Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Lösemi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Lösemi, kan hücrelerinin anormal şekilde üretildiği bir kanser türüdür. Bu hastalıkta, Kemik iliğinde çeşitli tip ve olgunlaşmış kan hücreleri üretilir ve normal kan hücrelerinin yerine geçerler. Bu durum vücudun normal işlevlerini etkiler.

Lösemi türleri, hastalığın hangi tip kan hücrelerinin etkilendiğine göre sınıflandırılır. Hastalığın belirtileri, lösemi türüne göre değişebilir. Bazı ortak belirtiler arasında halsizlik, aşırı yorgunluk, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, enfeksiyonlar, diş eti kanaması, morarma ve kolay kanama bulunur.

Elbette, bu belirtiler sadece lösemi hastalığına özgü değildir ve başka bir hastalığın işareti de olabilirler. Bu nedenle, belirtiler devam ederse, bir doktora başvurmak önemlidir. Erken teşhisin önemi burada ortaya çıkar.

Lösemi Hastalığı Nedir?

Lösemi, kemik iliği veya lenf sisteminde meydana gelen kanserli bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta, kan hücreleri normalden farklı şekilde üretilir ve bu hücrelerin vücut fonksiyonlarını yerine getirme kapasiteleri azalır. Lösemi, genellikle beyaz kan hücrelerindeki anormallikler sonucu meydana gelir. Hastalık, akut ve kronik olmak üzere iki ayrı grupta incelenir. Akut lösemi, hızlı bir şekilde ilerleyen bir rahatsızlık iken kronik lösemi yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. Lösemi hastalığının başlıca belirtileri arasında yorgunluk, ateş, nefes darlığı, terleme, kilo kaybı, kemik ağrısı ve kanama da yer almaktadır.

Akut Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Akut lösemi, kan ve kemik iliği hücrelerindeki anormal hücrelerin hızla çoğalması sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu hastalıkta, kemik iliği normal kan hücrelerini üretmek yerine, kanserli hücreler üretir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, kanama ve enfeksiyonlar yer alır.

Akut lösemi hastalığının en önemli belirtisi, kemik iliğindeki kanser hücrelerinin normal hücrelerin yerini alarak normal kan hücresi üretimini baskılamasıdır. Bu nedenle hasta, sürekli olarak enfeksiyonlarla savaşır ve bağışıklık sistemi zayıflar. Ayrıca kanser hücreleri, normal kan hücrelerinin yerini aldıkları için kanama eğilimi artar.

Bununla birlikte, akut lösemi hastalığının diğer belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, ateş, terleme, eklem ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, iştah kaybı, soluk cilt, mide ağrısı, karında şişkinlik, lenf düğümlerinde büyüme ve soluk nefes yer alır. Tedavi edilmediği takdirde, akut lösemi hastalığı hayati tehlike oluşturabilir.

  • Kemik iliği kanseri: Kemik iliğinin normal çalışmasını engelleyen anormal hücrelerin hızlı çoğalması sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür.
  • Halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, kanama ve enfeksiyonlar hastalığın belirtileri arasında yer alır.
  • Hastalığın diğer belirtileri arasında ateş, terleme, eklem ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, iştah kaybı, soluk cilt, mide ağrısı, karında şişkinlik, lenf düğümlerinde büyüme ve soluk nefes yer alır.
  • Tedavi edilmediği takdirde, akut lösemi hastalığı hayati tehlike oluşturabilir.

Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) Belirtileri

Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL), lösemi hastalığının tüm vakalarının yaklaşık %75’ini oluşturan bir türüdür. Bu hastalıkta, kemik iliğinde bulunan ve kan hücrelerini üreten lenfoblastlar hızla üremeye başlar ve kemik iliği normal kan hücreleri üretmek yerine kanserli lenfoblastlar üretir. ALL hastalığının temel belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, kemik ağrısı, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık ve derideki morlu lekeler yer alır.

Bu belirtiler genellikle diğer hastalıkların belirtileriyle benzerlik gösterir. Bu nedenle, ALL hastalığının teşhisi için kemik iliği biyopsisi, kan testleri ve diğer tıbbi testler yapılması gereklidir. Kemik iliği biyopsisi, kemik iliğinden bir örnek alınarak incelenir ve kanserli lenfoblastların olup olmadığı kontrol edilir.

Teşhis edilen ALL hastalarının tedavisi, kanserli lenfoblastları yok etmek için kemoterapi, radyoterapi ve kemik iliği nakli gibi yöntemleri içerebilir. Tedavi süreci uzun olabilir ve hastaların diğer sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi kanserli hücrelerin tedaviye direnç gösterme riski de bulunmaktadır.

  • Halsizlik, yorgunluk ve kırgınlık
  • Kemik ağrısı ve kemiğin hassasiyeti
  • Ateş ve enfeksiyonlara savunmasızlık
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Deride morluklar ve kanamalar

Bu belirtilerin yanı sıra ALL hastalığının bazı nadir görülen semptomları arasında sinir sistemi problemleri ve kalp sorunları yer alabilir. Tedavi edilmediği takdirde ALL hastalığı, hayati organları etkileyerek yaşamı tehdit edebilir.

Halsizlik ve Kırgınlık

Lösemi hastalığında sık rastlanan belirtilerden biri halsizlik, yorgunluk ve kırgınlık hissidir. Hastalığın etkisiyle vücuttaki kansızlık arttığından, kişi kendisini sürekli yorgun ve bitkin hisseder. Bu belirtiler, hastalığın çeşidine göre farklılık gösterebilir. Örneğin, akut lösemi vakalarında halsizlik ve yorgunluk hissi daha belirgin bir şekilde yaşanırken, kronik lösemi vakalarında belirtiler daha yavaş ilerleyebilir.

Bu belirtilerle birlikte hastanın kendini güçsüz hissetmesi, uykusuzluk, soluk ten rengi, baş dönmesi, nefes darlığı, karın bölgesinde şişlik, iştahsızlık gibi semptomlar da lösemi hastalarında görülebilir. Bu nedenle, bu tür semptomlar yaşayan kişilerin bir hematolog doktoru ile görüşmesi ve gerekli tedavi sürecine başlaması tavsiye edilir.

Ayrıca, lösemi tedavisi sırasında hastaların kendilerine zaman ayırmaları, dinlenmeleri ve sağlıklı beslenmeleri de önemlidir. Bu şekilde hastalıkla mücadele için gerekli güç ve enerjiyi koruyarak, tedavi sürecindeki olası yan etkilerle mücadele etmek için daha hazırlıklı hale gelirler.

Kemik Ağrısı

Lösemi hastalarında sıkça görülen belirtilerden biri kemik ağrısıdır. Kemik ağrısı, tipik olarak uzun kemiklerde, özellikle bacak ve kol kemiklerinde hissedilir. Ağrı bazen sırt, kalça ve karın bölgesinde de görülebilir. Kemiklerin hassasiyeti, dokunulduğunda hafif bir basınç bile ağrıya neden olabilir. Kemiklerde maruz kalmış olduğumuz baskı ve darbelerin hemen ardından yaşanan ağrı hissi ile kemik kanseri ağrısı birbirine benzerlik gösterir. Ancak, lösemi hastalarında kemik ağrısı genellikle fiziksel travmadan kaynaklanmaz, bu nedenle gece ağrısı gibi açıklanamayan ağrı hissi lösemi hastalarında kemik ağrısının bir işareti olabilir.

Akut Miyeloid Lösemi (AML) Belirtileri

Akut Miyeloid Lösemi (AML) veya Akut Myeloblastik Lösemi, kemik iliğindeki kök hücrelerin anormal bir şekilde olgunlaşmadığı durumda ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. AML hastalığı, beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve kan pıhtılaşma hücreleri olmak üzere üç temel kan hücresi türünden herhangi birini etkileyebilir. AML’nin en yaygın belirtileri arasında halsizlik, ateş, solunum güçlüğü, çabuk yorgunluk, ağız yaraları, ciltte morarma, enfeksiyonlar ve kilo kaybı yer alır.

AML’nin tedavi yöntemleri arasında kemoterapi, radyoterapi, kemik iliği transplantasyonu ve ilaç tedavisi yer alır. Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi ilaçlarının kullanılmasını içerir. Bu ilaçlar, kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak hücre bölünme sürecini durdurur. Radyoterapi ise yüksek enerjili radyasyonu kullanarak kanser hücrelerini yok etmeyi hedefler.

Kemik iliği transplantasyonu, vücudunuzdaki anormal hücrelerin tepkisiz hücrelerle yer değiştirmesini sağlar. Bu prosedür, sağlıklı kemik iliği hücrelerinin transfer edilmesi yoluyla gerçekleştirilir. İlaç tedavisi, kemik iliğinde üretilen kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar, hücresel seviyede kanser hücrelerinin hareket kabiliyetini azaltarak kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.

Kronik Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Kronik lösemi hastalığı, genellikle semptomları yavaş gelişir ve teşhis edilmesi zaman alabilir. Kronik lösemi hastalığı belirtileri arasında halsizlik, kronik yorgunluk, kilo kaybı, ateş, terleme, enfeksiyon ve lenf düğümlerinde artış yer almaktadır. Lösemi hastalığının tedavi yöntemleri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi ve kemik iliği nakli yer almaktadır. Kronik lösemi hastalığının tedavi edilebilir olduğu bilinmektedir. Hastalık erken evrelerinde teşhis edilirse, tedavi yöntemleri çok daha etkili olabilmektedir. Yüksek riskli hastaların tedavisi için uygun kemoterapik ilaçlara daha fazla ihtiyaç duyulabilir. Yaşlı veya hastalığın ilerlemiş evresinde olan hastalar ise daha az agresif tedavi yöntemleri tercih edebilirler.

Kronik Lösemide Erken Aşama Belirtileri

Kronik lösemi hastalığının erken aşamasında ortaya çıkan belirtiler genellikle diğer hastalıklarla karıştırılabilen nonspesifik semptomlardan oluşur. Bu belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, sık görülen enfeksiyonlar, ateş, terleme, karın ağrısı ve hissedilen bir kitle veya genişleme yer almaktadır. Kronik lösemi hastalığı, başlangıçta semptomlara neden olmayabilir ve diğer birçok durumla benzer belirtilere sahip olabilir, bu nedenle erken aşamalarda olası bir lösemi teşhisi için doktor ziyareti oldukça önemlidir.

Diğer bir erken aşama belirtisi kan testlerinde ortaya çıkan normal olmayan kan hücreleridir. Bu belirtiler, sağlıklı bir kan hücresinin görünümünden farklı olan malign hücreleri gösterir. Bu hücreler, bir kan testi sırasında bir patoloji teknisyeni veya doktor tarafından tespit edilebilir. Bu nedenle, herhangi bir kan testi sonucunda normal olmayan bir sonuç elde edildiğinde, doktor tarafından dinlenmeyen kronik koşulların belirtilerini bildirmek önemlidir.

Bunların yanı sıra, kronik lösemi hastalığının erken aşamasında görülen belirtiler arasında kanama semptomları da yer alır. Burun kanamaları, kan pıhtılaşması bozuklukları gibi semptomlar, bireylerin kanla ilgili birkaç spesifik ciddi durumla karşılaşabileceğini göstermektedir. Bu belirtilerden herhangi birinin tespit edilmesi durumunda, bir hekim tarafından muayene edilerek kronik lösemi gibi ciddi bir durumun varlığından emin olunmalıdır.

Kronik Lösemide İleri Aşama Belirtileri

Kronik lösemide ileri aşama belirtileri daha az yaygındır ve diğer lösemi türlerine benzerlik gösterebilir. Buna rağmen, kronik lenfositik lösemi (KLL) hastalarında, boyun bölgesinde şişlik veya lenf düğümleri, aşırı terleme ve ateş yükselmesi gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, hastaların karaciğer ve dalakları büyüyebilir. Bununla birlikte, kronik miyeloid lösemide (KML) hastalarında belirtiler daha değişken olabilir ve bazı hastalar hiçbir semptom yaşamayabilir. Ancak, bazı KML hastaları, aşırı kanama veya enfeksiyonlara karşı duyarlılık gibi belirtiler gösterebilir. Tedavi yöntemleri genellikle kemoterapi, kemik iliği nakli, hedefli tedaviler ve immunoterapiyi içerir. Hastaların tedavisi genellikle belirtilere, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre belirlenir.

Lösemi Hastalığı Belirtileri Nelerdir? yazısı ilk önce Hastalık Belirtileri üzerinde ortaya çıktı.



This post first appeared on Hastalık Belirtileri, please read the originial post: here

Share the post

Lösemi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

×

Subscribe to Hastalık Belirtileri

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×