Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Bebeklerde Hastalık Belirtileri

Bebekler, hayatlarının ilk yılında birçok hastalığa karşı savunmasızdırlar. Bu nedenle, hastalık belirtilerini takip etmek çok önemlidir. En yaygın hastalıklardan bazıları grip, soğuk algınlığı, bronşit, kusma ve ishaldir. Grip ve soğuk algınlığı, bebeklerin hava yolu enfeksiyonlarına yakalanmalarına neden olabilirken, bronşit Solunum yollarında tahrişe neden olur ve solunum zorluğuna yol açabilir. Kusma ve ishal ise genellikle enfeksiyon kaynaklıdır ve bebeğin sıvı dengesinde değişikliklere neden olabilir. Bebeklerde hastalık belirtilerini tanımak ve tedavi etmek önemlidir.

Grip ve Soğuk Algınlığı

Bebeklerde sık görülen hastalıklardan biri olan grip ve soğuk algınlığı, üst solunum yollarında enfeksiyonlara sebep olur. Bebeğin burun, boğaz ve kulaklarında rahatsızlıklar yaratabilir. Grip ve soğuk algınlığı belirtileri arasında burun akıntısı, öksürük, ateş, hafif solunum sıkıntısı ve huzursuzluk yer alır.

Tedavisi için bebeğin dinlenmesi, sıvı alımının artırılması ve doktorun önereceği medikal tedaviler uygulanması önerilir. Bebeklerde grip ve soğuk algınlığını önlemek için sağlıklı bir çevre sağlanması, bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme programı uygulanması, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.

Bebeklerde grip ve soğuk algınlığına bağlı acil durumlar oluşabilir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz. Aşırı ateşlenme, hızlı solunum, üst solunum yollarında nefes almada güçlük, yüksek ateş, morarlama ve yüksek hızda kalp atışları dahilinde acil tedavi gerektiren durumlar arasındadır.

Bronşit

Bronşit, bebeklerde sık görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bebeklerin henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için, bronşit onları daha fazla etkileyebilir. Bronşit belirtileri arasında öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi, ateş, halsizlik, iştahsızlık ve nefes darlığı yer almaktadır. Viral bronşit tedavisi için çoğunlukla evde uygulanabilecek bitkisel tedaviler önerilmektedir, ancak solunum sıkıntısı yaşanıyorsa acilen doktor ile görüşülmelidir. RSV bronşiti ve solunum senkronizasyonu virüsü tedavisinde genellikle doktorun önerdiği bazı ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel bronşit tedavisi için de doktor önerisiyle antibiyotik kullanılabilir.

Viral Bronşit

Bebeklerde viral bronşit hastalığı ne yazık ki oldukça yaygındır ve özellikle kış aylarında görülür. Bu hastalık, bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve öksürük, halsizlik, düşük ateş, burun akıntısı, göğüste hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler gösterir.

Viral bronşite yakalanan bebekler için evde yapılacak en önemli şey bol bol sıvı tüketmelerini sağlamak ve hastalığın seyrini beklemektir. Öksürüğe karşı öksürük şurubu kullanmamak gerekiyor ancak doktorun önerdiği ilaçlar kullanılabilir. Bebeğin rahat nefes almasını sağlamak için buhar tedavisi ve nemlendirici kullanmak da faydalı olacaktır. Ayrıca, bebeğin yatağını hafif yükseltmek de solunumun daha rahat olmasını sağlayacaktır.

RSV Bronşiti

Bebeklerde viral bronşitin bir nedeni de respiratuar sincitial virüs (RSV)’dir. Bu virüs solunum yollarını enfekte eder ve bronşlarda iltihaplanmaya neden olur. Bebekler RSV enfeksiyonuna yakalanmayı daha sık yaşarlar çünkü henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. RSV bronşiti belirtileri arasında hafif ateş, yorgunluk, burun akıntısı, öksürük, hırıltılı solunum, beslenme sorunları yer alabilir.

RSV bronşitine dair bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak semptomları hafifletmek için bebeklere destekleyici tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler arasında oksijen tedavisi, nemlendiriciler ve beslenme desteği yer alır. Bazı durumlarda antibiyotikler de reçete edilebilir ancak RSV virüsünün kendisi antibiyotiklere karşı etkisizdir. Bebeğinizi RSV enfeksiyonundan korumak için el yıkama, kalabalık yerlerden kaçınma ve sigara dumanından uzak durma gibi önlemler alabilirsiniz.

Solunum Senkronizasyonu Virüsü

Solunum senkronizasyonu virüsü (SSV), bebeklerde özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. Sık görülen bir enfeksiyon türüdür ve önemli bir hastalık belirtisi olarak öksürük ve hırıltıya neden olabilir. Ateş, burun akıntısı ve öksürük SSV enfeksiyonunun en yaygın belirtileridir. Tedavi yöntemleri arasında dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve nemli havayı solumak yer alır.

Bebeğinizde SSV belirtilerini fark ederseniz, doktorunuza başvurmanız önerilir. Doktorunuz, bebeğinizin durumunu değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemlerini önererek bebeğinizin hızla iyileşmesini sağlayacaktır.

Bakteriyel Bronşit

Bakteriyel bronşit, genellikle enfeksiyondan kaynaklanan bir akciğer hastalığıdır. Bebeklerde görülebilen bir tür bronşittir. Bu hastalıkta, bronşların zarar görmesi ve iltihaplanması sonucu nefes almakta güçlük çekilebilir. Bakteriyel bronşitte bebeklerin öksürük, hırıltılı solunum, ateş, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtileri görülebilir.

Bakteriyel bronşitin tedavisi antibiyotikler ile yapılır. Bebeklerde antibiyotik tedavisi genellikle şurup veya damla şeklinde uygulanır. Ayrıca bebeklerin oda sıcaklığında olmasına ve bol sıvı almasına özen gösterilmelidir. Bebeklerin solunumunu kolaylaştırmak için buhar tedavisi de uygulanabilir.

Bebeklerde bakteriyel bronşit, aynı zamanda diğer bronşit türleri gibi bulaşıcıdır. Bu nedenle, bebeklerin hijyenine dikkat edilmeli ve hasta kişilerle temasları sınırlandırılmalıdır. Belirtiler 3-4 gün içinde hafiflemiyor veya daha kötüleşiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kusma ve İshal

Bebeklerde kusma ve ishal yaygın olarak görülen hastalıklardandır. Kusma, mide bulantısı veya enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir. İshal ise sıvı kaybına yol açarak bebeğin sağlığında ciddi problemlere yol açabilir.

Kusma belirtileri arasında bebeğin yetersiz beslenmeye bağlı olarak kilo kaybı, yorgunluk, huzursuzluk, ateş ve karın ağrısı yer almaktadır. İshalde ise bebeğin dışkısının sulu, sümüksüz ve kötü kokulu olması, mide bulantısı, karın ağrısı, yorgunluk ve ateş görülebilir.

Kusma ve ishal tedavisi, sıvı kaybını önlemek için rehidrasyon tedavisi uygulanır. Bebeğinize bol miktarda sıvı ve elektrolit içecekleri vermelisiniz. Bunun yanı sıra kusmaya ve ishale sebep olan enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik tedavisi de gerekebilir.

Gastroenterit

Bebeklerde gastroenterit, mide ve bağırsaklarda oluşan virüsler, bakteriler ve parazitler nedeniyle oluşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, bebeklerde sık görülen bir hastalıktır. Gastroenterit belirtileri arasında ishal, kusma, karın krampları ve ateş yer alır. Bunun yanı sıra, bebeklerde aşırı susuzluk ve halsizlik de görülebilir.

Gastroenterit tedavisi, bebeğin susuz kalmamasını ve kaybedilen elektrolitlerin yerine konmasını içerir. Bu nedenle, bebeklere sık sık küçük miktarlarda su veya elektrolit içeren sıvılar verilmelidir. Aynı zamanda sıvı kaybını önlemek için bebeklerin daha sık emzirilmesi ya da biberon verilmesi önerilir.

Doktorunuz aynı zamanda oksijen desteği, antibiyotikler ve diğer ilaçlar da önerebilir. Ancak, bu tedavileri kendiniz uygulamanız önerilmez. Bebeğinizi doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda tedavi ettirmeniz en uygun olanıdır.

Rotavirüs

Bebeklerde sıkça görülen bir rahatsızlık olan rotavirüs, ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Rotavirüs, bebeklerde bağırsak enfeksiyonuna neden olur ve oldukça bulaşıcıdır. Bebeklerde genellikle 6 ay ile 2 yaş arasında görülür. Bu nedenle bebekler bu yaş dönemi içerisinde aşılanmalıdır.

Rotavirüs aşısının alınmaması durumunda, bebeklerin hastalıkla mücadele etmesi oldukça zor olabilir. Bu nedenle bebekleri, rotavirüse karşı korumak için aşı yaptırmak önemlidir.

Ayrıca, bebeklerin sık sık ellerini yıkamaları, su kaynaklarının iyi temizlenmesi ve sıvı kayıplarının önlenmesi için bol bol sıvı tüketmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Eğer bebekte rotavirüs belirtileri görülürse, hemen doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz, bebek için uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.

Bebeklerde Hastalık Belirtileri yazısı ilk önce Hastalık Belirtileri üzerinde ortaya çıktı.



This post first appeared on Hastalık Belirtileri, please read the originial post: here

Share the post

Bebeklerde Hastalık Belirtileri

×

Subscribe to Hastalık Belirtileri

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×