Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nokia Lumia 920 İnceleme Günlüğü – 3

 

Önceki yazıda telefonla gelen yazılımları anlatırken unuttuğum bir özelliği belirtmeden geçmek istemiyorum. Windows Phone 8’le birlikte Çocuk Odası adında bir özellik geliyor. Bu özelliği açtığınızda kilit ekranını sola doğru kaydırınca çocuğunuz için sizin seçtiğiniz uygulamaların, oyunların, müziklerin ve videoların olduğu bir başlat ekranı çıkıyor. Çocuğunuz buradaki seçenekler dışında telefonun diğer özelliklerine erişemiyor. Yeni neslin teknolojiye ne kadar meraklı olduğu ortada özellikle çocuğunuz varsa telefondan oyun oynatmak veya çizgi film izletmek bazen hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu özellik sayesinde telefonu gönül rahatlığıyla çocuğunuza verebilirsiniz. Tuşlara rastgele basıp rehberinizdekileri yanlışlıkla arama ihtimali sıfıra iniyor.

Kullanmaya başlayalı yaklaşık bir hafta oldu artık telefonla ilgili genel fikrimi söyleyebilirim. Nokia Lumia 920’nin 1280×768 çözünürlüklü 4.5” ekranı 332 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekrandaki yazılar keskin ve net bir şekilde görünüyor. Özellikle herhangi bir belge açtığınızda yazı karakterlerinin netliği kendini belli ediyor. Netliğin yanında renk konusunda da Lumia 920’nin ekranı oldukça başarılı. Ekranda kullanılan ClearBlack teknolojisi sayesinde siyahlar tam siyah olarak görünüyor. Windows Phone 8’in karoları bu siyah üstünde oldukça hoş duruyor. Ekranın dokunma hassasiyeti de çok iyi. Elinizde eldiven varken bile ekran dokunuşlarınızı anlayabiliyor. Bu şimdiye kadar diğer telefonlarda görmediğim bir özellik.

Nokia Lumia 920’de 1.5 GHz çift çekirdekli işlemci ve 1 GB bellek var. Diğer ileri seviye telefonlarla karşılaştırırsak bu işlemci ve belleğin ortalama seviye olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu donanım Windows Phone 8 işletim sistemini ve uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabiliyor. Hareketli görüntüler içeren karoların kaydırılması sırasında herhangi bir takılma atlama yaşanmıyor. Windows Store’dan deneme sürümlerini indirdiğim birkaç Need for Speed oyununda herhangi bir takılma yaşamadım. Ama Windows Store zorlayıcı 3D oyunlar konusunda şimdilik biraz eksik kalıyor. İleride bu yeni oyunlarla testleri tekrarlamak gerekebilir.

Telefonun kamerasına Nokia ayrı bir önem veriyor. Lumia 920’deki PureView ibaresi daha önce Nokia’nın 41 MP’lik 808 PureView telefonuyla aynı şeyi ifade etmiyor. Lumia 920’deki PureView sensor boyutu yerine resmi işleyen yazılıma işaret ediyor.

Elimde karşılaştırma yapabileceğim başka yeni nesil telefonlar olmadığından bu konuda internette yayınlanan karşılaştırmalara gönderme yapmak zorundayım. Örneğin Cnet’te yayınlanan bu yazıda Nokia Lumia 920, HTC Windows Phone 8X ve iPhone 5’in karşılaştırmasını görebilirsiniz. Kendi çektiğim resimlerden ve internette yayınlanan yorumlardan okuduğum kadarıyla Lumia 920’nin üzerindeki kameranın başarılı olduğunu söyleyebilirim. Lumia 920 az ışıklı ortamlarda rakiplerine göre biraz daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat aradaki fark dudak uçuklatacak cinsten değil. Açıkçası Nokia’nın tanıtımları kamerayla ilgili benim beklentilerimi biraz yükseltmişti. Tam anlamıyla beklediğimi bulduğumu söyleyemem ama bu kesinlikle kameranın kötü ya da başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Fotoğraf konusunda ortalama bir kullanıcı olarak resim/video kalitesinden tatmin olduğumu söyleyebilirim.

Windows Phone 8’in lens adı altında sunduğu ve kameranın işlevlerini çeşitli şekillerde geliştiren (çekilen resme çeşitli filtreler uygulama, gülümseme algılama veya panoramik çekim gibi ) programcıkları ilginç buldum. Şu an çok fazla kullanılabilir lens yok ama bu özelliğin önünün açık olduğunu bir gerçek. Farklı işlevlere sahip pek çok lensin yakında Windows Store’da yer alacağını söylemek yanlış olmaz.

Lumia 920’nin kendine has özelliklerinden birisi de kablosuz olarak şarj edilebilmesi. Ama bunu kablosuz ağ gibi uzun mesafeden şarj olacak gibi algılamayın. Alt kısımda yer alan mikroUSB bağlantı noktasına kablo takmak yerine şarj yastığına veya pedine koymanız yeterli oluyor. Bu özellik daha önce başka markalarda ekstra bir adaptör kullanarak etkinleştirilebiliyordu. Lumia 920 bunu kendiliğinden destekliyor. Birden fazla şarj pedi alarak evinizin çeşitli noktalarına koymak hayatı kolaylaştırabilir. Kullanmadığınız sırada masaüstüne veya koltuğa bıraktığınızda telefonun şarj olması hoş olabilir. Tabi bu şarj pedlerinin ayrıca satılması düşündürücü, fiyatı şimdilik bilmiyorum ama çok pahalı olursa bunlardan birkaç tane almak istemeyebilirsiniz. Bence bu özellik o kadar da büyütülecek bir şey değil; açıkçası şarjı bittiğinde telefonu kabloya takmak bana zor gelmiyor.

Peki, pil ömrü ne durumda dediğinizi duyar gibiyim. Lumia 920’nin pil ömrü beni pek tatmin etmedi. Her ne kadar üzerinde 2000 mAh kapasiteli pille gelse de ilk günlerde telefonu öğrenmek için kurcalarken pili 4-5 saatte bitiyordu. Sonraki günlerde fazladan güç tüketen her şeyi kapattım, örneğin 3G yerine 2G kullandım, ekran parlaklığı biraz daha kıstım bu sayede pili bir tam gün boyunca idareli kullanmayı başardım. Ancak normal kullanım koşullarında pili şarj etmeden günü bitirmek pek kolay değil. Telefonun boyutlarına baktığımızda pil ömrünün az olması biraz düşündürücü. Belki Nokia/Microsoft ileride yayınlayacağı bir yazılım güncellemesiyle pil ömrünü biraz daha iyileştirebilir.

Nokia Lumia 920’yi kimler almalı? Lumia 920 genel olarak başarılı bir telefon. Ancak boyutları ve ağırlığı göz önüne alındığında herkese uygun olmayabilir. Özellikle telefonum hafif olsun cebime koyduğumda unutayım diyorsanız Lumia 920 pek size göre değil. Bunun dışında Windows Phone 8’in nispeten yeni bir işletim sistemi olmasından kaynaklanan (Windows Store’da az uygulama olması gibi) bazı eksikler söz konusu. Ancak bu eksikler zamanla ortadan kalacaktır. Hazırda pek çok uygulaması olan iOS veya Android kullanıcısıysanız Windows Phone 8 ortamı alışkanlıklarınızı zorlayabilir. Diğer taraftan telefonun Windows 8 işletim sistemi, Skydrive, Office 365’le doğrudan etkileşimli çalışması bir artı. Bunun yanında Nokia’ya özel Nokia Müzik, Nokia Sürüş gibi uygulamalar telefonun değerini artırıyor. Kablosuz şarj özelliği de diğer telefonlardan ayrışmasını sağlıyor.

The post Nokia Lumia 920 İnceleme Günlüğü – 3 first appeared on Güncel Sağlık Sitesi.


This post first appeared on Sağlıklı Ve Fit, please read the originial post: here

Share the post

Nokia Lumia 920 İnceleme Günlüğü – 3

×

Subscribe to Sağlıklı Ve Fit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×