte sisteme de incalzire. 

Majoritatea centralelor termice traditionale au nevoie de inspectii regulate. Insa pentru pompele de caldura nu exista riscuri prea mari. Nu ai nevoie de verificari tehnice periodice obligatorii, ca la o centrala pe gaz.
Asadar poate iarna aceasta o pompa de caldura ar fi investitia perfecta!


This post first appeared on Blog Mesteri Locali, please read the originial post: here

Share the post

De ce sa instalezi o pompa de caldura iarna asta

×

Subscribe to Blog Mesteri Locali

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×